DIGER FLENGE: KNM «Helge Ingstad» sine omfattende skader ble godt synlige da fregatten endelig kom over vannoverflaten i mars. Foto: Hallgeir Vågenes

BT: Reparasjonene av KNM «Helge Ingstad» vil koste 12 milliarder

Ifølge dokumenter fra Forsvaret skal prislappen for å reparere den skadede fregatten KNM «Helge Ingstad» være på 12 milliarder kroner. Det er mer enn det vil koste å bygge en ny fregatt.

Det står det i dokumentene som Bergens Tidende har lest.

Fregatten, som er ett av fem skip som ble levert til Forsvaret i 2009, hadde den gang en prislapp på over fire milliarder kroner.

Fregatten kolliderte med tankskipet «Sola» TS utenfor Stureterminalen i Hjeltefjorden natt til 8 november i fjor, og tilbrakte til sammen 110 dager under vann, før den endelig nådde sin hjemmebase Haakonsvern 3. mars i år.

Operasjonen har en prislapp på 726 millioner kroner.

I tillegg til en diger flenge i skroget har skipet pådratt seg store vannskader etter månedene under vannoverflaten.

Se fregattens skader fra innsiden her:

Forsvarsmateriell har utarbeidet en rapport som viser hva kostnadene ved å reparere fregatten vil beløpe seg til. Eksterne og interne eksperter har vært med på å vurdere skadene, og rapporten skal etter planen legges fram onsdag, skriver NTB.

Det er ikke kjent hva en ny vil koste, men i dokumentene fra Forsvarsmateriell påpekes det at det er langt dyrere å bygge kun én fregatt i stedet for å bygge flere.

Kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell ønsker ikke å kommentere saken overfor BT.

– Det inviteres til pressekonferanse onsdag der tilstandsrapporten blir presentert. Før den tid gis ingen kommentarer, skriver hun i en melding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder