KLASSEKAMP: Fellesforbundsleder Jørn Eggum sier au pair-ordningen er overklassens ordning. Foto: Mattis Sandblad

LO-topp om Kallmyrs au pair-bruk: Burde ha flau smak i kjeften

Fellesforbund-leder Jørn Eggum går til kraftig angrep på justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og krever at hele au pair-ordningen fjernes.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over ett år gammel

Au pair-ordningen er moderne slaveri som ikke hører hjemme i norsk arbeidsliv. Det var helt sikkert fornuftige grunner til at ordningen i sin tid ble etablert som kulturutveksling. Den tiden er for lengst forbi, sier Eggum, som leder LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet.

– Norsk overklasse klamrer seg til ordningen

Han er klokkeklar:

– Stortinget bør avskaffe ordningen når de 3000 au pairene som er i landet i dag har fullført sine opphold.

Han sier au pair-ordningen forsterker sosiale ulikhet i Norge. 

– Norsk overklasse klamrer seg til ordningen. Årsaken er enkel: Rikingene på Oslos vestkant får hushjelp og barnepass til en billig penge. Det er det gigantiske paradokset: At de som har mer enn nok penger til å betale for denne typen hjelp, slipper det. Det er fullt mulig å ansette både renholdere, kokker og barnepassere. Vanlig og regulert norsk lønn, sier Eggum og legger til:

– Da hadde de også bidratt til arbeidsplasser og ei lønn å leve av. Det gjelder også dagens justisminister.

Han viser til at Jøran Kallmyrs har benyttet seg av au pair-ordningen. Aftenposten har skrevet at familiens au pair ble utvist av landet. Han har siden blitt grillet om saken og flere har tatt til orde for at ordningen bør avvikles.

– Jeg mener lite om detaljene i Kallmyr saken, men prinsipielt mener jeg at han og andre regjeringstopper burde ha en flau smak i kjeften av å benytte seg av denne ordningen, sier Eggum.

– Kjenner godt til problemene

– De kjenner godt til problemene, sier han:

– Fagforbundet og Norsk Folkehjelp etablerte i 2012 et støttesenter for Au pairer. Pågangen var enorm. Problemene store. Utnyttelse, overtramp og dessverre også overgrep. I 2016 hadde senteret 1200 saker.

les også

La oss fremsnakke au pair-ordningen!

– I 2017 kuttet regjeringen med Frp i spissen støtten til senteret. De måtte stenge dørene. Et dårlig kamuflert forsøk på å skyve problemene under teppet av Kallmyrs forgjengere, sier Eggum og legger til:

– Så er det selvsagt slik at man kan argumentere for at 6000 kroner måneden er mye for en au pair fra Filipinene. Det er mange som kan tenke seg å jobbe i Norge til lav lønn. Det betyr ikke det er en god idé av den grunn.

Tajik-støtte

Ap-nestleder Hadia Tajik sier de har bestemt seg:

– Au pair-ordningen bør skrotes umiddelbart. Et tilbud om reell kulturutveksling har vi ikke noe problem med, men dagens ordning viser med all tydelighet at det å skulle kombinere kulturutveksling med arbeidsoppgaver som matlaging og barnepass er en krevende øvelse. Resultatet blir for ofte at unge kvinner utfører et arbeid i hjemmet for langt mindre lønn enn det de skulle ha hatt. Det bør være mulig å lage andre kulturutvekslingsordninger som ikke har de samme svakhetene som dagens au pair-ordning, sier hun.

les også

Over 200 au pairer utvist fra Norge siden 2016

Inhabil

Kallmyr ønsker ikke å kommentere utfallet mot egen bruk av au pair og kan ikke kommentere kravet om å legge ned hele au pair-ordningen, fordi han er inhabil i au pair-saker:

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet avgjorde torsdag at Kallmyr ikke er inhabil i forhold til UDI, men at han vil være inhabil til å behandle endringer og presiseringer i au pair-regelverket. Statsministerens kontor skal opprette en settestatsråd, men vedkommende er ennå ikke oppnevnt og kan derfor ikke kommentere saken.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Au pair
 3. Lønn
 4. Fellesforbundet
 5. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

 1. En utdatert ordning

 2. Au pair-saken: – Kallmyr har blitt offer for egen politikk

 3. Tajik ber Kallmyr klargjøre au pair-regelverk

 4. Ny undersøkelse: Nesten 4 av 10 nordmenn vil beholde au pair-ordningen

 5. Aftenposten: Justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet

Fra andre aviser

 1. LO-topp Jørn Eggum vil avvikle au-pair-ordningen

  Aftenposten
 2. Aftenposten mener: Au pair? Du lyver!

  Aftenposten
 3. Legg ned au pair-ordninga

  Bergens Tidende
 4. UDI-direktøren forstår forvirring om au pair-regler

  Fædrelandsvennen
 5. Opposisjonen om Kallmyrs au pair-trøbbel: – Det fremstår ikke som heldig

  Aftenposten
 6. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kan ha snublet i et minefelt som ikke var så lett å få øye på.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder