KILOMETER LANG KØ: Ved Heimdalsmyra i Trondheim strakk køen seg åtte-ni kilometer langs E6 i 16:30-tiden fredag. Foto: Statens Vegvesen

Påskeutfarten: – Vil fordele seg utover helgen, ny topp onsdag

Første pulje til påskefjellet ser ut til å være velberget gjennom utfarts-flaskehalsene. Vegtrafikksentralen forventer at påskerushet vil fordele seg jevnt utover resten av helgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det har faktisk ikke vært den helt store utfarten i østlandsområdet. Det tettet seg på E6 nordover ved Djupdalstoppen allerede ved 14-tiden og ved Langangen i Telemark, men ellers har avviklingen gått greit, uten ulykker og hendelser. Det er åpenbart at avreisetidspunktene er spredt, sier trafikkoperatør Arvid Wahlstrøm ved Vegtrafikksentralen i region øst.

Verre var det i Trøndelag fredag ettermiddag og tidlig kveld.

– Jeg har aldri sett at det har vært så mye kø på de tre årene jeg har jobbet her, sa trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen midt, Morten Eitran til VG fredag ettermiddag.

På E6 mellom Trondheim og Klett var det på det meste åtte-ni kilometer stillestående kø.

Køene løste seg opp rundt halv syv-tiden på kvelden.

– Siden det har vært så mye trafikk i dag, kan vi kanskje håper på at det blir litt mindre trafikk lørdag og søndag, sier trafikkoperatør Pål Haugbro.

En hyggelig melding er at det var få hendelser, opplyser Vegmeldingssentralen for Statens vegvesen, region midt.

Venter ny topp onsdag

– Neste trafikktopp regner vi med blir onsdag før skjærtorsdag. Erfaringsmessig er det nesten like mye trafikk denne dagen som fredag før palmehelgen, sier Arvid Wahlstrøm ved Vegtrafikksentralen i region øst.

STÅR I KØ: Her fra fjorårets emigrering ut av Oslo, på E6 ved Alnabru. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Veiarbeid ved Kolomoen

Kolomoen-krysset, der riksvei 3 og E6 møtes rett sør for Stange i Hedmark, er et kjent «problemområde» i trafikken. På strekningen mellom Kolomoen og Rudshøgda mot Lillehammer pågår det veiarbeid, så her kan det oppstå ekstra kø.

Alternative ruter er: Riksvei 4 nordover eller å ta av på E16 på Kløfta. Fylkesvei 24 via Skarnes og Stange er også et alternativ.

Også på riksvei 3 ved Elverum pleier trafikkoperatørene å se køproblematikk i forbindelse med påskehøytiden. Her pleier det å løsne når man har kommet seg ut av Elverum. Trafikken oppover mot Trysil og videre oppover riksvei 3 deler seg her, så da blir det litt opphoping.

Statens vegvesen melder på Twitter at det fra fredag ettermiddag er ventet kraftig vind og snø som lokalt vil gi vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge. De oppfordrer til å lytte til trafikkmeldingene.

Venabygdsfellet åpnes lørdag morgen

Riksvei 13 over Vikafjellet fra Vinje til Sogn ble stengt fredag. Fjellovergangen forventes åpnet igjen lørdag morgen klokken åtte.

Samme forventet åpningstid er det for fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Veien ble stengt like før 22-tiden fredag kveld, som var noe tidligere enn planlagt. Da var sikten elendig og kjøreforeholdene så ille at bommen gikk ned.

Fylkesvei 314 ved Hamlagrø er stengt på grunn av snøras.

les også

NRK klippet bort Breivik-referanser fra påskekrim

I vest er det ventet at mildværet kan by på problemer i utfartshelgen.

– På grunn av den kalde vinteren vi har bak oss kan det komme is i veibanen. Det er viktig å være obs på det, opplyser region vest.

les også

Påskegudstjeneste avlyst fordi presten er homoliberal

MANGE TIL FJELLS: På fjellovergangen over Haukelifjell forventes det mye trafikk, og veivesenet ber folk sjekke vær- og føremeldinger. Foto: Cicilie S. Andersen

les også

Minusgradene slipper taket

Forventer masse trafikk i sør

Den sørlige regionen har også mange veier som fører til fjells.

– Det er forventet masse biler på veinettet som skal til fjells og kose seg i påsken, sier trafikkoperatør Leif Christensen ved veitrafikksentralen sør.

– I Buskerud er det som regel en del trafikk på E16 mot Hønefoss. Derfra gjerne riksvei 7 og E16 nordover.

Også riksvei 40 har vist seg å være en strekning med mye påsketrafikk.

– Det er en av hovedveiene til fjells. Den går mot Dagalifjell og videre mot Gol, og har av erfaring en del trafikk på seg.

les også

Påskens beste lommespill

Pluss content

E18 i Telemark, Vestfold og Buskerud har også en del trafikk sørover.

– Når det gjelder Telemark er det E134, som blant annet går mot området Seljord, Haukeli og Haukelifjell det er en del trafikk. Her er det mye øst-vest trafikk og vice versa. Mange skal til hyttefelt eller vestlandet og østlandet, så her er det mye trafikk i begge retninger, sier Christensen.

Også riksvei 9, som går gjennom Setesdalen, fra Kristiansand i sør og til Hovden i nord, er en populær utfartsåre mot skianlegg og hyttefelt.

– Også på E39 fra Kristiansand retning vest mot Rogaland vil vi se en del trafikk. Det er klart det også er andre veier enn dette det vil bli trafikk på, men på disse hovedårene blir det kødannelser, sier Christensen.

KØ: Påskeutfart ved Sundvollen på E16 i 2015. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Stenge uværsveier i nord

Nord i landet forteller veivesenet at det er Finnmark-fylke som må belage seg på noen problemer på grunn av dårlig vær og dårlige kjøreforhold. E69 til Honningsvåg er stengt.

– Det er en del stengte og kollonekjørte veier på grunn av ruskevær. Spesielt på Nordkyn både i øst og vest, forteller trafikkoperatør Christer Berntsen.

– Det kan by på litt problemer ettersom det er fredag og påskeutfart. Det kan være greit å følge med på veivesenet sine sider, oppfordrer han.

Fredag kveld er stengte veier-statusen fra vegmeldingssentralen slik:

RV 13: Vikafjellet, stengt på grunn av snørras. Ventes åpnet 08.00 lørdag.

E69: Rettvåg - Nordkapptunnelen, stengt pga. uvær, kolonnekjøring.

E69: Skipsfjordhøgda bom - Skarsvåg , stengt pga. uvær, kolonnekjøring.

FV 98: Ifjordfjellet,, stengt pga. uvær, kolonnekjøring.

FV156: Gjesværkrysset - Gjesvær , stengt pga. uvær, kolonnekjøring.

FV890: Kongsfjordfjellet , stengt pga. uvær, kolonnekjøring.

FV 891: Båtsfjordfjellet , stengt pga. uvær, kolonnekjøring.

E69: Skarsvåg - Nordkapp, midlertidig stengt pga. uvær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder