ETTERLYSER GREP: Dagrun Eriksen er leder i KrFs programkomité. Hun mener tiltakene mot frafall i videregående hittil har vært for puslete. Nå må det tas et skikkelig grep for å beholde flere unge i videregående, mener Eriksen. Foto: Trond Solberg , VG

Foreslår nytt skoleår i videregående
- for elever som kan falle fra

KrF-Dagrun: På høy tid med krafttak mot frafall

Drøye tre millliarder kroner er brukt mot elevfrafall siden 1994. Uten at elevene dropper mindre ut enn før. Nå vil KrFs Dagrun Eriksen ha et ekstra skoleår for elever i faresonen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mange av dem som jobber i skolen forteller meg at en del av elevene ikke har med seg det faglige grunnlaget fra ungdomsskolen som trengs i videregående, sier Dagrun Eriksen, som er leder for KrFs programkomité.

Les også: Brukte 726 mill. siden 2010 på å stoppe frafall

Eriksen og programkomiteens svar er et nytt forberedende skoleår i videregående skole - før det ordinære første året på videregående. Tilbudet skal gis til elever som ikke er helt klare for studiespesialisering og yrkesfag rett etter tiende klasse.

Enkelte elever mangler grunnlag

– Noen av lærerne vet fra dag én at enkelte elever ikke har grunnlaget som skal til for å fullføre videregående, sier Dagrun Eriksen, som selv har vært utdanningspolitiker på Stortinget i flere år.

Nå er hun 1. nestleder og leder i KrFs programkomité før landsmøtet neste år.

Lest denne? Klarer ikke kutte frafallet

Programkomitéen legger vekt på at et nytt forberedende år skal være et ikke obligatorisk, men frivillig tilbud og ligge i videregående skole.

ELEVER PÅ UNGDOMSSKOLEN: Ikke alt som meldes fra kateteteret er like interessant for elevene hele tiden. To unge jenter sjekker mobilen. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Dermed blir det en del av retten til videregående og ikke et 11. trinn i ungdomsskolen.

– Da vil elevene kunne ta fagene i videregående over fire år, fremfor tre år, begrunner Eriksen.

Les også: Flere får rett til videregående skole

Mer praksis

Det er også en del av forslaget at det legges til rette for at noen elever kan få praksis ute i arbeidslivet som en del av dette året før elevene går inn i yrkesfag-utdanning.

– Innebærer ikke forslaget at vi får et A- og et B-lag i videregående?

– Det vil være en risiko for det. Men det er uansett bedre enn et A- og B-lag bestående av elever som gjennomfører og elever som dropper ut av videregående. Vi må beholde flere i skolen. Derfor må det tas et skikkelig grep. Spesielt innen yrkesfag vil det mangle flere titall tusen fagarbeidere om noen tiår, svarer Dagrun Eriksen.

Hun ser for seg at lærere på ungdomsskolen vil kunne anbefale elever å ta dette tilbudet om et forberedende år.

STØTTER FORSLAGET: Kristoffer Hansen, leder i Elevorganisasjonen. Foto: Frank Ertesvåg , VG

– Jeg tenker også at lærere og rådgivere i ungdomsskolen kan være aktive pådrivere for å råde noen av elevene til å ta et forberedende år på videregående - hvis de ser at det blir vel strevsomt å gå løs på vg1 med det samme, sier KrFs leder i programkomiteen.

Elev-leder positiv

Komiteen har ennå ikke regnet på hva et slikt tilbud om et ekstra skoleår vil koste i form av økt lærerkapasitet, lokaler, skoletimer og læremidler. Men hun ser for seg at i tider med overskudd på arbeidskraft og blant annet ingeniører som kan omskoleres til fremtidige lærere, så er det muligheter til nytenking.

Leder Kristoffer Hansen i Elevorganisasjonen som representerer elevene i videregående skoler, er positiv til forslaget fra KrF-komiteen.

– Det er faktisk kult at KrF ser behovet for at det tas et ordentlig grep mot frafallet i videregående på denne måten. Jeg tror det er viktig at dette fremstår som et tilbud fremfor et obligatorisk fjerde skoleår på videregående, sier Hansen til VG.

Sist høst ble kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vist et eksempel fra Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik der minoritetselever fikk ta pensum fra ungdomsskolen i en egen klasse på den videregående skolen - året før de starter på ordinær videregående-opplæring.

Hansen i Elevorganisasjonen mener denne måten å forberede elever til videregående på, er fruktbar. Han understreker imidlertid at hverken Dagrun Eriksen eller Røe Isaksen må nedprioritere satsingen på tidlig innsats de første årene i barneskolen for å få ned frafallet på lengre sikt.

I andre enden av skalaen har en videregående skole i Oslo startet forsøk med at elever tar videregående skole på to år.

Sist høst åpnet Hersleb videregående skole en toårig studiespesialisering med realfagsfordypning – som den eneste skolen i landet. Kvalifiserte elever kan dermed fullføre videregående skole på to år istedenfor tre, skriver Aftenposten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder