Ropstad før forhandlingene: Varsler abortkamp

GRANAVOLLEN (VG) Når KrF, Høyre, Frp og Venstre skal forhandle om en mulig flertallsregjering, legger Kjell Ingolf Ropstad abortloven på bordet. KrF vil både ha en innstramning i retten til senabort, og et forbud mot såkalt tvillingabort.

Regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland startet mandag ettermiddag.

Før partiene låste seg inne på høyden ved Søsterkirkene på Hadeland, antydet Ropstad overfor VG at KrF vil ha langt mer enn det som statsminister Erna Solberg (H) har tilbudt, mot sterke protester både i sitt eget parti, og i Venstre og KrF.

Solberg sa til VG før jul at barn med utviklingsavvik nå kan leve lange og rike liv, og at denne begrunnelsen for å avbryte svangerskap, fremstår diskriminerende for denne gruppen.

– KrFs utgangspunkt er ikke at det er egenskapene som avgjør verdien til et menneske, men at vi alle har en iboende verdighet ved at vi er mennesker, sier Ropstad til VG.

les også

Erna Solberg om regjeringsforhandlingene: – Jeg vet at dette kan bli krevende

Kjemper mot tvillingabort

– Står dere like hardt på at abortloven må endres?

– Abortloven har et eget kriterium som bare går på barnets egenskaper. Det mener vi er feil. Derfor ønsker vi å endre på paragraf 2C. Og at man i den verste form for sortering kan ta bort en av to tvillinger, er også noe vi ønsker å endre. Helheten i det vi kaller en likeverdreform blir viktig i forhandlingene, sier Ropstad.

Etter en lang høst med kamp om Kristelig Folkepartis fremtid, er nestleder Kjell Ingolf Ropstad klar for å gå i regjering med Høyre, Fremskrittspartiet (Frp) og Venstre. Men skal KrF inn i regjering, må de andre partiene være villige til å gi.

– Nå trenger vi gode gjennomslag, og vi er tydelige på at vi trenger en regjering som løfter de kristne verdiene, sier Ropstad til VG.

les også

Regjeringsforhandlingene starter 2. januar

I GANG: På et gjestgiveri i Gran kommune i Oppland forhandler Erna Solberg (H) nå et nytt regjeringsgrunnlag med Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: HELGE MIKALSEN

På ønskelisten står blant annet en barnereform, en likeverdsreform og økt barnetrygd.

– Vi kommer til å kjempe for en reform som skaper et samfunn med større plass for alle, vi vil bekjempe sorteringssamfunnet og legge til rette for familier med spesielle behov, sier Ropstad og legger til:

– Vi prøver å ikke komme med ultimatum, men jeg tror alle som kjenner KrF vet at vi trenger gjennomslag på å løfte de kristne verdiene. Vi vil skape et samfunn som i større grad løfter familiene, bekjemper fattigdom og tar vare på miljøet.

les også

VG avslører: Ropstad sa han ønsket rød seier internt, men startet abort-hardkjør og rå maktkamp mot Hareide etter superhemmelig møte med Solberg

Klar for abortforhandlinger

I en undersøkelse utført av Respons Analyse for VG, kom det frem at et flertall av befolkningen mente statsminister Erna Solberg (H) hadde håndtert spørsmålet om endringer i abortloven ganske eller svært dårlig.

Ropstad mener likevel at det ligger an til at partiene på Granavollen kan bli enige om en barne-reform. Han sier at han merket seg at Erna Solberg i sin nyttårstale også snakket om å løfte de fattigste barna:

les også

KrF-politiker: – Mange kvier seg for å ta debatten om abort

– Sammen med det ønsker vi å få bedre ordninger for familier som får barn med spesielle behov.

– Det blir en av de viktige sakene?

– Det blir en av de viktige sakene, men skal man kunne gå i regjering så blir helheten viktig. Både på å skape et samfunn med plass for alle, bedre miljø- og fattigdomspolitikk.

KLAR: Nå skal Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i forhandlinger med Høyre, Frp og Venstre. Uansett om det tar dager eller uker er han klar: – Vi har god tid og har pakket for å være her lenge. Foto: Helge Mikalsen

– Områder der KrF og Frp er enige

Veien til en borgerlig flertallsregjering har vært lang, også etter at KrFs landsmøte vedtok at partiet skulle søke seg til høyre – mot partileder Knut Arild Hareides vilje.

I november slet KrF og Frp med forholdet, og finansminister Siv Jensen (Frp) uttalte at KrF ikke inviterte til bygging av tillit når partiet gikk sammen med Ap om å fjerne Frps taxfree-seier om å kunne veksle inn tobakkskvoten med alkohol.

Ropstad ønsker ikke å svare på hva som blir de største utfordringene i forhandlingene, men vil heller ta dette med sine potensielle regjeringskamerater.

– Er det avstanden til Frp som blir en utfordring?

– Det er klart at det vil også være en utfordring, samtidig som vi har områder der vi er enige og har felles punkter fra før. Så får vi ta de utfordringene som kommer der vi er uenige, sier Ropstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder