EVAKUERT: Riksvei 362 gjennom Arabygdi ble stengt etter raset som gikk lørdag formiddag. Foto: Kristin Person

20 ble evakuert etter ras: - Vi måtte bare komme oss vekk

– Det kom store steiner veltende nedover lia, så da måtte vi bare komme oss vekk, forteller Jorunn Kåsa om raset i Arabygdi i Telemark. Nå kan de evakuerte flytte hjem igjen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Togstans mellom Asker og Drammen: Tusenvis av passasjerer rammet

Lørdag kveld avblåste geologene rasfaren, men beboerne ble evakuert natt til søndag.

Søndag formiddag meldte politiet om at de evakuerte kan flytte hjem igjen. Fylkesvei 362 er også åpen igjen. Politiet blir på stedet og bistår en stund fremover.

Raste ut

Det var i ellevetiden lørdag at politiet fikk melding om raset i Arabygdi.

– Raset er skjedd i en steintipp - en mengde løsmasser som ble dumpet i forbindelse med byggingen av en kraftstasjon for endel år siden. Som følge av mye nedbør her den siste tiden, og høy vannstand, har det begynt å rase ut løsmasse, og raset har spredd seg videre til naturen omkring løsmassene, fortalte politiets oppdragsleder Øyvind Hammervold lørdag.

les også

Farenivået ved Mannen senkes til gult: – Veldig overrasket over hvor lenge det har holdt seg på plass

Seks hus med til sammen tjue personer ble evakuert.

Forventer at det skal rase mer

– Det kan godt bli utover morgendagen. Politiet blir stående her og ha vakthold til vi har kontroll på massene i fjellsiden, sier Hammervold.

Geologer har undersøkt området, og det er forventet at opptil 2000–5000 kubikkmeter mer masse kan rase ut.

– Raset vil trolig ikke nå ned til bebyggelsen, men det er frykt for at massene kan demme opp elven. Men kraftstasjonen har noen rørtunneler, og mye av vannet er dirigert inn dit for å ta av litt av trykket på elven, sier oppdragslederen til VG.

Jorunn Kåsa bor like nedenfor der raset gikk. Hun forteller at de måtte løpe da raset kom. Hun forteller at de så hvordan vannet begynte å grave ut løsmassene etter at vannet hadde ødelagt et rør som går gjennom løsmassene.

– Vi hørte en lyd oppe i lia, og så at røret ble ødelagt. Da så vi at vannet gravde ut massene, og det kom store steiner veltende nedover lia. Så da måtte vi bare komme oss vekk. Heldigvis er vi alle i god behold, sier Kåsa til VG.

Fare for mer regn

les også

Myndighetene setter inn vakter ved Nigardsbreen etter dødsfall

Natt til søndag var det fare for mer vann i området, og politiet var på plass med flere enheter. Ved halv ti-tiden lørdag kveld meldte politiet at geologene hadde vurdert rasfaren som over. Politiet ville likevel opprettholde evakueringen til søndag, og ha vakthold ved de evakuerte boligene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder