SLITNE: Vivian Børstad er tillitsvalgt for intensivsykepleierne ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, og forteller at mange vurderer å slutte i jobben sin. Foto: Privat

Utslitte sykepleiere etter coronaturnus: – Folk er ganske forbannet

Til tross for at sykehusene er i det laveste beredskapsnivået, må noen sykepleiere fremdeles jobbe «coronaturnus». Nå sier mange at de er slitne og vurderer å slutte.

 • Malene Birkeland
 • Thea Rosef

Artikkelen er over 104 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det her er nok det mest slitsomme vi har stått i over tid, sier Inga Akeren, intensivsykepleier ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

I mars ble det undertegnet en avtale for å sørge for bemanning blant sykepleiere i den ekstraordinære situasjonen som ventet Norge. De måtte jobbe en såkalt «coronaturnus».

Akeren har jobbet som intensivsykepleier i 12 år, men har aldri opplevd personalet så slitne og frustrerte som nå.

URETTFERDIG: intensivsykepleier ved Universitetssykehuset Nord-Norge Inga Akeren sier det føles urettferdig at de fremdeles må jobbe coronaturnusen. Foto: PRIVAT

– Det har vært slitasje på personalet og jeg er redd det kan gå utover pasienter. Er man sliten er man mindre årvåken, og det går utover pleien vi gir.

Mener det er unødvendig

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen opplyser til VG at både intensivsykepleiere ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), sykehuset Vestfold og sykehuset Innlandet fremdeles jobber coronaturnus ut denne uken.

Det mener hun er problematisk nå som alle sykehusene er gått inn i grønn beredskap, som er det laveste av nivåene som brukes når sykehuset er i ekstra beredskap.

Forbundslederen mener det ikke er nødvendig å jobbe denne turnusen når det er lite eller ingen coronasyke pasienter på sykehuset.

– Dermed skal avtalene i dag ligge sovende, de skal være i beredskap hvis det er behov for det.

FEILAKTIG BRUK: Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen mener sykehusledelsene bruker avtalene som er ment for en ekstraordinær situasjon feilaktig. Foto: SUNNIVA TONSBERG GASKI/NORSK SYKEPLEIERFORBUND

Klinikksjef ved UNN Eva-Hanne Hansen svarer at selv om de ikke har coronapasienter akkurat nå, står oppdraget fra Helse Nord fortsatt ved lag.

– Vi må være forberedt på at det kan komme mange pasienter som trenger intensivbehandling. Vi kan ikke risikere at sykehuset mangler viktig kompetanse om coronapandemien skulle ta seg opp. Dette er en av grunnene til at UNN fortsatt har grønn beredskap.

les også

Avviser krav om ekstra kompensasjon for sykepleiere i kommunene

Forbundslederen sier at coronaturnusen blant annet kan innebære jobbing annenhver helg og gir flere vakter på kveld og natt enn vanlig. Hun sier det kan bety lengre vakter og flere timer per uke.

– Avtalen gir mulighet til å endre turnus med kun tre dagers varsel, noe som gir de ansatte mindre forutsigbarhet, sier Larsen.

Sykepleien og Tønsbergs blad har også omtalt bruk av coronaturnus ved sykehuset i Vestfold og ved UNN.

– Straffet for et ledelsesproblem

Sykepleier Akeren sier det føles urettferdig at de fremdeles må jobbe turnusen.

– Spesielt ettersom vi ikke har noen coronapasienter i det hele tatt. Hadde avdelingen vært full av covid-19 pasienter hadde vi jobbet uten å mukke, sier hun og legger til:

– Pandemiturnusen kunne vært unngått hvis vi hadde flere faste ansatte.

FRUSTRERT: Maja Israelsson er sykepleier på intensivavdelingen ved UNN og forteller om mye frustrasjon i arbeidshverdagen. Foto: PRIVAT

Maja Israelsson er også sykepleier på intensivavdelingen ved UNN, og syntes ikke coronaturnusen var noe problem, så lenge det var en grunn til å gå den.

Nå forstår hun ikke hvorfor de skal jobbe turnusen som er tilpasset pandemien.

Eller, jeg forstår hvorfor – fordi vi ikke har vikarer. Det føles som om vi på gulvet blir straffet for et ledelsesproblem.

Hun opplever også at turnusen har vært belastende og slitsom.

– Når det er så mye frustrasjon og rot påvirker det potensielt arbeidshverdagen og pasientbehandlingen, sier hun.

Vurderer å slutte

Sykepleierne ved UNN, sykehuset Innlandet og sykehuset Vestfold skal være forespeilet å måtte jobbe turnusen ut denne uken, og deretter inn i en sommerferieavtale frem til 23. august, ifølge Larsen ved Norsk sykepleierforbund.

– Det betyr at sykehusledelsene bruker avtalene som er ment for en ekstraordinær situasjon feilaktig, trolig fordi de ikke har gjort jobben med å skaffe personell, sier Larsen.

Hun har ikke et eksakt tall på hvor mange som rammes av turnusen, men anslår at det gjelder flere hundre sykepleiere, hovedsaklig intensiv- og anestesisykepleiere.

Larsen opplyser om at de er i dialog med arbeidsgiverforeningen Spekter, vedrørende turnusen, i tillegg til sykehusene som fører denne turnusen.

Sykepleierne beskriver at de er slitne etter en tøff vår, sier forbundslederen. Noen har hatt få fridager i hele mars og april og har jobbet mye overtid fordi det har vært nødvendig i den situasjonen landet har stått i.

– De beskriver at de er slitne og vurderer å slutte.

les også

Overlevde coronasmitte: Fikk sykehusregning på nesten 11 mill.

Hun sier at spesialsykepleiernes kompetanse er mangelvare og essensiell kompetanse for sykehusene, og at de er nødt til å bevare dem.

– De opplever pisk, ingen gulrot eller kompensasjon. De opplever at det er urettferdig. Situasjonen avtalen skulle gjelde er ikke der lenger.

– Folk er ganske forbannet

Vivian Børstad er tillitsvalgt for intensivsykepleierne ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Hun sier at hun og tillitsvalgt Markus Pikkarainen har sendt brev til sykehusdirektøren vedrørende coronaturnusen. I brevet, som VG har fått tilsendt, står det blant annet:

«Fremgangsmåte ved innføring av pandemiturnus er kritikkverdig.
Arbeidsgiver brukte tvang, ikke samarbeid. Det skapte mye frustrasjon og
sinne hos ansatte på intensiv»

I brevet står det også at mange vurderer å slutte i jobben sin.

MISNØYE: Vivian Børstad er tillitsvalgt for intensivsykepleierne ved Universitetssykehuset i Nord- Norge. Hun sier at kolleger nå er forbanna og demotiverte. Foto: PRIVAT

Børstad sier at turnusen gir sykepleierne mindre tid med familie fordi de jobber flere vakter på kveld, natt og helg.

– Folk er ganske forbannet og demotiverte av å miste fritiden, at arbeidsgiver tvinger oss til å jobbe annenhver helg. Hadde vi hatt covid-19 pasienter hadde vi selvsagt stilt opp og jobbet, men vi har ikke hatt covid-19 pasienter siden tidlig mai.

Hun mener sykehusledelsen opprettholder coronaturnusen fordi de mangler vikarer.

– Vi har forhandlet frem at turnusen er slutt 23. august, Når sommerferieperioden er over har arbeidsgiver sagt at vi skal gå i vanlig turnus. Samtidig sier arbeidsgiver at pandemitopp nummer to kommer til høsten. Hvorfor brenne av kruttet nå? spør Børstad.

les også

En av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb

Beklager

Klinikksjef ved UNN Eva-Hanne Hansen erkjenner at situasjonen er en belastning for intensivpersonalet.

– Vårt mål fremover er å finne løsninger for vaktbelastning, kompetanseutvikling, arbeidsmiljø, rekruttering og stabilisering av personell. At ansatte vurderer å slutte, beklager vi sterkt, og vi vil jobbe for å unngå dette.

Hansen sier at alle endringer i turnus ble gjort etter avtale med – og med involvering av – de tillitsvalgte. Men erkjenner at dårlig tid og behov for raske beslutninger ikke bidro til at involveringen ble så god som den kunne ha vært.

BELASTENDE: Klinikksjef ved UNN Eva-Hanne Hansen erkjenner at situasjonen er en belastning for intensivpersonalet. Her ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Frode Hansen

– I samarbeid med tillitsvalgte vurderte vi å gå tilbake til normal turnus fra uke 21, da vi så at det var mulighet for dette. De tillitsvalgte anbefalte imidlertid at vi ikke endret turnus, fordi dette ville føre til store, nye endringer med kort varighet for de ansatte.

Klinikksjefen sier situasjonen i nord er ekstra kritisk med tanke på mangel på intensivsykepleiere, fordi de ikke har samme tilgang på sykepleiere og vikarer som lenger sør i landet.

– I sommer er det i tillegg ikke like enkelt å leie inn vikarer fra andre land, slik det har vært tidligere. For å sikre at vi har den kompetansen vi må ha gjennom sommeren, er det dessverre nødvendig å ha en mer krevende sommerturnus enn tidligere år.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Nord-Norge
 3. Bemanning
 4. Norsk Sykepleierforbund
 5. Sykepleie

Flere artikler

 1. Sykepleier Renee (30) slår alarm: – Jeg har konstant dårlig samvittighet

 2. Kristeteam returnerte fra corona-episenteret i Italia: – Som å komme inn i en apokalyptisk skrekkfilm

 3. Coronastengte fengsler: – Vi har vært livredde for å få inn smitte her

 4. FHI-topp: – Vi er bare ved slutten på begynnelsen

 5. Nye reiseregler: Åpner for reiser til hele Norden – kun Gotland i Sverige

Fra andre aviser

 1. I Norge har antall koronapasienter sunket i flere uker. I Sverige sliter helsevesenet med å holde tritt.

  Aftenposten
 2. «Jeg er redd for at jeg blir en potensiell bøddel dersom jeg blir smittet»

  Fædrelandsvennen
 3. – Vi har kanskje ikke reddet tusen liv, men vi har stått side ved side med dem

  Fædrelandsvennen
 4. Legene trodde de hadde trygt smitteutstyr. «Jeg er inderlig forbannet», skrev intensivlegen

  Bergens Tidende
 5. I et rom her satt opprørte leger. De hadde fått vite at de hadde brukt piratkopierte beskyttelsesmasker.

  Aftenposten
 6. På Metodisthjemmet bodde over halvparten av de som døde av korona i Bergen. Dette er historien fra ansatte i frontlinjen.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no