PROBLEMER: Utfordringene med identifisering er et av de største problemene Hans Christian Holte har som skattedirektør. Han understreker at når Norge får nasjonale ID-kort, må de koble opp mot fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning – med én gang. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Skatteetaten: Altfor dårlig kontroll på hvem som oppholder seg i Norge

Skattedirektøren mener det er for lett å operere med falsk identitet i Norge. Han er bekymret over at Norge kan gå glipp av en historisk mulighet til å få bukt med problemene.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over ett år gammel

VG har tidligere i sommer skrevet om at politiet mener det avsløres altfor lite ID-juks blant asylsøkere i Norge. Og at kriminelle kan operere med ett navn hos skatteetaten, ett hos Statens vegvesen og ett i banken uten at det oppdages.

Hans Christian Holte sier dette er et av de største problemene han ser som skattedirektør.

– Det er for lett å operere med falsk ID i Norge, understreker Holte overfor VG.

Før Norge skal få en helt ny type legitimasjon, nasjonale ID-kort, kommer skattedirektøren med en advarsel.

TIL DEG: Det nye ID-kortet skal være like pålitelig som passet – og kan erstatte bankkort og førerkort som legitimasjon. Det har imidlertid vært full krise for prosjektet. Det skulle være ferdig i 2016, men er blitt utsatt fire ganger. Foto: Politiet

Bekymret for gjennomføringen

Prosjektet med de nye ID-kortene vi nordmenn skal få er blitt utsatt igjen og igjen, men er ventet i 2020. Men det er ikke nok bare å få ny og bedre legitimasjon for å få bukt med svindlingen, advarer Skattedirektøren. Samtidig må Norge også få opp et register som kan søke på fingeravtrykk eller bruke ansiktsgjenkjenning, for å være sikker på at de som får et ID-kort faktisk er den de sier de er.

les også

Store utfordringer: Kan bruke falske dokumenter for å svindle til seg førerkort

Dette er på vei, men det må komme i tide.

– Hvis ikke mener jeg at vi går glipp av en historisk sjanse til å få en identitetsforvaltning med ID-kort som du virkelig kan stole på, sier skattedirektøren.

– Hvis du får på plass det nasjonale ID-kortet, men ikke har koblet det opp til registeret med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, kan vi risikere den situasjonen vi har i Norge i dag: At du kan svindle deg til flere identiteter. Og skaffe deg flere norske pass, for eksempel, sier Holte.

Store problemer med falske navn og kort

Med et biometriregister kan en person i for eksempel Statens vegvesen få bekreftet hvor sikker identiteten er. Det skjer ikke i dag. Nå kan de for eksempel måtte ta imot et gammelt, utenlandsk bankkort med et bitte lite bilde som bekreftelse på hvem du er.

 • Visste du? Et utbredt problem er ifølge politiet at et falskt bankkort for eksempel brukes til å skaffe et ekte førerkort. Og da åpner det seg et helt vindu av muligheter – til å svindle til seg for eksempel pass eller offentlige ytelser.
les også

Politiet: Det avsløres for lite ID-juks blant asylsøkere i Norge

Skattedirektøren sier at alle som i dag utsteder ID-kort bør gjennom Folkeregisteret kunne sjekke hvor sikker identiteten er.

– Er det ikke sprøtt at det i dag går an å ha tre forskjellige identiteter på tre forskjellige steder uten at det oppdages, gjennom for eksempel fingeravtrykk?

– Ja, teknologien ligger der og det er bare snakk om å bygge dette systemet og få på plass løsningene. Og ikke minst sørge for at alle som har med ID å gjøre, samarbeider godt, svarer Holte.

les også

Dine, mine og våre penger: Hvilken familieøkonomi passer for deg?

Pluss content

Til politikerne: Må på plass raskt

Skattedirektøren påpeker at dette har pågått i mange år uten at det har løst seg.

– Noe av det som vi sliter med i dag, er at det ikke er god nok sjekk av identitet på tvers av ulike deler av det offentlige og ulike sektorer. Hvis vi vil be politikerne om noe, er det å få på plass disse løsningene raskest mulig, sier skattedirektøren.

VG spør Justisdepartementet om de kan love og garantere at fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning er bredt tatt i bruk før de nasjonale ID-kortene kommer.

Om de kan love eller garantere kommer det aldri noe svar på. Men de skriver i en e-post at nye biometrimaskiner er under utrulling.

– Når man starter utstedelse av nye pass og nasjonale ID-kort vil «en-til-mange» søk i biometriregisteret være et ledd i saksbehandlingen for utstedelse av pass og nasjonale ID-kort, skriver justisminister Tor Mikkel Wara i e-posten.

Les også

 1. Krise for nytt ID-prosjekt – Listhaug innrømmer dårlig styring

  Etter en rekke utsettelser, og en betydelig kostnadssprekk, er det fortsatt helt i det blå når det nye pass-systemet vil…
 2. Slik blir Norges nye pass – skal ha hele fem passbilder

  34.000 norske pass ble mistet eller stjålet i 2017. For å hindre manipulering eller forfalskning skal ansiktet ditt…
 3. Visste du? Nå skal passbildene endres – nye eksperter skal finkjemme ansiktet ditt

  Kripos får en egen gruppe med ansiktseksperter som skal avsløre pass-juks og hindre svindel.
 4. Denne mannen har vært ulovlig i Norge i åtte år – politiet får ham ikke ut

  43-åringen har vært ulovlig i Norge i åtte år. Her finner politiet ham med opium, igjen.

Mer om

 1. Skatteetaten
 2. Pass
 3. Ansiktsgjenkjenning
 4. Hans Christian Holte

Flere artikler

 1. Vi må være trygge på hvem folk er

 2. Mathias (26) ble utsatt for ID-tyveri: Tok opp 1,2 mill. i forbrukslån på én uke

 3. Politiet kan ha delt ut pass til personer som ikke skulle fått det

 4. Det beste Norge har å by på

 5. VG testet elfly: Kan bli din flyhverdag i nær fremtid

Fra andre aviser

 1. Skattedirektøren: For lett å operere med falsk ID i Norge

  Aftenposten
 2. Nye pass og ID-kort er forsinket for syvende gang. Nå varsler justisministeren gjennomgang av politiets prosjektstyring.

  Aftenposten
 3. De nye norske passene og ID-kortene forsinket igjen. Det er en god nyhet for svindlere.

  Aftenposten
 4. Neste år blir et ansiktsbilde like lett å spore som et fingeravtrykk

  Aftenposten
 5. Er dette samme kvinne? Kripos utdanner ansiktseksperter for å løse Norges ID-problem

  Aftenposten
 6. En familie brukte tre av disse falske passene til å komme seg inn i Norge. Så søkte de asyl.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder