– FØLGER MED: Kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset, sier at de følger nøye med på innmeldingene etter oppfordringen om å Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

KrF reagerer på oppfordring om å «kuppe» møter: – Ufint

BERGEN (VG) KrF-leder Knut Arild Hareide innrømmer at partiets innmeldingsregler kunne vært bedre, etter oppfordringer om å melde inn folk og «kuppe» lokalmøter.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over ett år gammel

Nettavisen melder mandag morgen at Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen har meldt seg inn i KrF for å påvirke retningsvalget i Oslo. Han utelukker ikke at han kan melde seg ut igjen dagen etter landsmøtet – og tilbyr å betale for å melde inn andre som vil påvirke KrFs valg.

I helgen oppfordret også redaktøren bak det kontroversielle, høyrevridde nettstedet Resett folk til å melde seg inn i KrF og påvirke valget. «Etter landsmøtet er over, kan dere jo melde dere ut igjen», skriver redaktøren Helge Lurås.

– Jeg synes det bryter med noe av vår demokratiske tenkning. At ytre høyre ønsker å kjøre en aksjon for å redde Frp, det synes jeg er ufint, sier Hareide til VG i Bergen.

– Har jo ganske god kontroll

Han sier at «enkelte har meldt seg inn» på oppfordring fra Resett, men at det «ikke har vært noen stor respons».

– Vi har jo ganske god kontroll. Vi er en medlemsorganisasjon på over 25.000 medlemmer, så vi er en stabil organisasjon selv om enkelt yttergrupper gjør dette, sier Hareide.

– Men det er mulig å melde seg inn i døren på vei inn det lokale årsmøtet og sånn sett påvirke landsmøtet 2. november. Er ikke det en svakhet?

– Jeg synes våre lover kunne vært enda bedre utformet for en sånn situasjon, som er ganske ekstraordinær. For nominasjonsmøter har vi jo en frist, sier Hareide.

– Følger utviklingen nøye

«Det oppleves som et kupp», var beskjeden fra bystyremedlem Bjørg Josefsen i Sandnes etter deres lokallagsmøte i forrige uke. VG skrev da om reaksjoner på at nye medlemmer dukket opp på møtet og det ble valgt åtte «røde» delegater til skjebnevalget.

les også

Maktdrama i Rogaland KrF: To «røde» delegater vrakes etter ubetalt medlemskap

KrF skal følge innmeldingene nøye etter oppfordringen fra Lysglimt Johansen. Han får ikke stemme i Oslo, der han har meldt seg inn, men andre KrF-lag lar nye medlemmer stemme.

– Vi har sett oppfordringen hans, og følger utviklingen på nye medlemmer nøye. Dette er helt klart ikke en form for aksjonisme vi ønsker, skriver KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset i en e-post til VG.

Høvset sier de sjekker listene med nye medlemmer for «tulleinnmeldinger og dobbeltregistreringer».

– Vi ser at de som melder seg inn i partiet, ikke er aksjonister, fastholder Hareide.

les også

Willoch med knallhardt oppgjør med Hareide: – Han svikter velgernes forventninger

KrF-topp Hans Fredrik Grøvan sier dette er noe han «ikke har sans for i det hele tatt».

– Jeg synes det er en utrolig usympatisk måte å gjøre påvirkning på, når man gjør det for å drive lobbyvirksomhet, uten å kjenne på motivasjon eller lyst til å være medlem av et parti. Eller det dette partiet står for, sier Grøvan til VG.

Svarer ikke på kontrollspørsmål

VG har spurt KrF-ledelsen om det på møtene kontrolleres at medlemskontingenten er betalt, før man får stemme. Det svarer ikke KrF på, men skriver bare i e-posten: «Lokallagsledere kan sjekke om kontingent er betalt i medlemssystemet».

LOKALT DRAMA: Det er ikke bare i stortingssalen det koker for KrF. Etter årsmøtet i Sandnes KrF kom det påstander om kupp. KrFs kommunikasjonssjef påpeker at de to som ble vraket fordi de ikke hadde betalt kontingent, var tidligere lokallagsleder i Sandnes KrF og hans kone. Foto: Tore Kristiansen

les også

Erna nekter å samarbeide med KrF om budsjett hvis hun blir kastet

– Blir det iverksatt noen tiltak etter det som skjedde i Sandnes?

– Vi informerer lokallagene våre om hva lovene sier om at kun medlemmer som har betalt kontingent har stemmerett, slik det står i lovene våre. Lokallagsledere kan sjekke om kontingent er betalt i medlemssystemet. I tillegg har vi bedt fylkessekretærer om å bistå med å sende dem oppdaterte medlemslister til møtet, skriver Høvset i KrF i en e-post.

– Har det som skjedde i Sandnes skapt bekymring på grasrota? 

– Vi har ikke fått meldinger om det. Det har kommet påstander om mobilisering i anonyme nettfora, men det er lite som tyder på at det har noen rot i virkeligheten. KrF har 25.000 medlemmer, og de som nå har meldt seg inn utgjør kun en liten andel av dem, er svaret fra kommunikasjonssjefen.

Les også

 1. KrF-topper ut mot partilederen: Anklager Hareide for løftebrudd

  Hvis KrF feller Erna Solbergs regjering, så vil det være et løftebrudd overfor velgerne, slår KrFU-leder Martine…
 2. Slik var dramaet i kulissene: «Slo opp» med Trine Skei Grande på SMS

  I dagene før han varslet KrFs venstresving ble Knut Arild Hareide advart av sin egen nestleder mot å gå for langt.

Mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

 1. Under halvparten av nye KrF-medlemmer har betalt for medlemskapet

 2. KrF spør nye medlemmer om hvorfor de meldte seg inn

 3. Maktdrama i Rogaland KrF: To «røde» delegater vrakes etter ubetalt medlemskap

 4. Dette er KrFs nye medlemmer

 5. Bekkevold varslet KrF-gruppen i juni om omstridt homobryllup

Fra andre aviser

 1. Over 2000 har meldt seg inn i KrF de siste ukene. Partiet mangler regler for å stoppe kuppforsøk.

  Aftenposten
 2. Uro i KrF for å bli «kuppet» av nyinnmeldte

  Fædrelandsvennen
 3. Nye medlemmer kan avgjøre KrFs skjebnevalg

  Aftenposten
 4. Nye medlemmer kan avgjøre KrFs skjebnevalg

  Bergens Tidende
 5. KrF spør nye medlemmer om hvorfor de meldte seg inn

  Bergens Tidende
 6. Flere inn enn ut av KrF etter Hareides venstrevri

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder