Brann i Tor Mikkel Waras bil

Natt til søndag rykket politiet ut til en brann i en bil som tilhører justisminister Tor Mikkel Wara. Politiets sikkerhetstjeneste mener det er naturlig å se brannen i sammenheng med «en rekke tidligere hendelser».

– Dette er en bil som eies av Justisministeren som har tatt fyr mens den har stått parkert utenfor hans bolig i Oslo, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt Magne Olsvoll til VG.

Politiet fikk melding om brannen klokken 01.41.

– Det var ikke rare brannen, den ble raskt slukket. Vi har foretatt taktisk og teknisk etterforskning på stedet. PST står for videre etterforskning, sier han til VG 04.45.

les også

Etterforsker mulig brannstiftelse ved boligen til Tor Mikkel Wara

Tor Mikkel Wara har blitt utsatt for alvorlige trusler og hærverk flere ganger i løpet av de siste månedene. Så sent som i januar mottok han et trusselbrev, og en søppelkasse utenfor hjemmet hans ble påtent.

Bilen hans skal også ha blitt forsøkt påtent. Etter at huset ble tagget med beskyldninger om rasisme, etterforsket Politiets sikkerhetstjeneste truslene mot justisministeren.

TIDLIGERE: Ordet «rasist» ble tagget på veggen på Waras bolig og på bilen i desember i fjor. Foto: Krister Sørbø / VG

På spørsmål om de ser brannen natt til søndag i sammenheng med de tidligere truslene, henviser Olsvoll til PST.

VG får bekreftet fra PST at de har overtatt etterforskningen, og at det er naturlig å se brannen i sammenheng med tidligere hendelser knyttet til justisministeren.

– Det er en lang rekke hendelser mot ham, så det er naturlig at de sees i sammenheng. Vi etterforsker, men det har ikke vært noe konkret å komme med. Utover det må vi komme tilbake på et senere tidspunkt, sier talsmannen.

les også

PST: – Trusler mot politikere er et demokratisk problem

Politiet holder vakt

Også Justisdepartementet er ordknappe i saken:

– Vi henviser til politiets sikkerhetstjeneste (PST) i denne saken, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet Andreas Skjøld-Lorange til VG.

BRANN: I januar fikk politiet melding om brann i en søppelbøtte utenfor boligen til Wara. Foto: Krister Sørbø / VG

Natt til søndag holder politiet vakt utenfor justisministerens bolig.

I desember skapte teaterforestillingen «Ways of seeing» på Back Box Teater i Oslo reaksjoner. Forestillingen brukte videoopptak av boligene til Wara (FrP), politikerne Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) og Christian Tybring-Gjedde (FrP), samt Resett-redaktør Helge Lurås.

Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, skrev i en VG-kronikk om hvordan hun opplevde at huset hennes ble filmet og vist frem i teatersalen. Hun anmeldte også forestillingen for hensynsløs atferd, krenkelse av privatlivets fred og ulovlig bruk av fast eiendom.

Hareide reagerer

Stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (KrF) beskriver hendelsen som «et angrep på våre verdier og et angrep på vårt demokrati», i et innlegg på Facebook søndag:

«Dette er ikke bare et angrep mot Wara og hans familie - men mot det åpne samfunnet vi ønsker med nær kontakt mellom politikere og folket. Det er ofte en belastning å være nærstående av politikere. Vi forstår og føler med familien Wara i det det ubehag og den utryggheten de opplever nå. Ingen som stiller seg til samfunnets tjeneste skal oppleve dette! Det river ned noe av det flotteste i vårt samfunn - tilliten og tryggheten mellom oss», skriver Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder