Norske soldater utsatt for uraneksplosjon

(VG NETT) Fem nordmenn oppholdt seg i leiren da et amerikansk ammunisjonslager med blant annet uranammunisjon gikk i luften under Golfkrifgen i 1991.

Ifølge avisen ble ammunisjon for omlag 14 millioner dollar skadet eller ødelagt i eksplosjonen. Lageret inneholdt 660 runder med uranholdig ammunisjon.

Legen Morten Andersen, sykepleieren Anne Blæstervold, kokken Helge Mjelstad, løytnant Reidar Storvik og tannlege Lars Ulvestad oppholdt seg på basen da ammunisjonslageret gikk i lufta.

- Lite informasjon

Andersen forteller at de fikk lite informasjon om hva som egentlig hendte.

- Hele greia ble lagt lokk på, men jeg er sikker på at mye skadelig gikk i været den dagen, sier Andersen til avisen.

Andersen forteller at han har hatt problemer med løs mage i alle årene etter Golfkrigen. Blæstervold forteller at hun sliter med hodepinne og at korttidshukommelsen er svekket, mens Storvik har slitt med eksem, i tillegg til at han i en periode følte seg utbrent.

Tror ikke på fare

Overlege Stein Kvaløy ved Radiumhospitalet finner det lite sannsynlig at NATO-soldater som eventuelt har vært eksponert for uran-støv i Kosovo, alt nå skal utvikle leukemi.
-Dette synes jeg høres helt urimelig ut, sier Kvaløy til NTB. At NATO-soldater bare 20 måneder etter luftkrigen mot Jugoslavia, der de ikke engang befant seg på bakken da støvet fra DU-prosjektilene ble spredt, alt nå dør av leukemi, finner Kvaløy underlig.
-Jeg syns det er påfallende tidlig, sier han.

Pizza Hut

Industriområdet Doha utenfor Kuwait by huset FN-hovedkvarteret og var forlegning for amerikanske og britiske tropper. De norske soldatene i FN-styrken var ofte innom Doha, fordi amerikanerne hadde trekkplaster som Pizza Hut og Baskin Robbins Ice Cream.

Forsvarssjef Sigurd Frisvold bestemte mandag at alle norske soldater som har hatt tjeneste i utlandet etter 1990, skal få tilbud om full legesjekk., melder P4.

Årsaken er at flere soldater i det siste har rapportert om helseproblemer etter å ha tjenestegjort i Kosovo under krigen. De siste ukene har flere tilfeller av blodkreft blant soldater som har tjenestegjort i Kosovo blitt koblet til bruken av utarmet uran i Kosovo-krigen.

- Vi registrerer at det har vært og er stor bekymring blant dem som har vært ute og blant de pårørende. For å få bekreftet eller avkreftet at det har vært problemer her, vil vi gå ut i en bredt anlagt undersøkelse, sier pressetalsmann Kjell Grandhagen i Forsvarets overkommando til P4 ifølge NTB.

Vil ikke teste tyskere

Tysklands forsvarsminister Rudolf Scharping mener det er unødvendig å undersøke de 60.000 tyske soldatene som har tjenestegjort på Balkan. 118 tyske soldater som har vært i utsatte områder er blitt undersøkt, uten at resultatene er gjort kjent. Men det tyske forsvaret uttalte i forrige uke at det ikke var påvist at noen av soldatene som har vært i Kosovo, er blitt syke på grunn av utarmet uran, skriver NTB.

Blodkreft

Scharping sa til avisen Bild mandag at en soldat som har fått blodkreft etter å ha vært i Bosnia, ikke hadde vært i kontakt med utarmet uran. Forsvarsministeren ser likevel helst at utarmet uran ikke lenger blir brukt i våpenproduksjon. De tyske soldatenes interesseorganisasjon krevde mandag et generelt forbud mot slike våpen, og henviser til at det finnes alternativer.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder