ETTERFORSKER VIDERE: Politistasjonssjef Anita Hermansen (t.v.) og politiadvokat Elin Norgård Strand informerte om saken mot den sedelighetssiktede samfunnstoppen på politihuset i Tromsø torsdag ettermiddag., Foto: LARS A. J. GISKE/iTromsø

Siktelse mot samfunnstopp: Politiet ser ikke bort ifra at mulige fornærmede har forlatt landet

TROMSØ (VG) Politiet mistenker fremdeles at det kan være flere fornærmede i saken mot den sedelighetssiktede samfunnstoppen, men utelukker ikke at det kan bli krevende å finne dem. Torsdag ettermiddag ble mannen løslatt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Så langt er tre personer identifisert som fornærmede, alle unge menn som har kommet til Norge som asylsøkere eller flyktninger. I dag er de tre i 20- eller 30-årene.

Politiet mistenker fremdeles at det kan være flere fornærmede i saken, og at siktede har møtt dem i flyktning- eller asylmiljøet og blant ungdom som har bodd på institusjon.

– Det er ungdommer som ikke nødvendigvis er like aktive i mediene, det er ikke sikkert de tenker at dette er noe som gjelder dem og det kan være ting her som er skambelagt. Vi opplever at det er et vanskelig miljø å lete i, politistasjonssjef i Tromsø, Anita Hermandsen.

– Bor de fornærmede fremdeles i Norge?

– Ja, disse tre bor i Norge, men det er også noe av utfordringen i denne saken ettersom det er dette miljøet. Vi ser ikke bort ifra at det kan være fornærmede som har forlatt landet og som dermed er vanskelig både å identifisere og å komme i kontakt med.

les også

Sedelighetssiktet samfunnstopp suspendert fra verv

Siktelsen utvidet

Mannen i 70-årene er siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, og for å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon.

Samfunnstoppen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet 4. januar, men han ble ifølge iTromsø løslatt fra Tromsø fengsel torsdag ettermiddag, ettersom politiet ikke vil be om videre fengsling av mannen.

– Det kan være at det kommer nye opplysninger i saken som gjøre at han blir varetektsfengslet på nytt. Det ligger ikke i kortene nå, men dette er en vurdering vi gjør forløpende, sier Hermandsen.

les også

Nordlys: Sedelighetssiktet samfunnstopp skal ha oppgitt å være leksehjelp

Siktelsen mot samfunnstoppen ble utvidet til å gjelde tre fornærmede etter et avhør av én av dem onsdag kveld.

– Han har vært inne i saken noen uker, men det var først mulig å få gjennomført et avhør i går kveld. Han ble avhørt første gang onsdag, sier Hermandsen torsdag ettermiddag.

Siktede lettet

Ifølge politistasjonssjefen var det dette avhøret av den tredje fornærmede som gjorde at politiet ikke anså det som nødvendig å begjære ytterligere varetektsfengsling av samfunnstoppen.

– Ettersom vi fikk sikret det avhøret anså vi det ikke som nødvendig å opprettholde fengslingen.

Mannens advokat sier at hans klient er lettet.

– Det er selvfølgelig gledelig at han nå løslates. Jeg oppfatter min klient som lettet, sier advokat Bjørn Morten Litveit Hansen, som sammen med Ulf E. Hansen, forsvarer mannen.

Mannen var torsdag i avhør før løslatelsen. Der ble han forelagt opplysninger om den tredje fornærmede og hans anklager mot siktede.

– Han avviser kategorisk det som fremkom under avhør i dag, sier Hansen.

Siktede er nå sammen med sin familie, noe hans forsvarer opplyser at han har gledet seg til. Samfunnstoppen nekter straffskyld og er ilagt kontaktforbud overfor de tre fornærmede.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder