Erna Solberg: – Kostnadene har ikke vært under kontroll

Høyres mann i presidentskapet måtte i dag gå av. Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (H) sier det er viktig for hele det politiske livs tillit at byggeprosjektet kommer på rett kurs.

Artikkelen er over to år gammel

Onsdag morgen gikk Olemic Thommessen opp på Stortingets talerstol og kunngjorde at han trekker seg som stortingspresident.

– Jeg har ikke gjort meg opp en egen mening, jeg mener at presidentskapet kunne ryddet opp i denne saken og hadde fått anledning til det, sier Solberg.

Hun sier hun mener Olemic Thommessen har vært en veldig god stortingspresident på mange områder og at hun ikke mener det var en grov feilvurdering å få Thommessen gjenvalgt som stortingspresident i fjor. Da han ble gjenvalgt fikk han færre stemmer enn noen annen stortingspresident på over 40 år.

– Det er en spesiell situasjon at vi har en stortingspresident som har gått av, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i statsministerboligen.

les også

Erna tapte, fornuften vant

Kilder til VG: Sviktende støtte i Høyre

Allerede for flere dager siden var støtten til Olemic Thommessen i ferd med å tørke inn i Høyre, kan VG erfare. Det var etter det VG kjenner til en frykt i partiet for at Høyre ville bli identifisert med byggeskandalen og sløsing med skattebetalernes penger. Det gjorde flere i Høyre kritiske.

les også

Slik ble Olemic Thommessen presset til å gå

Thommessen skulle likevel etter det VG forstår få muligheten til en åpen prosess når finanskomiteen skulle behandle byggesaken.

Solberg sier til pressen at hun har hatt tett kontakt med Olemic Thommessen og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland de siste dagene. Men hun vil ikke klargjøre sin rolle i at Thommessen ble sittende så lenge som han gjorde – og deretter besluttet å gå av.

– Når snakket du sist direkte med Olemic Thommessen og sa du da at han hadde din tillit?

– Jeg kommer ikke til å kommentere på mine samtaler med Olemic til norsk presse, sier Solberg til VG.

Her kan du lese om dramaet i kulissene det siste døgnet – hvordan Thommessen ble presset til å gå.

les også

Slik startet byggeskandalen på Stortinget

– Kostnadene har ikke vært under kontroll

Thommessen har vært i hardt vær lenge, men han gikk først av da KrF kunngjorde at de ikke lenger har tillit til ham. Solberg forsvarer at de ikke grep inn i saken selv tidligere.

– Jeg har forståelse for at han har hatt et flertall på Stortinget og har basert seg på det, sier Solberg.

les også

Ingen stortingstopp har fått færre stemmer på over 40 år

– Jeg har forstått at KrF er tydelig på, og det er også resten av Stortinget, at Høyre må finne en ny kandidat, sier Solberg.

– Den byggesaken som Stortinget har under arbeid og også under politisk arbeid er en alvorlig sak. Kostnadene har ikke vært under kontroll. Det er en sak som har vokst på seg og har blitt større og dyrere underveis og betydelig dyrere enn det har vært underveis, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder