I RETTEN: Aktor Per Martin Utkilen fra Spesialheten for politisaker (t. v.) og forsvarer Bernt Heiberg i Gjøvik tingrett. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Politimann i retten: Nekter for seksuell omgang med informant

GJØVIK TINGRETT (VG) Påtalemyndigheten mener politimannen gjennom flere år misbrukte sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med en kvinne som var hans informant.

Mandag morgen måtte mannen (51) møte i retten tiltalt for en rekke straffbare forhold: Misbruk av stilling for å skaffe seg seksuell omgang, underslag og tyveri av narkotika- og dopbeslag og påvirkning av vitner.

Misbruket skal ha skjedd gjentatte ganger i perioden 2009 til 2014 mens mannen var ansatt som blant annet etterforsker, narkotikaansvarlig og informantveileder, ifølge tiltalen.

Den tidligere politimannen erkjente seg ikke skyldig i dette tiltalepunktet retten.

Press og bestikkelser

Da kvinnen som er fornærmet i saken gikk til Spesialenheten for politisaker i 2017, skal mannen ifølge tiltalen ha forsøkt å presse henne til å endre forklaring. Påtalemyndigheten mener han både ga henne penger og ba henne om å sende en tekstmelding til Spesialenhetens etterforsker.

Politimannen erkjente seg ikke skyldig også i dette og alle de resterende tiltalepunktene – så nær som et brudd på våpenloven for å ha oppbevart en springkniv.

les også

Øyevitne: Slik var den dødelige slåsskampen

Første halvdel av rettsdagen vil gå med til aktor Utkilens innledningsforedrag.

– Tiltalen omfatter ti poster og gjelder straffbare forhold som har pågått fra 2009 til 2018. Det er et langt tidsperspektiv og flere alvorlige poster i tiltalen, sier Utkilen til NTB.

Etter lunsj vil den fornærmede kvinnen forklare seg. Tirsdag får retten høre politimannens forklaring og forklaringen til en medtiltalt kvinne som påtalemyndigheten mener hjalp til med å presse den fornærmede kvinnen. Hun er også tiltalt for ID-tyveri.

I retten nektet kvinnen straffskyld for begge tiltalepunktene.

– Ser frem til å forklare seg

Mannen har tidligere ikke erkjent skyld for noen av tiltalepunktene.

Hans forsvarer, advokat Bernt Heiberg, sier til Oppland Arbeiderblad at tiltalte mener Spesialenhetens forståelse av saken ikke stemmer overens med virkeligheten og at 51-åringen ser fram til å forklare seg for retten

Det er satt av halvannen uke til behandling av saken i Gjøvik tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder