DYSTER SPÅDOM: Ifølge Det internasjonale energibyrået ser det ikke lyst ut for norske strømkunder. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Varsler kraftig økning i strømprisen

Strømprisene vil doble seg de neste 15 årene i Norge, og diesel- og bensinbilparken vil nesten være borte i 2050, ifølge Det internasjonale energibyrået.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den omfattende rapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og Nordisk Energiforskning legges frem mandag.

Dagens Næringsliv har fått tilgang til rapporten der IEA krever store endringer i de nordiske landene for at de skal nå klimamålene.

Les også: Fem spørsmål og svar om de utskjelte dieselbilene

– Vi anslår at det vil koste til sammen 333 milliarder dollar for de nordiske landene i økte investeringer. Det er før vi regner med drivstoffbesparelser og andre gevinster, sier prosjektkoordinator Benjamin Donald Smith i Nordisk Energiforskning.

Han er en del av Nordisk Ministerråd og har bestilt og finansiert rapporten.

Syv nordiske forskningsinstitusjoner har utarbeidet innholdet der det pekes på behov for radikale endringer.

– Jeg tror at Norges rolle vil fremstå enda tydeligere, også i det totale bildet. Det tydeligste eksempelet vil være eksporten av ren elektrisitet, sier Markus Wråke i IVL Svenska Miljöinstitutet, som har vært prosjektleder for rapporten.

Les også: Disse ladehybridene slipper ut tre ganger mer enn oppgitt

Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er uenig i rapportens hovedkonklusjoner.

– Det er bare tull å tro at strømprisene vil dobles i Norge, og at det vil bidra til å nå klimamålene. Derimot er vi enige i at CO2-fangst og lagring er viktig for å nå målene, sier Lier-Hansen.

Fikk du med deg? Politiet: Nesten umulig å håndtere dieselbilforbud

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder