Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig vil saksøke staten på vegne av nordmenn som eier hytter i Sverige, som her på Kosterøyene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Hytteeiere krever endring av Sverige-karantene – varsler massesøksmål

Karantenekravet for overnatting på hytter i Sverige, strider mot EØS-retten, mener hytteeiere. De varsler søksmål og erstatningskrav hvis reglene ikke endres.

 • NTB-Snorre Schjønberg

Artikkelen er over 56 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det kommer fram i et brev som er sendt fra advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig på vegne av hytteeiere til Helse- og omsorgsdepartementet tirsdag.

Advokatene mener det strider mot EØS-retten at hytteeiere i Sverige – og Norden for øvrig – må i karantene hvis de har overnattet på hytta dersom den ligger i en rød sone.

Hytteeiere har siden i vår kunnet besøke hyttene på dagtid for å utføre strengt nødvendig vedlikehold uten å måtte gå i karantene. Dette er imidlertid ikke nok, mener advokatfirmaet, som varsler søksmål og erstatningskrav på vegne av en stor gruppe klienter dersom forskriften ikke endres.

Advokatfirmaet krever at hytteeierne får overnatte på hyttene sine uten å måtte gå i karantene ved hjemreise, eventuelt under strenge regler. De mener det kan gjennomføres på en smittemessig trygg måte ved at man tar med mat fra Norge og unngår kontakt med svensker.

– Det bør innføres et generelt unntak fra karantenereglene for personer med eiendom i Sverige, alternativt i Norden. Subsidiært bør unntaket innføres med enkelte restriksjoner, eksempelvis unngåelse av nærkontakt med personer utenfor husstanden, skriver advokatfirmaet i brevet som er undertegnet Lina K. Smørr, som er advokat med skatterett og selskapsrett som fagfelt.

les også

Hytteeiere om nye reiseregler til Sverige: – Vi blir ikke lyttet til

– Bryter to av fire friheter

Advokatene mener dagens regelverk strider mot to av EØS-lovens fire friheter, fri bevegelse av personer og kapital. De mener mulighetene til å innføre regler som strider med disse frihetene ikke er innfridd, ettersom det da kreves at reglene ikke «skader» mer enn de nytter.

Det vises da til en vurdering fra Folkehelseinstituttet om at et karanteneunntak ville gitt «en viss, men liten økning i risiko».

– Restriksjonen som beskrevet representerer på den annen side et betydelig inngrep, slik at proporsjonalitetsprinsippet ikke er oppfylt, skriver advokatene.

les også

Flere nordmenn har hytte i rød sone i Sverige: – Vi er mer eksponert for smitte i Norge

Varsler krav om erstatning og oppreisning

Advokatene varsler et mulig søksmål dersom reglene ikke endres. Det vil da anføres både brudd på EØS-avtalen og brudd på smittevernloven, som også krever at tiltakene som innføres ikke kan være uforholdsmessige.

– Det varsles om at det kan bli aktuelt å fremsette krav om erstatning for økonomisk tap, samt oppreisning på vegne av en større gruppe berørte. Brudd på grunnleggende rettigheter etter Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen kan også bli vurdert, skriver advokatene.

Unntaket som sier at det er lov å oppsøke fritidseiendommer i Sverige for nødvendig vedlikehold, ble innført i mars. Det slår fast at det ikke er lov å overnatte eller oppsøke butikk.

Helsedepartementet: – Ikke forbudt

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter at de har mottatt brevet fra advokatfirmaet, og at henvendelsen vil bli besvart på vanlig måte.

– Det er ikke forbudt for personer som eier hytte i Sverige å dra dit, men oppfordringen om å unngå unødvendige utenlandsreiser gjelder også for dem som eier hytte i Sverige og andre land i Europa. Dersom de drar, må de som alle andre i karantene når de kommer fra et område med forhøyet smitte. Dette for å unngå smitteimport.

Les også

 1. Justisminister Monica Mæland ber folk skjerpe seg

  De 400 midlertidige politistillingene som kom i mars vil bli opprettholdt ut året.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sverige
 3. Søksmål
 4. Helse- og omsorgsdepartementet

Flere artikler

 1. Flere nordmenn har hytte i rød sone i Sverige: – Vi er mer eksponert for smitte i Norge

 2. Norske hytteeiere tar ferien i Sverige: – Skjønner ikke at man skal henge ut folk for det

 3. Hurtigruten ble varslet om nye karanteneregler tre dager før første seilas

 4. Spania-fly landet før midnatt: Passasjerene slipper karantene

 5. EU vil ha felles reiseregler, men det er helt i det blå om Norge vil endre rådene

Fra andre aviser

 1. Hytteeiere krever endring av Sverige-karantene – varsler massesøksmål

  Bergens Tidende
 2. Hytteeiere i Sverige varsler massesøksmål mot staten

  Aftenposten
 3. Regjeringen vraket ekspertenes råd. Hytteeiere fortviler: – Provoserende.

  Aftenposten
 4. Karan­tene­regel­verket forenkles – reglene for innreise­karan­tene strammes inn

  Fædrelandsvennen
 5. Disse områdene vil trolig bli røde denne uken

  Aftenposten
 6. EU foreslår nye felles reiseråd. Vil åpne store deler av Europa for fritidsreiser.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no