OLJEFONDET: Nåværende Oljefond-sjef Yngve Slyngstad tok chartret privatfly hjem fra USA-seminaret til mannen som skal overta jobben hans i september, finansmannen Nicolai Tangen. Foto: Ole Berg-Rusten

Norges Bank-rapporten: Ingen Tangen-avtale før 27. mai

Norges Banks hovedstyre står på at det var riktig å ansette forretningsmannen Nicolai Tangen som oljefondsjef etter Yngve Slyngstad.

 • Eirik Røsvik
 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Runa Fjellanger
 • Bjørn Haugan
 • Martha C. S. Holmes
 • Eiliv Frich Flydal
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Eirik Mosveen

Forrige fredag krevde representantskapet i Norges Bank svar på en rekke ubesvarte spørsmål i saken om påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

Representantskapet til Norges Bank består av 15 erfarne politikere fra de ulike partiene, oppnevnt av Stortinget og opptrer på vegne av parlamentet.

Svarene på spørsmålene ble offentliggjort torsdag klokken 10.

Norges Bank: Nicolai Tangen er riktig valg

– Hovedstyret mener at Nicolai Tangen er et riktig valg, skriver Norges Bank i sin rapport.

Nicolai Tangen er mannen som skal overta som oljefondsjef etter Yngve Slyngstad. Han har en stor formue og i 2019 var han Norges 41. rikeste, ifølge Kapital.

Men det er fortsatt ikke klart hva som skal skje med Tangens formue når han etter planen overtar som oljefondssjef i september:

«Anbefaling om håndtering av potensielle interessekonflikter og fastsettelse av eventuelle tiltak vil bli lagt fram for hovedstyret i møtet 27. mai»,skriver sentralbanksjef Øystein Olsen.

Etter dette skal det inngås en avtale mellom partene. Olsen skriver også:

– Etter en grundig prosess med intervjuer og evaluering fremstår Nicolai Tangen med høy integritet og god samfunns- og rolleforståelse. Norges Banks hovedstyre mener at Nicolai Tangen vil videreutvikle både organisasjonen og forvaltningen av SPU i tråd med fondets formål.

Ville holde Tangens søknad hemmelig

Norges Bank erkjenner at de skulle ført opp Tangen på den offentlige søkerlisten etter 5. mars.

Da hadde ansettelsesutvalget gjennomført to intervjuer med Tangen, og 5. mars ble han presentert som den foretrukne kandidaten for Norges Banks hovedstyre.

Tangen ble ført oppført på den offentlige søkerlisten 23. mars, men denne listen ble ikke lagt ut på Norges Banks nettsider.

«På denne bakgrunn kan det argumenteres for at Tangen i hvert fall var å anse som en reell søker til stillingen ved hovedstyrets behandling 5. mars slik at han skulle blitt påført søkerlisten rundt dette tidspunktet. På dette tidspunktet var han ikke bare vurdert som kvalifisert, men han hadde også kompetansemessig blitt vurdert opp mot, og rangert foran, andre kandidater», skriver Norges Bank.

«Vi erkjenner at vi i dette tilfellet har påført Tangens navn for sent på den offentlige søkerlisten», konkluderer de.

Slyngstad kritiseres for USA-turen

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad brøt ikke Norges Banks etiske regelverk da han tok privatfly betalt av Nicolai Tangen hjem fra det mye omtalte USA-seminaret. Det bekrefter Norges Bank torsdag morgen, men kommer med kritikk:

Norges Banks hovedstyre la klokken ti frem sine svar på spørsmålene fra bankens sentralstyre.

«Returreisen fra seminaret med privatfly var uvanlig sammenlignet med praksis for reiser i Norges Bank. Selv om dette ikke er et brudd på ordlyden i den konkrete bestemmelsen i punkt 11 andre ledd, er likevel vurderingen at bruk av unntaksadgangen i dette tilfellet skulle vært unngått for å være i tråd med formålsbestemmelsen om å ivareta et godt omdømme og allmenhetens tillit til Norges Bank. Leder NBIM (Red.anmerk: Slyngstad) har offentlig gitt uttrykk for at han har utvist dårlig dømmekraft».

Syv av 11 referanser deltok på seminaret

Ifølge rapporten deltok syv av Nicolai Tangens 11 referanser på det mye omtalte seminaret i USA.

Det skriver sentralbanksjef Øystein Olsen i et brev til representantskapet i Norges Bank.

– Av personvernhensyn er det ikke ønskelig å opplyse hvem av referansene som deltok på seminaret, men representantskapet ble i møtet med sentralbanksjefen 22. april muntlig orientert om dette i fortrolighet, skriver Olsen.

FINANS: Nicolai Tangen (53) ble nylig utnevnt til sjef i Oljefondet, Statens pensjonsfond. Han tiltrer jobben i september. Foto: Nina E. Rangoy, NTB

Krevde svar

Forrige fredag krevde representantskapet i Norges Bank svar på en rekke ubesvarte spørsmål i saken om påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

Flere i representantskapet, som har stilt spørsmålene, er tidligere representanter, men ingen av dem sitter på Stortinget nå.

De har en kontrollfunksjon og kan i hovedsak bare stille spørsmål. Er de fortsatt misfornøyd med svarene etter å ha fått dagens skriftlige svar - kan de fortsette å spørre.

De kan også kritisere prosessen.

Rent formelt er det finansministeren som må handle, hvis man politisk ikke er fornøyd med svarene eller ansettelsesprosessen.

Men til syvende og sist står finansministeren ansvarlig overfor Stortinget.

Representantskapet har bedt sentralbanksjef Øystein Olsen svare på 26 spørsmål om ansettelsen av Tangen. Ansettelsen ble offentliggjort 26. mars.

MÅ SVARE: Sentralbanksjef Øystein Olsen må svare på spørsmål om den påtroppende oljefondssjefen Nicolai Tangen. Foto: Mattis Sandblad, VG

les også

Tangens seminar-regnskap: 13 millioner på privatfly

TILSYN: Representantskapet fører tilsyn med sentralbanken på vegne av Stortinget. Her ved leder Julie Brodtkorb. Foto: Vidar Ruud, NTB

Opprettet selskap med kobling til skatteparadis

Det er Norges Bank som ansetter ny sjef for Oljefondet, men Finansdepartementet kom med innspill til kvalifikasjonskravene og ble orientert om aktuelle kandidater før ansettelsen.

Siden 2002 har Tangen hatt penger i en trust på Jersey, og siden 2005 har han drevet hedgefondet AKO Capital, som er registrert på Cayman-øyene. Både Jersey og Cayman-øyene regnes som skatteparadiser.

Slik VG tidligere har omtalt informerte ikke Norges Bank Finansdepartementet om Nicolai Tangens USA-seminar eller formuen i et skatteparadis før han fikk jobben som ny sjef for Oljefondet.

Tangens rolle og interesse i AKO Foundation er også tema i flere av representantskapets spørsmål.

Mer om

 1. Nicolai Tangen
 2. Norges Bank
 3. Oljefondet
 4. Skatteparadis
 5. Torbjørn Røe Isaksen
 6. USA

Flere artikler

 1. Dette er spørsmålene sentralbanksjefen må svare på

 2. Ber om flere svar etter ekstraordinært Tangen-møte

 3. Brodtkorb om Tangen-ansettelsen: – Vi vil vurdere omdømmerisiko for Norges Bank

 4. Brodtkorb om Tangen-avtalen: – Vil fortsatt være avvik

 5. Øystein Olsens ansvar

Fra andre aviser

 1. Norges Banks representantskap sender historisk brev til Stortinget

  Bergens Tidende
 2. Representantskapet i Norges Bank vil ha flere svar om Tangen og Slyngstad

  Aftenposten
 3. Norges Banks hovedstyre: – Nicolai Tangen er riktig valg

  Fædrelandsvennen
 4. Oljefondets nye sjef: – Jeg verken kan eller vil utøve min eierrolle

  Bergens Tidende
 5. Spørsmålene Øystein Olsen må svare på om Tangen-ansettelsen

  Bergens Tidende
 6. Her er Norges Banks svar på Tangen-spørsmålene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder