Det blir ikke innført noen reservasjonsrett

Helseminister Bent Høie dropper reservasjonsretten på grunn av den massive motstanden forslaget har møtt. Nå vil han forslå en ny løsning - men vil ikke si hva det er.

 • Eivind Lindkvist Johansen
 • Monica Bring Estensen
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

- Det blir ikke innført noen reservasjonsrett, sier helseminister Bent Høie under en pressekonferanse fredag.

Han kalte pressen inn til hastemøte dagen etter at at KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet for å se på alternativer til regjeringens forslag.

Høie forteller at de nå jobber på spreng for en annen løsning, men hva den er vil han ikke gå nærmere inn på før forslaget er klart.

Det er imidlertid ikke lenge til den nye løsningen legges frem.
Høie forteller at de har jobbet med legeforeningen og KrF over tid for å finne en annen løsning, og at det nå kun er detaljer som gjenstår.

Uvisst om det blir lovendringer

Bent Høie kunne fredag morgen ikke svare på om den nye løsningen krever endringer i lover eller forskrifter.

- Det er fortsatt noen detaljer som ikke er på plass. Så det kan jeg ikke svare på nå. Det kommer an på nivået endringene må skje på.

- Men fastlegene vil ikke kunne reservere seg på noen områder?

- Det er riktig. Men det har de heller ikke i dag. Den nye løsningen skal beste situasjonen både for kvinnene og for legene, det kan jeg være tydelig på.

- Så avtalen med KrF revnet i møtet med virkeligheten ?

- Det jeg i alle fall er glad for, er at jeg bestemte meg for at dette skule vi ikke bare forhandle ferdig med KrF og Legeforeningen, men det skulle ut på en skikkelig offentlig høring. Så viser det seg at motstanden er så stor at forslaget ikke lar seg gjennomføre. Så lærdommen er at slike saker må forberedes ordentlig gjennom åpne prosesser for å sikre gode resultater.

Reservasjonsbråket: Sjekk din ordfører her

Sterke reaksjoner

Hareides uttaleleser torsdag skapte sterke reaksjoner.
Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde var en av de som lot seg provosere og uttalte at «Høyre nå har tatt hele den politiske kostnaden for standpunktet».

Det er under en uke til høringsfristen om reservasjonsordning for fastleger går ut, engasjementet har vært rekordstort og et stort flertall har uttalt seg negativt til forslaget.

Helseminister Høie har ment at det er en vesensforskjell mellom dagens forslag om reservasjonsmulighet og tidligere forslag om reservasjonsrett, noe opposisjonen avviser.

Lagt frem i fjor

Under regjeringssonderingene i fjor høst inngikk Høyre og Frp en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Venstre skrev ikke under avtalen. Høyre, som tidligere var imot å gi fastleger reservasjonsrett, har pålagt sine stortingsrepresentanter å stemme for forslaget når saken behandles i Stortinget.

VG / NTB

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Helse

Flere artikler

 1. KrF: - Viktig at fastleger ikke blir tvunget til å handle i strid med sin egen samvittighet

 2. Reservasjonsretretten:
  Derfor snudde Erna og co.

 3. Byrådet i Oslo sier nei til reservasjonsrett

 4. - Fy søren! En seier for demokratiet!

 5. Høie og KrF fjerner legers aborthenvisninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder