Knut Arild Hareide stiller ultimatum til sitt eget parti: Går av som partileder hvis han taper

GARDERMOEN (VG) Etter å ha nektet å svare på spørsmål om sitt lederskap i flere uker, innrømmer nå KrF-leder Knut Arild Hareide at han går av dersom landsmøtet stemmer ham ned.

Artikkelen er over ett år gammel

Knut Arild Hareide har internt, før landsmøtet, varslet at han vil gå av hvis hans råd om å gå i regjering med Ap og Sp taper på landsmøtet. Men han har nektet å svare på dette offentlig. Senest torsdag kveld sa han at dette ikke var et personvalg.

På forhånd ligger rød side under og Hareide legger nå hele sin skjebne som partileder i potten for å vinne frem på landsmøtet. Han stiller et ultimatum til sitt eget parti:

– Jeg har vært opptatt av en så viktig sak for partiet skulle handle om partiet, ikke om meg som person. Derfor har jeg inntil nå ikke svart offentlig på spørsmål om min fremtid som partileder, sier Hareide.

Han avklarer at han ikke kan bli sittende hvis partiet velger å gå i en regjering med Frp.

– Det er ikke riktig at jeg blir sittende som partileder hvis landsmøtet velger en annen kurs, sier Hareide.

SPENNING: Det ble et thrillervalg allerede i det første kvarteret av landsmøtet. Og det er langt fra over. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Ropstad pekt ut som arvtager

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad er i KrF-kretser pekt ut som en arvtaker etter Hareide dersom han går av.

Han har stått hardt på at partiet bør gå i regjering med Høyre, Venstre – og Frp.

– Dagens Frp-statsråder er ikke så krevende. De tar i alle fall ikke bort min nattesøvn. Jeg har ingen berøringsangst, sier Ropstad til landsmøtet.

Slik svarer han på VGs spørsmål om han kan bli ny partileder:

Tekstmelding fra VGs journalist (i blått) til KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– KrF har aldri samarbeidet med Ap før. Skal vi gjøre oss avhengig av SV i Stortinget? Hvorfor skal vi frivillig gi SV den vippeposisjonen som vi har i dag, spør Ropstad.

Det har vært ventet at Hareide vil legge sin stilling i potten, og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan er ikke overrasket.

– Det var ikke uventet at Knut Arild meldte at han vil ga av hvis hans alternativ ikke vinner frem. Det har ligget i kortene lenge. Hvem er din kandidat til å overta, hvis han taper: - Det er nok noen som peker seg ut, men det vil jeg ikke mene noe om nå. Det må partiet ta stilling til, sier han til VG.

– At Knut Arild varsler at han går av hvis hans alternativ ikke får flertall, er en naturlig konklusjon: Han kan ikke forhandle partiet inn i en regjering han ikke tror på, sier Kjell Magne Bondevik, som støtter Hareide.

UTFORDRER: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) har i KrF-kretser blitt utpekt som Hareides arvtaker hvis partiet går inn i en regjering på høyresiden. Foto: TORE KRISTIANSEN

Advarer mot opposisjon

Partiet er splittet i dem som vil gå inn i en rød regjering og en blå regjering. Men en del vil ikke gå i regjering i det hele tatt – de vil forbli i opposisjon.

Hareide advarte på det sterkeste mot det alternativet.

– Vi må gjøre et valg for å overleve, sier Hareide.

– Jo nærmere samarbeidet med ytre høyre har vært, jo nærmere har vi kommet sperregrensen, advarer Hareide.

Hareide påpeker at KrF i under valget i fjor var 5000 stemmer over sperregrensen:

Det er et dypt, dypt splittet KrF som er samlet til landsmøtet.

– Jeg vet at det har kostet for dere. Gode relasjoner er blitt satt på prøve, sier Hareide.

Blå side tapte et slag på starten av landsmøtet, da flertallet gikk inn for hemmelig votering.

Fakta: Dette skjer på landsmøtet

  • 190 delegater har stemmerett på landsmøtet. De skal stemme over (1) om de vil gå i en regjering med Ap og Sp, (2) om de vil gå i en regjering med Høyre, Venstre og Frp eller (3) og de ikke skal gå i regjering og forbli i opposisjon.
  • Når får vi svar? Det er ventet et resultat før 18.30 fredag ettermiddag.
  • Rød/blå: Blå side har 99 delegater og rød side har 90. Men noen av de blå og røde delegatene vil ikke inn i regjering.
  • De som ikke vil i regjering: Deler vi opp på dem ser det slik ut: 78 delegater er blå, 83 delegater er røde og 28 vil ikke i regjering. Av dem som ikke vil i regjering er 21 blå og 7 røde.
  • Hemmelig valg: Delegatene har imidlertid ikke bundet mandat på landsmøtet. Det betyr at de kan komme til å stemme noe annet enn de har varslet, og med hemmelig avstemning er det en klar oppfatning at Hareide-leiren lettere kan klare å overtale nok usikre delegater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder