Hankø-hytter splitter Ap

FILM-AKSJON: Med filmkulisser fra regissør-nabo Harald Zwart illustrerte aksjonsgruppen for å vise hvor store de 40 hyttene kommer til å bli. I bakgrunnen skimtes Bloksberg, landstedet til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN

Hyttebråk i fjæra

HANKØ (VG) Samtidig som Regjeringen bruker 30 mill. på å kjøpe «Vaske-Bakkes» strand på Bygdøy, sørger Fredrikstad Ap for gigantutbygging på Hankø-stranden. Heller ikke protestunderskrift fra en prinsesse hjalp.

  • Trond Viken

Artikkelen er over 14 år gammel

Hyttebyen «Hankø Brygge» kommer ikke langt fra prinsesse-landstedet Bloksberg på kjendisøya Hankø.

Torsdag vedtar Fredrikstad bystyre den omstridte utbyggingen i Husebukta, takket være Ap og Frp, som velsigner hyttebyen i strandkanten.

Signe Øye, stortingsrepresentant og leder for Østfold Ap, misliker sterkt hva Ap-gruppen i Fredrikstad driver med.

- Selv om jeg er leder for Østfold Ap, kan jeg ikke fortelle politikerne i Fredrikstad hva de skal gjøre, sier hun. Selv om hun kanskje skulle ønske at hun hadde mulighet til det i denne saken.

Hun legger til at Ap har fremmet forslag om opprettelse av en skjærgårdspark i Østfold, nettopp for å hindre denne type nedbygging av kysten.

- Du kan si at dette forslaget fra Ap strider mot Soria Moria-erklæringen dersom du ser helhetlig på det, sier hun.

Skapte blest

Men Øye stusser mer over at Fylkesmannen i Østfold ikke har innsigelser til utbyggingsplanene.

Til prosjektets fordel sier hun at strandeiendommen på Hankø ikke er spesielt attraktiv.

Stortingskollega og leder i Fredrikstad Ap Svein Roald Hansen mener på sin side prosjektet er i tråd med statlig politikk og kommunens reguleringsplan, der området er avsatt til næringsformål.

- Det er ingen saklig grunn for oss til å si nei til denne utbyggingen, hevder den tidligere statssekretæren fra Ap.

Det ble blest rundt hytteplanene da prinsesse Märtha Louise i vår deltok aktivt i protestene gjennom sin underskrift.

Den kongelige signaturen utløste sterk strid, blant annet fordi både kong Harald og prinsessen selv har fått dispensasjon fra byggeforbudet på Hankø - fordi de er kongelige:Da Kongen sto som eier av Bloksberg, fikk han bygge flytebrygge, mens Märtha har fått bygge et gigantisk bassenganlegg.

Sjokkerende

Med på oppropet mot hytteplanene er også prinsessens venner, filmregissørparet Harald og Veslemøy Zwart, som har sommerhus på øya.

- Det er et stort mysterium for oss hvorfor åpenbart sterke krefter i Ap jobber mot sitt eget parti på denne måten. Politisk er dette oppsiktsvekkende og sjokkerende. Dette er det samme partiet som sikrer allmennheten litt strand på Bygdøy for 30 millioner, sier Zwart, som har engasjert seg kraftig i saken. Lørdag inviterte aksjonsgruppen politikerne for å vise dem hvor store hyttene vil bli med filmkulisser.

Leder Håkon Fensbekk i aksjonsgruppen på Hankø mener det er ubegripelig at forslaget kommer fra et parti som fronter strandsonevern så kraftig som Ap gjør.

- Plutselig er det helt greit å bygge 40 store hytter på påler i vannet. Jeg kjenner ikke igjen Ap i det hele tatt, sier Fensbekk.

Mer om

  1. Arbeiderpartiet (Ap)
  2. Prinsesse Märtha Louise

Flere artikler

  1. Harald Zwart tapte hyttekrangel

  2. Märtha Louise kvitter seg med ferieparadiset på Hankø

  3. Ordfører raser mot Zwart

  4. Her kan du be Märtha og Ari over på kaffe

  5. Prinsesse Märtha: – Vil savne denne utsikten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder