KLARE KRAV: Statsminister Erna Solberg (H) før fredagens NRK-debatt. Foto: , VG

Erna krever at Sverige og Danmark ID-registrerer flyktningene

Mener Schengen-avtalen har brutt sammen

FREDRIKSTAD (VG) Statsminister Erna Solberg sier at Schengen-systemet har brutt sammen, og ber Sverige og Danmark om å starte registrering av alle flyktningene igjen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter NRKs partilederdebatt fredag kveld sier statsministeren til VG at hun vil kontakte nabolandene snarest mulig og be dem respektere avtalen.

Fredag kom det omlag 200 nye flyktninger til Norge, det høyeste antallet myndighetene har registrert på en dag.

Les også: VGs dom etter partileder-debatten

– Kjempestor utfordring

Sverige har kritisert Danmark for å slippe igjennom flyktninger uten å registrere dem, slik Schengen-avtalen forutsetter.

Senere har også Sverige latt flyktninger reise igjennom uten å ta ID og fingeravtrykk.

– Det er en kjempestor utfordring. Det må vi diskutere på mandag, Det er et sikkerhetsproblem for oss at folk kommer uregistrert inn til Norge, sier Solberg.

– Skal du vente helt til mandag med å kontakte Sverige og Danmark?

– Nei, og vi er sikkert allerede i kontakt med dem. Men EU-møtet er mandag. Dette begynner jo i Ungarn, så forflytter det seg til Østerrike, så kommer det til Tyskland. De kommer ikke til Danmark først heller. Så dettte er en ringvirkning som sprer seg utover i Europa.

Les også: Her sykler flyktningene inn i Norge og friheten

– Kan Sverige og Danmark uten videre frita seg fra forpliktelsen?

– Nei, men jeg ser at man kan få slike bilder som vi har sett i Ungarn, med opphopning, Det er jo dilemmaet.

– Asylsystemet har brutt sammen

– Så Sverige og Danmark må begynne å registrere igjen?

– Jeg mener at alle land skal registrere. Schengen-avtalen forutsetter at man skal registrere ved ankomst, og det skullle man ha gjort hele veien her. Men hele Schengen og asylsystemet har brutt sammen, og nå må man bruke krefter på å bygge det opp igjen, slik at det fiungerer.

– Utgjør det en sikkerhetsrisiko?

– Registreringen betyr at du kan bruke Dublin-avtalen til å returnere til førstelandet som skal behandle søknaden om asyl. Man får ikke mer eller mindre sikkerhetsrisiko. Men det er viktig at vi sjekker identitet og gjør en grundig jobb for å finne ut hvem som kommer. Det er en sikkerhetsmessig utfordring, men det er ikke en garanti for at vi klarer å stoppe alle som kan utgjøre en risiko.

Les også: Erna feilinformerte om asyltall på NRK-debatten

– Er det aktuelt å utvide grensekonteollen, slik Schengen-avtalen gir adgang til?

– Jeg er ikke beredt til å gjøre det nå, svarer Solberg.

Støre støtter Solberg

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig med Solberg i at det kan være en sikkerhetsrisiko for Norge:

– At det kommmer folk fra Sverige over Svinesund som ikke er registret, er et problem og det må vi løse. Fordi midt oppe i dette bildet skal vi være klar over at de som kommer skal registeres og identifiseres slik at vi vet hvem de er. Det er godt for dem og viktig for oss. Der må politiet få gjøre sin jobb, sier Ap-lederen til VG.

– Bør regjeringen innføre skjerpet grrensekontroll?

– Det er jo på grensen at man må foreta denne registreringen, men andre land har langt større utfordringer nå. Man har jo regler som åpner for større årvåkenhet. Jeg forutsetter at kontrollen nå er styrket ved grenseovergangene slik at man har komntroll og kan registrere. Det er en fordel for asylsøkerne og en fordel for oss, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder