Siv Jensen og Frp er i motvind - prøver å møte bomkritikken med frieri til bilistene

GARDERMOEN (VG) Det er et Frp preget av dårlige målinger og bompengemotstand som nå er samlet til landsmøte. Frp-lederen møter kritikken med 200 millioner til å «rive bomstasjoner».

Frp har sittet i regjering i seks år – og har hatt samferdselsministeren hele denne tiden. Likevel har antall bomstasjoner i Norge økt fra 170 til 245. Statens inntekter fra bompenger har økt. Frp lekker velgere til de bastante bompengepartiene som vokst frem i flere norske byer.

– Jeg er like imot bompenger nå som i 2013, sier Siv Jensen likevel til Frps landsmøte.

På snittet av alle meningsmålinger for April karret Frp seg akkurat over 10-tallet, til 10,6 prosent, ifølge Pollofpolls.

Det er bare måneder til kommunevalget. Og Siv Jensen må mane sine Frp-ere til kamp for ikke å gå på en smell i valget.

– Før valget vil våre fylkes- og lokalpolitikere foreslå å stoppe lokale bompengeprosjekter. Og her kommer en budsjettlekkasje: Vi skal rive nye bomstasjoner allerede i år. 200 millioner kroner skal brukes på å rive bomstasjoner, sier Siv Jensen til landsmøtet.

Roser bom-opprøret

– Det er bra at det er et bomopprør. Kanskje er det det som skal til for at Frp ikke står alene -men at det står et flertall for å redusere bompengeandelen, er beskjeden fra Frp-lederen.

På spørsmål fra VG om 200 millioner egentlig er småpenger i denne semmenhengen, svarte Siv Jensen:

– Det er ganske mye på toppen av alt det vi gjør. Husk at vi legger om bilavgiftene i tillegg, svarte Frp-lederen som overlater til samferdselsminister og partifelle Jon Georg Dale å utbrodere hvordan de 200 millionene skal brukes.

– Ikke bestemt

Jon Georg Dale sier til VG at regjeringen ennå ikke har bestemt hvilke bommer som Solberg-regjeringen nå vil rive:

– Vi jobber med listen nå for å gjøre mest mulig for pengene. Et alternativ er å se på bomstasjoner med veldig høye kostnader for hver passering, og veldig moderat trafikk, sier samferdselsministeren.

For å illustrere at partiet utgjør en forskjell i bompenge-spørsmålet, viste Siv Jensen til utviklingen i bompenger på E18.

– På E18 i Vestfold satte vi opp fartsgrensen til 110 km/t. Samtidig satte vi ned bompengene. Denne strekningen skulle egentlig hatt en bompris på 88 kr, men i 2014 fikk Fremskrittspartiet gjennomslag for å redusere den til 63 kr, sa Siv Jensen og la til at veien egentlig burde vært gratis og at regjeringspartiet ville gjøre mer.

I talen kom Jensen også med en oppfordring om at lokale Frp-ere må forsøke å få stemt ned forslag om bompengefinansiering lokalt. Dale sier til VG at regjeringen ikke vil fremme lokale bompengeløsninger for Stortinget uten lokal politisk tilslutning,.

– Mindre bompenger lokalt betyr vel færre veier?

– Staten setter ikke krav til bompengeløsninger. Det er mulig å se om kostnadene i prosjektene kan reduseres. Man kan bidra med mer penger lokalt, eller man kan bygge smartere til lavere kostnader. I arbeidet med ny nasjonal transportplan har alle etatene fått beskjed om å gå gjennom alle prosjektene med sikte på å redusere kostnadene, sier Dale.

– Nye Veier har vist at det er mulig å bygge billigere vei, legger han til.

Siv Jensen kom også med et ekstra frieri og en budsjettlekkasje til dem som elsker veteranbiler.

– Vi fjerner engangsavgiften på biler som er eldre enn 20 år, sier Jensen.

– Noen verdier er bedre enn andre

Store deler av talen til Siv Jensen handlet imidlertid om verdier og verdikamp:

– Frihetskampen er viktigere enn noen ganger og vi tør si det rett ut, sier Frp-lederen til sine lokalpolitikere.

– Det er noen verdier som er bedre enn andre. Våre verdier er bedre enn de verdiene som sier at jenter ikke får bestemme over egen kropp. Som sier de ikke får bestemme hvem de får gifte seg med. De verdiene er ikke like mye verdt som våre vestlige verdier. Da kan ikke vi ha politikere som stikker hodet i sanden, sier Siv Jensen til landsmøtet.

Hardt ut mot IS-kvinnene

– Til dere som har valgt å reise ut for å kjempe for terroristorganisasjonen IS har jeg også en beskjed. Dere deler ikke våre verdier. Dere er fundamentalister. Og dere er ikke velkomne tilbake til Norge. Dere har vendt Norge ryggen, det får dere ta konsekvensen av, sier Siv Jensen.

les også

Her venter morfaren i Irak: – Jeg kjemper ikke bare for å redde mine barnebarn

Til kvinnene er beskjeden:

– Dere er ikke ofre. Det er ikke synd på dere. Frp vil ikke løfte så mye som en finger for å hjelpe dere.

Hva de skal gjøre med alle barna til disse kvinnene – og de foreldreløse barna, sa Frp-lederen imidlertid ikke noe om.

les også

Vil ta barnetrygden fra foreldre med barn som begår kriminalitet

Angrep Støre – forsvarte private aktører

Siv Jensen kritiserte også venstresidens angrep på private aktører som driver barnehager. Hennes beskjed til Ap-leder Jonas Gahr Støre var at det ikke er hvem som driver velferdstjenester som betyr noe, men kvaliteten på tilbudet.

– Jeg har valgt å leve alene. Det har vært sårt for meg at jeg ikke har kunnet gi mamma et ekstra barnebarn. Selv om jeg ikke har barn som trenger barnehageplass, så var jeg en av arkitektene bak barnehageforliket.

– Nøkkelen var at private skulle få bygge barnehager. Uten det hadde vi ikke klart det, sier Siv Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder