Oslo 20141025. Partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen holder tale for landsstyret i Oslo lørdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Formuesskatten: Siv måtte kutte nå

Ikke penger til store formuesskatt-kutt ** Utvalg vurderer formuesskattens eksistens

Siv Jensen innså at hun hadde dårlig tid. Derfor måtte det store kuttet i formuesskatten komme nå.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da Frp-lederen la frem forslaget til statsbudsjett for neste år var det kuttet i formuesskatten som fikk størst oppmerksomhet.

Jensen foreslår å ta inn 4,1 milliarder mindre i skatt fra folks formuer fra nyttår.

I Høyre/Frp-regjeringens plattform står det at de to partiene skal redusere formuesskatten, og begge partier lovet velgerne at skatten på sikt skal fjernes.

Dårlig tid

Men Siv Jensen hadde svært kort tid på seg til å gjøre kutt i formuesskatten.

Regjeringskilder VG har snakket med bekrefter at ledelsen i Frp og Høyre har vært svært opptatt av at kuttene i formuesskatten måtte komme nå, i budsjettet for 2015.

Årsaken er at det trolig er en skattereform rett rundt hjørnet.

Første uken i desember leverer et utvalg ledet av SSB-sjef Hans Henrik Scheel en rapport om selskapsskatten.

Bakgrunnen for arbeidet er at mange av landene som norske bedrifter konkurrerer med har senket sin selskapsskatt til nivåer rundt 23 prosent. I Norge er satsen 27 prosent.

– Vi har visst lenge at mye av handlingsrommet fremover vil bli spist opp av at vi må redusere selskapsskatten. Da blir det ikke mye penger til andre skattekutt, sier en person med innsikt i regjeringsledelsens vurderinger.

Fra dag én

Finansminister Siv Jensen vil ikke kommentere selskapsskatten spesifikt fordi utvalgets rapport er like om hjørnet, men sier:

– Det er mange måter å tilnærme seg løfter vi har gitt velgerne på. Denne regjeringen velger å gjøre endringer i skatte- og avgiftsnivået fra dag én, sier Jensen.

Allerede da hun overtok Stoltenberg-regjeringens forslag til statsbudsjett i fjor startet Frp-lederen på kutte i skatten for de aller rikeste.

Da kuttet hun skattesatsen med 0,1 prosentpoeng til 1 prosent av formuen.

– Vi begynte nedtrappingen allerede da fordi vi lovet velgerne å gjøre dette og fordi vi ønsker å fjerne den ulempen som ligger på norskeid kapital i norske bedrifter, sier Jensen.

I forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse i august i år ville Frp-lederen opprinnelig gjøre enda større kutt i formuesskatten. Som VG fortalte i august foreslo Jensen å fjerne hele den statlige delen av skatten.

Etter budsjettkonferansen ble dette kuttet redusert med 0,05 prosentenheter.

– Er det trolig med lignende kutt i formuesskatten fremover?

– Jeg kan ikke kommentere eller forskuttere hva som vil komme i de fremtidige budsjettene, sier Jensen.

Ikke større kutt

Men etter det VG forstår er det altså lite som tilsier at det vil komme store kutt i formuesskatten fremover.

– Dette er den største muligheten i denne fireårsperioden. Det vil sikkert komme justeringer, men det er ikke noe som tilsier større kutt, opplyser en kilde.

Finansministeren bekrefter at selskapsskatten blir viktig fremover.

UTVALGSLEDER: Hans Henrik Scheel, administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Hovedmandatet til Scheel-utvalget er å se på selskapsskatten. Avstanden mellom Norge og andre land begynner å bli stor. Det er åpenbart behov for å sørge for konkurransedyktig nivå på skatter og avgifter i Norge. Der blir selskapsskatten en viktig faktor, sier Jensen.

Men Scheel-utvalget har ikke bare vurdert selskapsskatten. Også formuesskatten blir gjennomgått.

– Vi skal først og fremst se på bedriftsbeskatningen, men vi ser relativt bredt på dette. Formuesskatten er nært knyttet til det, så vi har også inkludert den i arbeidet, sier Hans Henrik Scheel til VG.

Ifølge Scheel vil utvalget komme med klare anbefalinger om formuesskatten.

– Vi har vurdert om det i det hele tatt er grunnlag for formuesskatten som sådan. Vi har en del vurderinger og anbefalinger knyttet til den skatten, sier Scheel.

Scheel satt også i utvalgsgruppen som i 1991 anbefalte at formuesskatten skulle bestå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder