GA BESKJED: Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold, her fotografert i Stortingets vandrehall. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Bekkevold varslet KrF-gruppen i juni om omstridt homobryllup

Over en måned før han viet KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes kvinnelige partner Louise-Hill Vegsund, orienterte partiets familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold stortingskollegene.

  • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over ett år gammel

På en samling for Kristelig Folkeparti (KrF) sine stortingsrepresentanter i slutten av juni tok Bekkevold ordet.

Til KrFs stortingsrepresentanter, inkludert partileder Knut Arild Hareide, varslet han om at han første helgen i august ville stå for vigselen av et likekjønnet par, etter det VG erfarer.

les også

Bekkevold får støtte av partikollega

Ingen reagerte

I tillegg til å være KrFs stortingsrepresentant og talsperson i spørsmål om ekteskap og familie, er Bekkevold også prest i Den norske kirke.

Ifølge VGs kilder var det ingen av KrF-representantene til stede som tok ordet og kom med innvendinger mot at Bekkevold skulle vie et homofilt par.

Knut Arild Hareide har tidligere også uttalt til NRK at han var orientert om Bekkevolds rolle i bryllupet.

les også

Kriselig Folkeparti

Grønt lys

Knut Arild Hareide kommenterer ikke selv denne saken, men Hareides rådgiver Emil André Erstad bekrefter at Hareide ga grønt lys for vielsen.

– Knut Arild Hareide fikk informasjon fra både Bekkevold og Høvset i juni, og hadde ingen innsigelser. Han mente dette er et privat anliggende for Mona, og at Geir Jørgen utførte vielsen i kraft av sitt embete som prest. Han tenkte ikke at dette angikk partiet, sier Erstad til VG.

Bekkevolds aktive rolle i bryllupet har skapt sterke reaksjoner i partiet. KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan har uttalt til NRK at Bekkevolds handlinger «burde ha vært ugjort», og over hundre personer har meldt seg ut av partiet.

les også

Hareide om Bekkevolds homovielse: - Det er ikke et politisk signal

INGEN PARADEMARSJ: Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (til venstre) og partileder Knut Arild Hareide, her sammen utenfor KrFs landskonferanse på Scandic Hotel Gardermoen i januar 2015. Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Møtes i morgen

Torsdag formiddag, klokken 9.30, møtes sentralstyret i KrF på partiets kontorer i Oslo sentrum, blant annet for å diskutere bryllups-saken.

les også

KrF-fylkesledere: Homovielse provoserer

I KrFs partiprogram står det at «KrF vil løfte frem ekteskapet mellom en mann og en kvinne som en god og stabil ramme rundt barns oppvekst». Partiet er dypt splittet i spørsmålet om hva som bør skje med Norges nåværende, kjønnsnøytrale ekteskapslov, som tillater ekteskap mellom to av samme kjønn.

Homobråket i KrF blusset opp igjen for drøyt to år siden, etter at Hareide valgte å gå i Pride-paraden i Oslo.

les også

Hareide viser homostøtte under Oslo Pride: – Viktig for meg å være her

Samme året gjorde Hareide også et intervju i VG der han avlyste KrFs kamp mot homoekteskap.

VG har vært i kontakt med KrFs kommunikasjonssjef, som ikke vil kommentere saken.

«Jeg gir ingen kommentarer og ønsker ikke oppmerksomhet rundt mitt privatliv», skriver Mona Høvset i en tekstmelding til VG.

Geir Jørgen Bekkevold vil heller ikke kommentere saken.

Mer om

  1. Kristelig Folkeparti (KrF)
  2. Knut Arild Hareide
  3. Ekteskap

Flere artikler

  1. Hareide om Bekkevolds homovielse: - Det er ikke et politisk signal

  2. Bekkevold om KrF-striden: Jeg er veldig lei meg

  3. KrF-fylkesledere: Homovielse provoserer

  4. Bekkevold får støtte av partikollega

  5. Hareide om homovielsen: - Har undervurdert sprengkraften i denne saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder