GJORDE FUNN: Kvinnens far ble begravet ved Randesund kirke i Kristiansand i 2002. 15 år etter ble graven hans gravd opp på jakt etter svar på hvordan han døde. Foto: Lise Skogstad / VG

Gravde opp 15 år gammel grav: Fant spor av forgiftning i farens levninger

I desember åpnet politiet graven til den dobbeltdrapssiktede syvbarnsmorens far, som de mener ble drept av sin datter i 2002. Nå har de funnet spor som de mener tilsier at han kan ha blitt forgiftet.

Det får VG opplyst fra flere kilder. Den 42 år gamle kristiansandskvinnen har siden pågripelsen i september vært siktet for drap på både sin far og sin tidligere samboer Øystein Hagel Pedersen. Hun nekter straffskyld.

Da kvinnens far ble funnet død på badet i sitt hjem i 2002, mente politiet at det var et naturlig dødsfall. 52-åringen ble dermed aldri obdusert.

les også

Venner: Dobbeltdrapssiktet Kristiansand-kvinne (42) mente hun ble forsøkt neddopet

Politiet har i ettertid innrømmet at dette burde ha blitt gjort.

I desember gravde politiet derfor opp levningene av mannen, som ble begravet på gravlunden ved Randesund kirke i Kristiansand i 2002. Politiet mener nå de har gjort funn som tilsier at kvinnens far også kan ha blitt forgiftet.

SIKTET: Den dobbeltdrapssiktede kvinnen nekter straffskyld og har så langt også nektet å forklare seg til politiet i straffesaken. Foto: Ådne Husby Sandnes / VG

Fikk nye råd

Det var først 15 år etter dødsfallet at hans datter ble pågrepet og siktet for å ha drept ham. Men selv om kvinnen har vært siktet for drap på faren siden september, har ikke politiet visst hva han faktisk døde av.

Politiadvokat Ragnhild Helgesen i Agder-politiet ønsker ikke å kommentere om det er gjort funn i levningene til siktedes far.

les også

Mistenkte dobbeltdrap: Slik skulle undercover-agenter avsløre Kristiansand-kvinne (42)

– Levningene er hos Rettsmedisinsk institutt i Oslo for rettstoksikologiske analyser. Dette arbeidet er ennå ikke ferdigstilt, sier hun til VG.

Hun opplyser at politiet ikke har nye opplysninger som de ønsker å gå ut med i saken på nåværende tidspunkt.

De bekreftet derimot tidlig at kvinnens ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) ble forgiftet. Han ble funnet død i sengen på et hotellrom på det nå nedlagte First Hotel i Kristiansand i 2014. Kvinnen har følgelig vært siktet for giftdrap på Hagel Pedersen.

I september var det aktuelt å grave opp kvinnens far, men etter råd fra rettsmedisinere besluttet Agder-politiet at de ikke kom til å grave opp liket. Det ble begrunnet med at levningene hadde ligget 15 år i jorden, og at de dermed ikke ville klart å gjennomføre de nødvendige undersøkelsene.

les også

Dobbeltdrapssiktet syvbarnsmor: Hevder hun avslørte politiets undercover-agenter

I begynnelsen av desember i fjor ble imidlertid levningene gravd opp fra kirkegården ved Randesund kirke, etter at politiet hadde fått nye råd fra fagmiljøer.

– Enestående

Lars Uhlin-Hansen, professor i rettsmedisin og patologi ved Universitetet i Tromsø, sier det antagelig er foretatt en toksikologisk undersøkelse av farens levninger. Da undersøker man hvilke stoffer ulikt type vev inneholder.

– Man vil forvente at alt av bløtvev vil være borte, så det er bare skjelett, tenner og eventuelt hår igjen, samt eventuelle klær personen hadde på seg. Hva som er igjen etter så lang tid er også avhengig av jordsmonn og fuktighet i jorden, sier professoren, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Han sier at hår kan være en god kilde for slike undersøkelser, men at disse også kan være nedbrutt etter 15 år.

Lars Uhlin-Hansen, professor i rettsmedisin og patologi ved Universitetet i Tromsø. Foto: Terje Mortensen, VG

– Vanligvis vil stoffer, både vanligere medisiner og rusmidler, holde seg ganske bra, men det vil variere fra stoff til stoff, sier rettsmedisineren.

Han påpeker at man etter en toksikologisk undersøkelse kan si lite om hvor stor konsentrasjon av stoffet som er inntatt når det har gått så lang tid.

les også

Dobbeltdrapssiktet syvbarnsmor (42): – Da jeg ble pågrepet gjentok jeg navnet på sønnen min

Pluss content

– I slike tilfeller vil undersøkelser bare kunne fastslå at personen eventuelt har inntatt et stoff med bedøvende effekt, ikke hvor mye eller hvor lite som er inntatt, sier Uhlin-Hansen.

Han forteller at slike gravåpninger sjeldent forekommer.

– Det er ganske enestående. Jeg kommer ikke på noen saker i nyere tid hvor man har gravd opp et lik etter så mange år og gjort toksikologisk undersøkelse og videre da eventuelt funnet bevis som kan brukes i en straffesak.

Kvinnens forsvarer, Olav Sylte, ønsker ikke å kommentere saken, men har tidligere uttalt at hans klient var tilfreds med at graven ble åpnet.

– Politiet kan da finne ut at hun ikke har begått noe drap. Man kan slå fast at dette er et dødsfall, slik som er lagt til grunn tidligere, sa Sylte i desember.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder