MDG-Lan: – Det føles uvirkelig!

SENTRALEN (VG) Ikke bare ligger MDG an til å vokse seg større enn Frp i fylkestingsvalget – de har også gjort et brakvalg i Oslo. Partiets frontfigur, Oslo-byråd Lan Marie Berg, er klar til å stille knallgrønne krav.

– Hva skal jeg si, det føles litt sånn … uvirkelig!

Lan Marie Berg, iført kjole med små humler på for anledningen, smiler sitt karakteristiske smil. Det er et par timer siden hun, leder for MDG i Oslo Einar Wilhelmsen og byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen vekslet på å bite negler rett før prognosene kom.

– Hvis noen hadde sagt til meg i 2015 at vi skulle doble i Oslo i 2019, så hadde jeg nok ikke trodd helt på det. Det er helt fantastisk at ekte, radikal miljøpolitikk er noe Oslo-borgerne ønsker seg, sier hun til VG.

FRONTFIGUREN: Frontfigur Lan Marie Berg har såvidt vist seg på MDGs valgvake. Foto: Annemor Larsen, VG

Med forhåndsstemmene i Oslo opptelt har Ap 20,1 prosent, ned 11, 9 prosentpoeng fra valget i 2015. MDG blir den store vinneren med 15,2 prosent, viser prognosene.

Prognosene for fylkestingsvalget nasjonalt anslår at MDG får en oppslutning på 6,7 prosent, en oppgang på 2,4 prosentpoeng siden forrige lokalvalg. Om prognosene holder er de ikke langt unna Frp og blir enn SV på landsbasis.

Skal ha mer gjennomslag

Berg står fast på at Raymond Johansen (Ap) fremdeles er hennes byrådsleder, men er tydelig på at MDG skal stille krav til Ap.

– Det er klart vi skal ha mer gjennomslag for grønn politikk. Men nå må vi telle stemmer og se på fordeling av mandater først.

– Det eneste ansvarlige politikken er å være radikal, sa du i talen din. Hva er ditt mest radikale ønske for Oslo?

– Det vi skal gjøre er jo å sørge for nullutslipp innen 2030. En forsker sa at det var ufattelig ambisiøst, men helt nødvendig for verden.

Berg sa i talen sin at MDGs neste mål er å få den grønne bølgen inn på stortinget. Men selv skal hun ikke stille, sier hun til VG:

– Nei, jeg er veldig fornøyd med jobben i Oslo, som jeg synes er verdens beste.

– Spinnvilt!

Sentralen, klokken 21: Det høye taket løfter seg når Lan Marie Berg ankom til tonene fra Queens «Don’t Stop me now». Om prognosene sier hun:

– Spinnvilt!

– Dette har jeg gledet meg til å si: Vi elsker bomringen!

Verken Lan eller MDG-erne er i tvil når frontfiguren sier:

– Dette er blitt et klimavalg. Grønne byer over hele verden ser til Oslo. Vi kan endre verden. Nå skal vi feire, men husk: Dette er bare begynnelsen. I 2021 skal vi ta den grønne bølgen til Stortinget!

Det jubles og jubles for annenhver setning partiets rockestjerne sier.

«FIRE NYE ÅR! FIRE NYE ÅR!» roper publikum og sikter til Oslo-tallene. Deretter: «LAN! LAN! LAN!»

KLIMABRØL: Valgresultatene som tikket inn på storskjermen fikk jubelen til å stå i taket. Foto: Annemor Larsen

Grønt lys hviler over både vegger og tak på MDGs valgvake.

Den holdes i det som før var Norges eldste sparebankbygg, kulturhuset Sentralen. Bygget vender, passende nok, ut mot gågaten Øvre Slottsgate som ligger et steinkast fra Stortinget.

– Jeg er så stolt, sier Lan Marie Berg til VG ikke lenge etterpå.

– Vi har fått så stor oppslutning i Oslo og fått med Oslo-borgerne på å ta grønne valg. Lokalvalg har noe å si - for man ser at det gjelder hele Norge og også hele verden.

Brakvalg for de grønne

Like etter at de første prognosene kom kl 21 sier partiets nasjonale talsperson Une Bastholm at MDG er kjempefornøyde, men tør ikke å ta helt av:

– Men vi er klar over at dette er en prognose. Men vi har jo gjort et kjempevalg, stått på og som talsperson får man morsfølelse og blir veldig stolt. Dette er historisk, sier hun.

Oppslutningen til Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo er hele 7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015.

Noen så lamslåtte ut, andre var på gråten og absolutt alle hylte da kveldens første prognose kom opp på storskjermen på MDGs valgvake.

En av dem som virker overveldet over tallene, er partiets andre nasjonale talsperson Arild Hermstad. Han leter etter ord før han lander på:

– Dette ser utrolig bra ut, jeg er veldig spent!

De hadde jublet før MDGs prognoser kom, også - nemlig da Frps dårlige tall kom opp på storskjermen. Det likte valgvake-deltagerne godt.

Møtt som en rockestjerne

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo og MDG-frontfigur har foreløpig ikke vist seg på scenen. Hun var tok en tur oppom scenen og vinket og smilte under en tale tidligere på kvelden og ble da møtt som en rockestjerne av et vanvittig jublebrøl, stormende applaus og frenetisk vifting med grønne MDG-flagg.

ROCKESTJERNE: Det var elleville tilstander på MDGs valgvake også før Lan Marie Nguyen Berg kom på scenen for å holde tale, men da tok det fullstendig av i salen: «FIRE NYE ÅR! FIRE NYE ÅR!», skrek MDG-erne, og fortsatte med «LAN! LAN! LAN!» Foto: Annemor Larsen / VG

Dørene åpnet klokken 18, og lokalet ble raskt fylt opp av svært oppspilte MDG-ere.

Entusiasmen var ikke overraskende: På VGs siste partibarometer var MDGs oppslutning nasjonalt på 8,7 prosent- over en dobling av resultatet fra kommunevalget i 2015, da de endte på 4,2 prosent oppslutning.

Ifølge målingen: Norges fjerde største parti, etter Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet.

Partisekretær Torkil Vederhus (30) åpnet MDG-ballet klokken 19. Idet han kom inn på scenen brøt jubelen ut, og da han spurte MDG-erne i salen om de var klare for å feire, ble han møtt av et rungende «JAAAAAAAA!»

– Vi skal feire oss selv, vi har gjennomført tidenes beste valgkamp for MDG. Det var ikke selvsagt at lille MDG skulle bli et alternativ å stemme på for 90 prosent av Norges befolkning, sa Vederhus.

Nervøse talspersoner

En halvtime før resultatene kom, sa Grønn Ungdoms talsperson Hulda Holtvedt til VG at hun trodde MDG ville øke sin oppslutning fra sist kommunevalg.

– Klima er i vinden! Om MDG øker i Oslo så viser det at man kan bli gjenvalgt på en radikal klimapolitikk, sier hun.

- Føler du på forventningspress?

- Vi må kanskje legge forventningene på et litt mer moderat nivå enn forventet ut ifra meningsmålingene.

Nasjonal talsperson for MDG, Arild Hermstad, sier til VG at de selvfølgelig er veldig spente.

- Men vi må være forberedt på at noen av de som har sagt at de skal stemme på MDG ikke gjør det. I tillegg vet vi at det vanligvis er dårlig valgoppslutning blant de unge, og det er de unge som har sagt de skal stemme MDG.

IKKE TIL Å TRO: Hulda Holtvedt, nasjonal talsperson for Grønn ungdom og Rauand Ismail til venstre. Til høyre nasjonal talsperson for MDG, Arild Hermstad, Foto: Annemor Larsen, VG

Brakvalg

Det har vært knyttet stor spenning til Miljøpartiet De Grønnes valgresultat i Oslo. Nå er brakvalget et faktum.

Kampen om storbyene

Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) tok over i 2015, med Rødt som støtteparti. Raymond Johansen (AP) har siden da vært hovedstadens byrådsleder, mens Marianne Borgen (SV) er ordfører.

Listetopp for MDG og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg fronter partiet sammen med de nasjonale talspersonene Arild Hermstad og stortingsrepresentant Une Bastholm.

Lan Marie Nguyen Berg har gjennom valgkampen stått fast på at MDG stiller seg bak Raymond Johansen (AP) som byrådsleder. i hovedstaden, noe hun gjentok til VG under en syklende valginnspurt i morges.

VENTER: Miriam Langmoen, Hulda Holtvedt og Rauand Ismail. Foto: Annemor Larsen, VG

les også

Doblet oppslutning: Snuser på Aps byrådsplass i Oslo

– Byrådspostene mest interessante

Samtidig fortalte Hermstad at verken ordfører, varaordfører eller byrådsledervervene var spennende for MDG i Oslo.

– Det er byråds-postene som er mest interessante for å gjennomføre politikk. Etter valget får vi ser hvilke poster vi vil ha, sier Hermstad, som understreker at alt avgjøres i forhandlinger mellom partiene og påvirkes av valgresultatet.

Han trakk spesielt frem byråd for næring og eierskap, og mente også at det kunne være aktuelt å utvide antall byråder fra dagens syv.

SYKLENDE POLITIKERE: Arild Hermstad, Lan Marie Berg og Une Bastholm i Oslo mandag morgen. Foto: Eiliv Frich Flydal, VG

Etter valget skal MDGs økte oppslutning omsettes i hard politisk valuta. Det betyr trolig flere byråder enn dagens to.

Nguyen Berg har tidligere trukket frem finansbyråden, næringsbyråden og kulturbyråden - men understreket at ingenting er gitt og at byrådets sammensetning vil være gjenstand for forhandlinger etter valget.

I de siste fire årene har partiet hatt samferdsel- og miljøbyråden samt byråden for byutvikling som bekles av Hanna Elise Marcussen. Ap har hatt fem byråder inkludert byrådslederen og finansbyråden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder