High-tech-rektor på ny skole dropper bøker

Avgangselever må dele skolebøkene

OPPEGÅRD (VG) Disse elevene ved Flåtestad skole i Oppegård må dele skolebøker, fordi rektor bruker pengene på high-tech-utstyr.

Trond Viken
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

PUGGER PÅ SKJERM: Silje Fredriksen (14), Anniken Grønli (15) og Anne Lise Kjærgård (15) har byttet ut skolebøkene med bærbare PC'er. Foto: Thomas Andreassen

- Vi må dreie fokus vekk fra den tradisjonelle måten å drive skole på. Eksamen forutsetter ikke at alle elevene har hver sine bøker. De skal hente kunnskapen fra mange andre steder også, sier han.

Elevene selv synes den nye skolen er spennende og mye mer i tråd med utviklingen.

- Men det hadde selvsagt vært kjekt om alle fikk bøker i alle fag. Men vi låner av hverandre, og det fungerer greit, sier Anniken Grønli (15). Hun er en av avgangselevene som må dele skolebøker med blant andre Silje Fredriksen (14).

Læringsarena

- Bøkene betyr ikke like mye lenger som de gjorde før, selv om det selvsagt fortsatt er en del puggestoff, sier hun.

Den flunkende nye skolen på Greverud i Oppegård har hverken klasserom, klasseforstandere eller katetre. Skolen fungerer som en stor bedrift med åpent kontorlandskap, eller læringsarena, som skolen selv kaller det. I tillegg har elevene egne stillerom med sofaer for dem som vil lese i fred.

Og på Flåtestad driver elevene kantinen selv.

- Vi prioriterer kanskje annerledes enn mange andre skoler. Vi har bærbare PC'er tilknyttet trådløst nettverk, widescreen-skjermer på veggene, prosjektører og avanserte lydanlegg i auditoriene. Vi abonnerer på digitale læreverk. Vi er tilpasset fremtiden, forsikrer rektoren.

Irritert FAU

Men at skolen velger å investere i avansert teknologi fremfor skolebøker til alle elevene, irriterer Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU).

Utvalget mener det er pinlig at skolen ikke tar seg råd til noe så elementært som å kjøpe skolebøker til alle.

- Vi risikerer at avgangselever må dele lærebøker før de skal opp til eksamen. Eller at andre elever må byttelåne lærebøker i basisfag som matematikk og engelsk. Det er helt uakseptabelt, sier FAU-leder Vigdis Austrheim.

Rektor Germeten sier han har bestilt flere bøker, men at ikke alle vil få bøker i alle fag. Men det er heller ikke målet for den moderne high-tech-skolelederen.

- Vi investerer i digitale læremidler. Behovet for tradisjonelle skolebøker er ikke hva det var. Selv om det selvsagt fortsatt er viktig å ha bøker i en moderne skole, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder