JOBBER HJEMMEFRA: Audun Lysbakken er blant de mange nordmennene som har hjemmekontor for tiden. Foto: Privat

Stortingsflertallet vil presse regjeringen: – Må finne frem den økonomiske bazookaen

Arbeiderpartiet, SV, Frp og Senterpartiet krever at Staten må ta regninger for coronakrise-rammede bedrifter.

Artikkelen er over 11 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Nå må det komme kontantstøtte til de bedriftene som er hardest rammet. Det må komme tiltak som gjør det mulig å dekke de løpende utgiftene, så næringene fortsatt finnes på andre siden av dette, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Det er store sjanser for at SV-lederen får det som han vil, siden Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet eller SV har flertall i Stortinget.

De tre ledende opposisjonspartiene Ap, Frp og Sp går også inn for en redningspakke for bedrifter som må stenge på grunn av coronaviruset.

– Nå må vi finne frem den økonomiske bazookaen. Det trengs ekstremt kraftfulle tiltak for å bekjempe det økonomiske sjokket som nå rammer folk i hele landet, sier Lysbakken.

les også

Ap-Støre blar opp: Vil ha dansk modell

– Det gjelder selvfølgelig de næringene som er stengt av staten, som frisørene og utelivet. Men også de andre bransjene som er hardest rammet, som taxinæringen. De har ikke fått forbud mot å drive, men har nesten ingen kunder.

Nybø: Jobber med kompensasjonsordning

Næringsminister Iselin Nybø sier til NRK at regjeringen vurderer en kompensasjonsordning.

– Vi er i god dialog med næringslivsorganisasjonene NHO og Virke for å se på hvordan vi kan innrette en kompensasjonsmodell. Men detaljene i den er ikke klare, og det må vi komme tilbake på fredag. Men vi jobber altså med en kompensasjonsordning, sier Nybø.

Overfor NRK avviser hun at regjeringen har vært for sent ute med å se på en slik løsning.

– Regjeringen har hele tiden sagt at vi jobber i faser. Den første fasen handlet om de mest akutte tiltakene. Nå ser vi på ulike ordninger rettet mot de bedriftene som har hatt inntektsbortfall enten på grunn av smittevernstiltakene eller virusutbruddet, sier Nybø.

les også

Frp med nye knallharde krav: Staten må ta regninger til coronakrise-rammede bedrifter

– Blir veldig dyrt

Lysbakken prøver, i likhet med de andre opposisjonspartiene, å presse regjeringen til å bla opp.

– Det blir veldig dyrt, men det blir enda mye dyrere å la være. Den første krisepakken fra regjeringen var altfor svak, men opposisjonen gikk sammen om å få til en mye mer kraftfull og sosial respons, sier han og fortsetter:

– Nå vet vi at tiltakene som har stengt ned deler av samfunnet vårt skal fortsette en stund til. Det slutter vi opp om alle sammen, men da må også den økonomiske innsatsen økes kraftig.

SV har lagd en liste med sine ti viktigste krav til regjeringen.

Vil ha tiltak for løsarbeidere

– Nå får kommunene våre et økonomisk sjokk. Hvis ikke det skal ramme sykehjem og skoler rundt om i landet, må det nå komme en tydelig garanti om at kommunene må få de pengene som trengs. Det er penger til å dekke coronakostnadene, men også til å dekke skattesvikten, som vil være på mange milliarder kroner, sier Lysbakken

Fortsatt faller noen utenfor tiltakene i den første krisepakken, mener SV-lederen.

– Det gjelder mange som er i jobb, men som ikke har rukket å opptjene rettigheter ennå. Det gjelder mange som har vært i løsarbeid, som tilkallingsvikarer. Det er folk som jobber mye, men som ikke har faste ansettelsesforhold eller vet hvor mye de skal jobbe. Vi er heller ikke fornøyd med løsningen for studenter med deltidsjobb, sier Lysbakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder