Høyre og Frp går i regjering sammen

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke går i regjering med Venstre og KrF nå, men går i regjeringsforhandlinger med Frp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Høyre-leder Erna Solberg holdt mandag kveld sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide, Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande pressekonferanse i Stortingets vandrehall.

- Selv om vi har hatt konstruktive samtaler, og nærmet oss på flere politiske områder, finner ikke KrF og Venstre det riktig å gå inn i en regjering nå. Områder som KrF og Venstre måtte være opptatt av, er likevel viktige deler av det en ny regjering skal gjennomføre, sier Solberg.

I avtalen mellom de fire partiene ligger store seire for KrF og Venstre, særlig på situasjonen til asylbarna og ved at det ikke blir konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen.

Samtidig har Frp blant annet fått gjennom noen tydelige innstramminger på asylfeltet.

Les hele den politiske avtalen mellom de fire borgerlige partiene på Høyres nettside.

- Sonderingene har brakt de fire partiene nærmere hverandre. Det har bidratt til viktige politiske avklaringer. Jeg har lyst til å gi honnør for at vi har lykkes med å holde den gjensidige respekten og at vi har klart å holde den mellom oss, sier Erna Solberg til pressen.

- Vi presenterer ikke nå en regjeringserklæring, presiserer Solberg.

REGJERINGSKAMERATER: Landets neste statsminister, Erna Solberg (H), annonserte mandag at Høyre går i regjeringsforhandlinger med Siv Jensen og Fremskrittspartiet. To fornøyde partiledere møtte pressen etter to uker med sonderinger. Foto: MATTIS SANDBLAD

Vanskelige prioriteringer

- Jeg har sagt at jeg ønsker en så bred borgerlig regjering som mulig. Vi presenterer nå en historisk samarbeidsavtale mellom Høyre, KrF, Venstre og Frp, sier Solberg.

Solberg svarer følgende på hvorfor hun ikke klarte å samle alle de fire partiene i regjering:

- Vi har vært nær å finne løsninger for fire partier. Jeg må si vi hadde kommet lengre på politikk enn de fleste forventet. Men det siste punktet - der ligger håpet, sier Solberg.

Hun henviser til avtalens punkt 5k, som sier at «dersom Venstre eller Kristelig Folkeparti ønsker å gå inn i Regjeringen Solberg, så har samarbeidspartiene en positiv holdning til dette».

Solberg sier at å gi opp Lofoten og Vesterålen, samt spørsmålene om hva regjeringen skal prioritere først, har vært det vanskeligste.

- Sikrer innflytelse

FREMHEVER SEIRE: Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide var mest opptatt av hva de har vunnet på vegne av sine partier gjennom sonderingene, særlig på feltene asyl og miljø. Foto: KRISTER SØRBØ

- Det er den mest omfattende og forpliktende avtalen noen regjering har hatt. Den gir forutsigbarhet og stabilitet i det politiske systemet. Og den sikrer Venstre og KrF en innflytelse på norsk politikk, sier Solberg.

Venstre-leder Trine Skei Grande legger vekt på viktige miljøseire for partiet gjennom de langvarige sonderingene.

- Vi gikk til valg på at Norge skal bli grønnere og mer liberalt. Vi gikk til valg på et lærerløft. Vi ønsket et kollektivløft og satsing på klimapolitikken. Vi har også stoppet konsekvensutredning for Lofoten og Vesterålen, Jan Mayen og Svalbard. Vi er veldig fornøyd med avtalen vi har her, sier Grande.

Tror på stabil regjering

- Dette markerer ikke slutten på et samarbeid mellom de fire partiene, men starten på et nytt og forpliktende samarbeid, understreker kommende statsminister Erna Solberg.

Også Frp-leder Siv Jensen understreket det historiske i avtalen med Høyre, Venstre og KrF, og påpeker at også hun har sett partiets begrensning:

- Vi fikk 16,4 prosent ved valget, og skjønner at vi må gi for å få, sier Jensen.

Hareide hilste til SV

- Vi er godt fornøyd med det vi har fått til, og skal være åpne også på det vi har gitt. Vi har fått gjennomslag for en lovfesting av rettigheter i eldreomsorgen, innstramming i asylpolitikken, fjerning av arveavgiften og mye, mye mer, sier Siv Jensen, som vedgikk at Frp også har gitt noen innrømmelser til KrF og Venstre som «smerter», særlig på asyl og miljø.

KrF-leder Knut Arild Hareide lot ikke muligheten gå fra seg til å hilse til den avgående regjeringen med Ap, SV og Sp.

- Vi gikk til valg med slagordene familie og menneskeverd. Nå får familiene større valgfrihet og fleksibilitet. Vi er enige om at vi må stoppe reisen mot et sorteringssamfunn. Vi får rettferdighet for asylbarna. Det SV ikke har greid på åtte år, har vi greid på 14 dager, sier Hareide.

KrF og Frp kjempet sammen

Han berømmet Høyre-leder Erna Solberg.

- Jeg har lyst til å slutte meg til ordene Erna og Siv kommer med. For KrF sin del har vi de siste 14 dagene opplevd betydelig mer gjennomslag enn de siste åtte årene. Jeg har lyst til i særdeleshet å berømme Erna for måten hun har ledet disse samtalene, sier Hareide.

Han sier KrF og Frp har kjempet gjennom sterkere rettigheter for eldre sammen.

- Lovfestet rett til sykehjemsplass eller omsorgsplass ønsker vi å gjennomføre i løpet av perioden, sier Hareide, og forsikrer sine velgerne om at de har fått valuta for pengene:

- De 5,6 prosent, det skulle gjerne vært flere, men de 5,6 prosent som stemte KrF har sannelig fått valuta for stemmen, sier Hareide.

Grande: - Har mer tro på Stortinget

BLIR PÅ TINGET: Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) velger å stå utenfor regjeringen Solberg. Foto: MATTIS SANDBLAD

Venstre-leder Trine Skei Grande kalte avtalen et stykke parlamentarisk historie.

- Det vi klarte, var en historisk avtale jeg mener utvikler norsk parlamentarisme, sier Trine Skei Grande, som fremhever at Venstre har fått gjennom det hun kaller seire for samfunnets svakeste i sonderingene.

- Vi har blitt enige om et løft for de fattige barna, for rus og psykiatri. Vi har fått en avtale som løfter de aller svakeste i samfunnet, sier Skei Grande og fortsatte:

- Vi er veldig fornøyde med avtalen. Vi tror den vil gi gjennomslag og armslag. Vi tror vi har en basis for samarbeid her fra stortinget, og at vi vil se et sterkere storting, sier Venstre-lederen.

- Hvorfor vil dere ikke gå inn i regjering?

- Jeg har mer tro på å bruke Stortinget som plattform. Jeg har sett at man kan vinne erklæringen, men tape hverdagene, sier Skei Grande.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier avstanden er for stor mellom partiene til at KrF vil gå i regjering nå.

JOBBER VIDERE: HØyre og Frp fortsetter nå med regjeringsforhandlinger. Her er partilederne Erna Solberg og Siv Jensen på stortinget mandag kveld. Foto: KRISTER SØRBØ

- Vi har sagt at avstanden er for stor. Det er en helhet som ligger til grunn for dette. Det er ikke en enkeltsak som gjør det, sier Hareide.

Nå går Frp og Høyre inn i forhandlinger.

- Vi er slitne, og slitnere skal vi bli, sier en smilende Siv Jensen til TV 2 etter pressekonferansen, mens Erna Solberg er klar til dyst:

- Jeg er faktisk ikke så veldig sliten, jeg, sier vår neste statsminister med et smil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder