SJIKANERT: Liv Signe Navarsete mener partiledelsen kunne ha håndtert den grove Messenger-meldingen som hun fikk i 2016 på en bedre måte. Foto: Frode Hansen, VG

Sp-generalsekretær: Glemte sex-sjikanen mot Navarsete - nå vil han finne avsenderen

Sp-generalsekretær Knut M. Olsen sier nå rett ut at han hadde glemt varselet om sex-sjikanen mot Liv Signe Navarsete - da han ble spurt om det var #metoo-saker i partiet. Nå vil han finne ut hvem som sendte den grove meldingen.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

les også

Navarsete om grov melding: Jeg tenkte – hvorfor får jeg ikke fred når jeg er ute av ledelsen?

– Grunnen til det var at dette var en sak vi oppfattet som avsluttet, og den gangen førte vi dessverre ikke logg på varslene. Det var rett og slett slik at jeg ikke husket den saken da dette kom opp, sier Knut M. Olsen til NRK Sogn og Fjordane.

I går ble det kjent at Liv Signe Navarsete for to år siden fikk en melding på Messenger en natt der det sto: «Vi har lyst på fitta di».

les også

Navarsete fikk grov melding fra partikollegas telefon: Skuffet over partiets håndtering

Meldingen ble sendt fra Facebook-kontoen og mobilen tilhørende tidligere statssekretær i Sp, Morten Søberg. Men det var trolig en annen Sp-politiker som deltok på samme tur som Søberg, som sendte meldingen.

Generalsekretær Olsen koblet uansett ikke sex-sjikanen som Navarsete ble utsatt for med saker om seksuell trakassering og #metoo.

Til VG utdyper Olsen:

– Vi oppfattet i første omgang saken som avsluttet i 2016, men tok opp igjen håndteringen på slutten av 2017. Da jeg ble spurt i vinter om #metoo-saker i partiet, tenkte jeg i farten ikke på den saken. Jeg burde nok ha ordlagt meg annerledes da.

Til VG 12. januar i 2018 uttalte Olsen til VG at den eneste varslingen partiet mottok høsten 2017 etter #metoo, tilhørte en sytten år gammel sak.

– Varsleren ønsket ikke at saken skulle følges opp ytterligere. Personen varselet gjaldt er ikke lenger aktiv i partiet, sa Olsen til VG da.

SJEF PÅ SP-KONTORET: Knut M. Olsen er generalsekretær i Senterpartiet. Foto: Espen Braata, VG

Han vil ikke gå inn på hvordan saken med sex-sjikanen av Navarsete ble håndtert hverken i 2016 - eller etter gjenåpningen av saken i vinter.

Vil finne avsenderen

– Men det er vel rimelig å tro at dere vil finne ut hvem som sendte meldingen til Navarsete?

– Jeg vil ikke gå inn på detaljer i håndteringen, men det ligger i sakens natur at vi vil forsøke å finne ut hvem som er avsender, svarer Knut M. Olsen.

Det finnes ingen logg fra den første håndteringen av saken i 2016, ettersom partiet ikke hadde rutiner som medførte skriftliggjøring av varselsaker da.

Nå er dette innskjerpet.

– Nye retningslinjer for håndtering av denne typen saker har vært ute i organisasjonen, og ble vedtatt av landsstyret nylig. Blant annet har vi innført en kryptert loggføring, opplyser Olsen.

– Har du beklaget overfor Liv Signe Navarsete at varselet om sex-sjikanen mot henne ble glemt i din omtale av metoo-saker i partiet?

– Ja, og vi har en god dialog med Liv Signe i den videre håndteringen av denne saken, sier generalsekretæren i Senterpartiet til VG.

les også

Vil ha opplæring i seksuell folkeskikk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum understreker at varselsaker som sjikanen mot Liv Signe Navarsete skal tas på alvor i Sp. Han uttrykte dette i en epost til VG onsdag:

– Eier av telefonen hadde beklaget dypt og både jeg og Liv Signe tror på det eieren av telefonen sa. Jeg oppfattet ikke da at det var noe ønske om å ta dette noe videre, men skjønte i ettertid at det var det. Vi hadde da et nytt møte med Liv Signe, og ble sammen enige om videre håndtering. Senterpartiet skal være et parti der slikt ikke oppleves, og hvor varslere skal tas på alvor, skriver Sp-lederen.

Mer om

  1. Liv Signe Navarsete
  2. Senterpartiet (Sp)
  3. Seksuell trakassering

Flere artikler

  1. Navarsete fikk grov melding fra partikollegas telefon: Skuffet over partiets håndtering

  2. Nestleder: – Slik griseprat skal ikke kvinner i Sp oppleve

  3. Sex-meldingen som ryster Senterpartiet

  4. Navarsete om grov melding: Jeg tenkte – hvorfor får jeg ikke fred når jeg er ute av ledelsen?

  5. Vedum ber sexmeldingens avsender melde seg innen onsdag – ellers anmeldes saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder