Jakter på våpenet i blinde

KRISTIANSAND/OSLO (VG) Politiet har ennå ikke noen klar formening om hva slags stikkvåpen Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept med. Våpenjegere som i går startet undervannssøk i Baneheia, jobber dermed nærmest i blinde.

Artikkelen er over 20 år gammel

Men etter det VG kjenner til har svarene fra rettsmedisinerne så langt vært få og vage. Et klarere svar kunne ha hjulpet etterforskerne videre i arbeidet med å kartlegge hvor mange personer som var involvert i drapshandlingen, hvilken type de er og om ugjerningen synes planlagt.

Parallelt med dette har politiet jobbet med å sjekke snittflater i vegetasjonen rundt det sentrale åstedet, for om mulig å identifisere eller utelukke hvilken type stikkvåpen jentene ble tatt av dage med.

I går formiddag startet våpenjegere fra firmaet Centra Consult rekognosering og undervannssøk i 2. Stampe, uten å finne noe.

Vanskelig

I dag fortsetter ekspertene søket med undervannskameraer og metalldetektorer, men spesialistene har en vanskelig oppgave foran seg:

* Våpenjegerne vet ikke hva slags stikkvåpen de leter etter. Men de jobber ut fra en teori om at drapsvåpenet er av metall.

* Bunnforholdene i flere av tjernene i Baneheia er svært vanskelige. Vannet er stedvis grunt og mudrete. I ukene etter drapene er enkelte av tjernene delvis gjengrodd av vannliljer og annen vegetasjon. Dette fører til at sikten for undervannskameraene er svært begrenset. Ekspertene setter derfor sin lit til at de skal få utslag på metalldetektoren.

* Hverken politiet eller våpenjegerne vet hvor de skal søke etter stikkvåpenet, eller om våpenet faktisk er dumpet i vann.

Kaster våpenet

Erfaringer fra tidligere kriminalsaker viser at de fleste gjerningspersoner forsøker å kvitte seg med våpenet i løpet av de første 20 minuttene etter ugjerningen.

Innenfor en slik tidsradius fra åstedet ligger det mange vann, tjern, bekker, elver og havområder.

Søket startet i går i 2. Stampe som ligger nærmest åstedet. Jentenes klær ble funnet i et bekkefar ned mot dette tjernet. Det kan bety at gjerningspersonen(e) har tatt veien ned mot 2. Stampe etter drapene, uten at politiet skal ha klare indikasjoner på dette.

Mer om

 1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

 1. Nytt knivfunn i Baneheia

 2. Mangler DNA-funn

 3. Mer enn 200 sjekket ut

 4. Alle mistenkelige kartlagt

 5. Gjerningsmannen vendte tilbake

Fra andre aviser

 1. Knivene fra 2. Stampe sendes Kripos

  Fædrelandsvennen
 2. Kosedyrene og bamsene i Baneheia gjorde inntrykk

  Bergens Tidende
 3. Knivfunn var blindspor

  Bergens Tidende
 4. Knivene kan gi raske svar

  Fædrelandsvennen
 5. Politiet gir ikke kriminelle amnesti for tips om barnedrapene

  Fædrelandsvennen
 6. Baneheia-saken er ikke en rettsstat verdig | Bjørn Olav Jahr

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no