Flystyrten i Skagerak: - De klamret seg fast til vrakdeler

Da redningsmannskaper ankom havaristedet fant de tre personer som klamret seg fast til vrakdeler av småflyet som hadde styrtet i Skagerak, drøyt to mil sør for Mandal.

Det forteller redningsmannskaper til Fevennen lørdag kveld.

To menn, som ble hentet opp av vannet, beskrives som letter skadet. Rundt midnatt lørdag opplyser pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Anders Bayer, at en mann behandles for livstruende skader.

– To av personene lå sammen. Den tredje lå litt på avstand, men ikke langt unna. De ble funnet sammen med litt vrakgods, opplyser Håkon Skjolden, båtfører ved redningsskøyta «Bendt R. Rasmussen» fra Kristiansand til Fevennen.

Ifølge Hovedredningssentralen, ble det iverksatt en leteaksjon etter at sentralen mottok en mayday-melding klokken 16.09 lørdag ettermiddag.

– Vi har nå plukket opp tre personer fra sjøen. Tilstanden er uavklart og de flys til sykehus på land, sier Anders Bang Andersen, pressejef for Hovedredningssentralen på Sola.

Akuttmottaket ved Sørlandet sykehus bekrefter overfor VG at de har fått inn personer fra ulykken. Sykehuset ønsker foreløpig ikke å kommentere tiltstanden deres.

Ifølge HRS, ble to personer fraktet til Sørlandet sykehus, mens den tredje personen ble sendt til Oslo.

Det pågår ikke søk etter flyet, opplyser HRS.

Politiet bekrefter at det ikke var ansatte fra politiet i flyet som styrtet og at pårørende er varslet.

– Det viktigste nå er at personene blir tatt hånd om, sier Bang Andersen.

To timer og 31 minutter

Søket ble avsluttet klokken 18.40, etter at Hovedredningssentralen fikk melding om at de tre personene var hentet opp av vannet.

Det betyr at det gikk to timer og 31 minutter fra mayday-meldingen ble sendt ut til redningsaksjonen var avsluttet. Hovedredningssentralen vet foreløpig ikke hvor lenge flyet hadde vært i luften da det fikk problemer.

I tillegg til helikopterressurser har fire båter fra Redningsselskapet deltatt i søket, sammen med Kystvakten og Fiskeridirektoratet.

Det var et lasteskip som først observerte de tre personene.

Reiser til Sørlandet

Havarikommisjonen sender personell til Sørlandet søndag for å undersøke ulykken og møte personene som var om bord i flyet.

– Vi regner med at det vil være mulig for oss å snakke med dem, men det er medisinsk personell som avgjør når de er i stand til å prate med oss, sier Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør for luftfart i Statens havarikommisjon.

To ansatte fra avdeling luftfart reiser til Kristiansand

– Vi reiser i morgen tidlig for å prate med de som er på Sørlandet. Basert på hva vi hører der, så får vi se hvordan vi jobber med saken videre, sier Halvorsen

Var på oppdrag for politiet

I en pressemelding opplyser politiet i Agder at det var et småfly som var på oppdrag for politiet som ble savnet.

Det aktuelle småflyet var engasjert av politiet i forbindelse med søk etter en antatt omkommet person som falt over bord fra passasjerferjen Stavangerfjord, «Danskebåten», utenfor Mandal natt til lørdag. Dette søket er nå formelt avsluttet, opplyser politiet.

KV Nornen og to Sea King-helikoptre deltok også i søket, ifølge politiet.

Det er Hovedredningssentralen som har koordinert søket som nå altså har resultert i at helikoptre har funnet tre personer som man antar har vært i flyet, etter å ha mottatt en bekymringsmelding fra Luftfartstilsynet.

– Dette var altså en leteaksjon som endte så dramatisk, sier pressetalsmann John Sjursø ved Hovedredningssentralen på Sola til VG.

Sendte ut mayday-melding

Pressetalsmannen forteller videre at personene ble bragt i land av to helikopter. Han vet derfor ikke om personene ble funnet på samme tidspunkt. Kystradioen sendte ut mayday-melding klokken 16.09.

– Det blåser litt på stedet, men det er ikke så utfordrende vær, sier Sjursø.

To helikoptre, fire redningsskøyter, og kysvakten deltok i søket.

– Så det har vært en ganske stor mobilisering, sier pressetalsmannen.

Vil etterforske

I en ny pressemelding lørdag kveld opplyser politiet at to av personene var hjemmehørende på Sola i Rogaland og tilhørte NLF Flytjenesten, og en er hjemmehørende på Kjevik flyklubb i Kristiansand.

– Flyet som vi normalt bruker i denne type oppdrag var på service. Dermed fikk vi bistand fra et fly hjemmehørende på Sola, sier Sjustøl.

Det aktuele småflyet var av typen Piper 28.

– Vi vil nå etterforske saken og samarbeide med Statens havarikommisjon for å finne årsaken til hendelsen, sier Sjustøl.

Stein Olaussen, leder i Sola flyklubb var selv ute i et småfly da ulykken skjedde, og fikk beskjed om hendelsen etter at han hadde landet.

– Du blir jo litt sjokkert, sier ha til VG.

Olaussen sier at det var erfarne folk i flyet, og at det skal ha vært gode flyforhold i området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder