Svolvær-ulykken: Slik var de dramatiske minuttene

SVOLVÆR (VG) En politimann forsøkte å fridykke til bilen som lå på syv meters dyp, forteller skipsfører Rune Pedersen. Han hoppet selv i vannet for å redde liv.

VG møter skipsføreren på redningsskøyten «Sundt Flyer» i Svolvær havn i Vågan kommune søndag ettermiddag. Det har nå gått snart et døgn siden en bil med tre personer kjørte utfor fergekaien og havnet på syv meters dyp, 25 meter fra land.

En kvinne i slutten av tenårene og en mann i midten av 30-årene mistet livet i ulykken. Samtidig ligger en kvinne på sykehus med alvorlige skader.

Skipsfører Rune Pedersen forteller at de fikk en telefon med den dramatiske beskjeden fra Hovedredningssentralen i Bodø klokken 20.02.

Les også: Ordføreren hyller redningsarbeidet

REDNINGSSKØYTEN: Rune Pedersen er skipsfører på redningsskøyten «Sundt Flyer» som jobbet på ulykkesstedet i går. Pedersen hjalp også til som dykker for å få opp den siste personen fra bilen. Foto: Jørgen Braastad, VG

Han forteller at de umiddelbart satte kursen mot ulykkesstedet, som ligger omtrent fem minutter fra stasjonen i Svolvær havn.

– Vi startet umiddelbart opp, og jeg ga beskjed til maskinisten om å ha på seg dykkerdrakten. Tiden er kostbar, så da vi kom frem fire til fem minutter senere, var dykkeren klar. Klokken 20.17 forlot han dekk, sier Pedersen.

Trådte selv til verks

Skipsføreren så at de to dykkerne, en fra dem og en som brannvesenet hadde leid inn, begynte å bli slitne.

– Så jeg fikk på meg dykkerdrakt og hjalp til selv med å få den siste personen opp fra bilen. Vi fikk alle på land, men det var ikke over da. Da var det å sette i gang med hjerte- og lungeredning helt til helikoptrene fra Harstad og Bodø kom, sier Pedersen.

REDNINGSSELSKAPET: F.v. maskinsjef Bjarni Hentze, skipsfører Rune Pedersen, overstyrmann Jonas Johannesen og lærling Tim Børresen. Foto: Jørgen Braastad, VG

Han mener det gikk bortimot en halvtime fra de først fikk meldingen og til alle tre fra bilen var på land, og skryter av lørdagens redningsaksjon.

– Jeg er glad vi (redningsskøyten jour.anm.) lå i Svolvær, og ikke var på et annet oppdrag. Da hadde det tatt mye lengre tid å få folkene ut av bilen. Alle var kjapt på stedet i går, både politi, brann, ambulanse, kommunen og oss, og det var skikkelig god samhandling mellom oss, sier Pedersen.

UTSTYR: Redningsutstyr som ble benyttet under lørdagens redningsaksjon. Foto: Jørgen Braastad, VG

Han legger til at da redningsskøytens dykker og brannvesenets dykker kom på stedet, var allerede en lokal politimann i vannet.

– Han svømte da vi kom frem og pekte på stedet der bilen hadde gått ned. Det er svært vanskelig å fridykke, og all ære til han som prøvde. Det er stort.

Beklager til båteiere

Redningsskøyten gjorde lørdag noe de sjelden gjør, nemlig å ta full fart gjennom hele havna.

– Da skal det være noe skikkelig galt om vi gjør det, og det var det i går. Det kan hende det er noen sinte båteiere her i havna, men det får jeg bare unnskylde. I går var det helt nødvendig, sier Pedersen.

Pedersen legger til:

– Jeg vet ikke hvordan det går med folkene, og jeg håper selvfølgelig det går bra. Det er en tragisk hendelse som ikke skal skje, avslutter han.

REDNINGSSKØYTEN: RS 138 Sundt Flyer har vært i operativ tjeneste siden 2007. Foto: Jørgen Braastad, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder