Frp-leder Siv Jensen (t.v.) hevder regjeringen står bak å droppe kuttene til Human Right Service. Men det blir bestridt i Venstre. Foto: Krister Sørbø

Strid i regjeringen om pengene til Human Rights Service

Finansminister Siv Jensen hevder regjeringen er enig i å droppe pengekutt til Hege Storhaugs Human Right Service. Det skaper storm hos regjeringspartner Venstre, som er imot å reversere kuttet.

 • Bjørn Haugan
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg vil bekrefte at Venstres stortingsgruppe enstemmig har sagt at vi er imot HRS-reversering av budsjettkutt som regjeringen selv har foreslått. Jeg kjenner meg derfor ikke igjen i at regjeringspartiene på Stortinget er enige om dette, og dette medfører ikke riktighet, sier Venstres visepresident, Abid Raja til VG.

Venstres stortingsrepresentant Guri Melby bekrefter det Raja sier.

Venstre: – Uheldig

– Vi behandlet den saken senest på gruppemøte i Venstre på onsdag, hvor gruppen vedtok at vi ikke ville være med på å droppe kuttene til Human Right Service. Det er derfor uheldig at finansministeren nå går ut og sier at regjeringspartiene har blitt enige om å droppe kuttene, sier Venstres stortingsrepresentant Guri Melby.

KrF varsler også at de vil gå imot å revurdere kuttet i støtten til HRS: Det betyr at det ikke er flertall på Stortinget for det Siv Jensen nå har samlet flertall for i regjeringen.

les også

Hva vil den irriterte professoren?

Finansminister Siv Jensen varslet på Facebook tirsdag at hun vil revurdere kutt til en rekke organisasjoner, blant andre til den omstridt og innvandringskritiske organisasjonen Human Right Service.

Hun skriver:

«Etter at statsbudsjettet ble lagt frem har det vært debatt om redusert støtte til enkelte frivillige organisasjoner. Det lytter vi til. Regjeringspartiene har derfor blitt enige om å finne en løsning knyttet til foreslåtte endringer på enkelte tilskudd til frivillige organisasjoner, herunder Retretten, Wayback, Ecpat, Frelsesarmeen, Antirasistisk Senter og Human Right Service (HRS)».

Bekrefter

Hun legger til at «Endringene vil bli håndtert i forbindelse med at finanskomiteen behandler saken i Stortinget, slik at det blir regjeringspartienes utgangspunkt for eventuelle budsjettforhandlinger i høst».

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet sier til VG at regjeringspartiene er blitt enige om endringen.

les også

Professor hardt ut mot kollega: Tvedtianernes tro – og virkeligheten

– Betyr det at Human Right Service får beholde den statlige støtten?

– Ja, regjeringspartiene er enig om å finne løsning for de nevnte organisasjonene.

Det vakte harme i Frp da det ble kjent at regjeringen i forslaget til statsbudsjett kuttet en halv millioner kroner i statsstøtten til HRS, fra 1,8 til 1,3 millioner kroner.

Listhaug hardt ut

Sylvi Listhaug gikk hardt ut i VG.

– Både jeg og mange i Frp reagerer kraftig på at man tilfeldigvis kutter den ene organisasjonen som står for noe annet enn det som er politisk korrekt på innvandring- og integreringsfeltet de siste årene, sa konstituert 1. nestleder og tidligere justisminister Sylvi Listhaug til VG.

Hun gikk til frontalangrep på kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, i et innlegg publisert på Facebook.

Det ble lovet omkamp og den ser foreløpig ut som om Frp har vunnet.

Men det er overraskende av regjeringspartiet Venstre har gått med på endringen, blant annet fordi visepresident Abid Raja i forbindelse med Aftenpostens omtale av kravet om omkamp, støttet kuttene.

KrF er nøkkelpartiet

Abid Raja utdyper:

– Jeg forholder meg til det statsbudsjettet regjeringen selv har lagt frem. Min jobb er å bidra til å få flertall for budsjettet, og da er det KrFs sine krav som er viktige inn i forhandling. Og jeg håper vi kan forhandle med KrF fra uken som kommer, og håper de lander på borgerlig side på fredag.

Også Grunde Almeland i Venstres stortingsgruppe bekrefter den enstemmige enigheten.

– Det er enstemmighet i vår gruppe om at vi støtter det foreslåtte kuttet i til Human Right Service i statsbudsjettet. Eventuelle endringer må skje i budsjettforhandlingene, sier han.

Tidligere statsråd og nåværende medlem i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Per-Willy Amundsen, tar kontakt med VG for å si følgende:

– Abid Raja og Venstres stortingsgruppe må forholde seg til at denne saken er forankret i regjeringen.

VG har bedt om å få kommentar fra Venstre-leder Trine Skei Grande, men har foreløpig ikke fått svar.

KrF sier nei

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, sier KrF ikke vil støtte å revurdere regjeringens kutt til HRS.

– KrF er kritisk til HRS sine holdninger og deler ikke deres syn på samfunnet, og jeg mener at de ikke hører hjemme under integrering i budsjettet. Derfor har vi forslått å flytte dem til pressepotten. Vi vil heller ikke øke midlene til dem utover det som allerede ligger i forslaget til statsbudsjettet, sier han til VG og legger til:

- Jeg er glad for at regjeringen sier de vil rette opp kutt til organisasjoner som bekjemper vold og overgrep mot barn, hjelper mennesker som er i en sårbar situasjon og organisasjoner som bekjemper rasisme. Dette er organsisasjoner som gjør mye bra arbeid og gjør en viktig jobb i samfunnet.

– Fremmedfrykt

Også Jonas Gahr Støre er klar:

– Arbeiderpartiet er sterkt imot å øke støtten til en organisasjon som får tilskudd til å drive med dialog og integrering, men i stedet bygger opp under splittelse og fremmedfrykt. Støtten fra Siv Jensen legitimerer disse holdningene og viser i praksis hva det betyr å ha fløypartiet Frp i regjering.

Han sier de andre organisasjonene Siv Jensen nevner, er organisasjoner som gjør «et fantastisk arbeid for de svakeste blant oss».

– Kuttlisten er lengre enn den Siv Jensen gjengir her. Da regjeringen også i fjor kuttet i støtten til blant annet Retretten og Wayback, ble det rabalder, og Erna Solberg bortforklarte kuttet med at det var et «arbeidsuhell». Likevel gjentar regjeringen altså kuttet i år. Dette er ikke et arbeidsuhell; det er en bevisst nedprioritering av frivilligheten og av dem som trenger hjelp aller mest i samfunnet vårt. At Siv Jensen snur etter press, skulle bare mangle, sier Støre til VG.

SV vil skille

I SV sier de at det må foretas et skille.

– Vi har reagert på regjeringens kutt til organisasjoner som blant annet Retretten og Antirasistisk senter, så der er jeg glad for at Siv Jensen lytter til folk. Men når det gjelder Human Rights Service er jeg svært overrasket over at FrP her vil overkjører sin regjeringspartner Venstre, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

les også

Faktisk.no: Nei, svensk kvinne ble ikke voldtatt av rundt 20 menn

– SV har kuttet støtten til Human Rights Service i våre alternative statsbudsjetter. Vi har merka oss at Venstre og KrF tidligere år har villet trekke støtten. Dette er dårlig bruk av penger, men først og fremst har statsstøtten til HRS gitt dem en legitimitet de ikke fortjener, sier hun.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Venstre (V)
 3. Statsbudsjettet
 4. Abid Raja
 5. Siv Jensen
 6. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Kilder til VG: Budsjettdrama på Venstre-møte

 2. Kilder til VG: Høyre kuttet HRS-støtten uten å spørre Frp

 3. Ingen avklaring om videre HRS-støtte

 4. Hareide om Storhaug-støtten: - Viser hvorfor KrF ikke bør gå inn i regjeringen

 5. Internt referat: Venstre-gruppen støttet Raja – så snudde Grande

Fra andre aviser

 1. Siv Jensen vil droppe kutt til Human Rights Service

  Aftenposten
 2. KrF: Støtter kutt for Human Rights Service

  Aftenposten
 3. Frp-ere vil ha omkamp om budsjettkutt for Human Rights Service

  Aftenposten
 4. Listhaug forbannet på egen regjering: – Smålig å kutte i støtten til Human Rights Service

  Fædrelandsvennen
 5. Abid Raja sykmeldt etter å ha blitt baksnakket av Trine Skei Grande

  Aftenposten
 6. Støre refser klimatiltakene i statsbudsjettet: – Regjeringen svikter neste generasjon

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no