PROBLEMER: Utfordringene med identifisering er et av de største problemene Hans Christian Holte har som skattedirektør. Han understreker at når Norge får nasjonale ID-kort, må de koble opp mot fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning – med én gang. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Skatteetaten: Altfor dårlig kontroll på hvem som oppholder seg i Norge

Skattedirektøren mener det er for lett å operere med falsk identitet i Norge. Han er bekymret over at Norge kan gå glipp av en historisk mulighet til å få bukt med problemene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

VG har tidligere i sommer skrevet om at politiet mener det avsløres altfor lite ID-juks blant asylsøkere i Norge. Og at kriminelle kan operere med ett navn hos skatteetaten, ett hos Statens vegvesen og ett i banken uten at det oppdages.

Hans Christian Holte sier dette er et av de største problemene han ser som skattedirektør.

– Det er for lett å operere med falsk ID i Norge, understreker Holte overfor VG.

Før Norge skal få en helt ny type legitimasjon, nasjonale ID-kort, kommer skattedirektøren med en advarsel.

TIL DEG: Det nye ID-kortet skal være like pålitelig som passet – og kan erstatte bankkort og førerkort som legitimasjon. Det har imidlertid vært full krise for prosjektet. Det skulle være ferdig i 2016, men er blitt utsatt fire ganger. Foto: Politiet

Bekymret for gjennomføringen

Prosjektet med de nye ID-kortene vi nordmenn skal få er blitt utsatt igjen og igjen, men er ventet i 2020. Men det er ikke nok bare å få ny og bedre legitimasjon for å få bukt med svindlingen, advarer Skattedirektøren. Samtidig må Norge også få opp et register som kan søke på fingeravtrykk eller bruke ansiktsgjenkjenning, for å være sikker på at de som får et ID-kort faktisk er den de sier de er.

les også

Store utfordringer: Kan bruke falske dokumenter for å svindle til seg førerkort

Dette er på vei, men det må komme i tide.

– Hvis ikke mener jeg at vi går glipp av en historisk sjanse til å få en identitetsforvaltning med ID-kort som du virkelig kan stole på, sier skattedirektøren.

– Hvis du får på plass det nasjonale ID-kortet, men ikke har koblet det opp til registeret med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, kan vi risikere den situasjonen vi har i Norge i dag: At du kan svindle deg til flere identiteter. Og skaffe deg flere norske pass, for eksempel, sier Holte.

Store problemer med falske navn og kort

Med et biometriregister kan en person i for eksempel Statens vegvesen få bekreftet hvor sikker identiteten er. Det skjer ikke i dag. Nå kan de for eksempel måtte ta imot et gammelt, utenlandsk bankkort med et bitte lite bilde som bekreftelse på hvem du er.

  • Visste du? Et utbredt problem er ifølge politiet at et falskt bankkort for eksempel brukes til å skaffe et ekte førerkort. Og da åpner det seg et helt vindu av muligheter – til å svindle til seg for eksempel pass eller offentlige ytelser.
les også

Politiet: Det avsløres for lite ID-juks blant asylsøkere i Norge

Skattedirektøren sier at alle som i dag utsteder ID-kort bør gjennom Folkeregisteret kunne sjekke hvor sikker identiteten er.

– Er det ikke sprøtt at det i dag går an å ha tre forskjellige identiteter på tre forskjellige steder uten at det oppdages, gjennom for eksempel fingeravtrykk?

– Ja, teknologien ligger der og det er bare snakk om å bygge dette systemet og få på plass løsningene. Og ikke minst sørge for at alle som har med ID å gjøre, samarbeider godt, svarer Holte.

les også

Dine, mine og våre penger: Hvilken familieøkonomi passer for deg?

Pluss content

Til politikerne: Må på plass raskt

Skattedirektøren påpeker at dette har pågått i mange år uten at det har løst seg.

– Noe av det som vi sliter med i dag, er at det ikke er god nok sjekk av identitet på tvers av ulike deler av det offentlige og ulike sektorer. Hvis vi vil be politikerne om noe, er det å få på plass disse løsningene raskest mulig, sier skattedirektøren.

VG spør Justisdepartementet om de kan love og garantere at fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning er bredt tatt i bruk før de nasjonale ID-kortene kommer.

Om de kan love eller garantere kommer det aldri noe svar på. Men de skriver i en e-post at nye biometrimaskiner er under utrulling.

– Når man starter utstedelse av nye pass og nasjonale ID-kort vil «en-til-mange» søk i biometriregisteret være et ledd i saksbehandlingen for utstedelse av pass og nasjonale ID-kort, skriver justisminister Tor Mikkel Wara i e-posten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder