DREPT: Thea Halvorsen Braavold sommeren 2018. På fanget sitter hunden Basse som tilhører et vennepar av henne. Foto: Per Skov

Sandefjord-drapet: Politiet kjørte siktede til drapsofferet

45-åringen som er siktet for for drapet på Thea Halvorsen Braavold (31), ble kjørt av politiet fra Larvik til Sandefjord og satt av to kvartaler fra hjemmet hennes.

Politiet skriver i en pressemelding at de satte den siktede mannen av ved syvtiden søndag 2. februar. Det er samme dag som Braavold ble funnet drept.

Det var venner av henne som søndag ettermiddag oppsøkte kvinnens bolig og fant henne død, ifølge politiet. Ifølge VGs opplysningen ble avdøde utsatt for massiv vold.

– Vi synes det som har skjedd, er fryktelig trist. Men vi kan ikke se at det er noen sammenheng mellom politiets handlinger og vurderinger og drapet som senere skjedde. Vi vurderte ikke mannen som ruspåvirket, sinnsforvirret eller hjelpetrengende, sier leder for politiet i Vestfold Øystein Holt til VG.

Beslagla to kniver

Grunnen til at politiet kjørte mannen, var at han ikke hadde penger til å gjøre opp for en taxitur til Larvik. Taxisjåføren varslet politiet i sekstiden om morgenen.

– Mannen prøvde å trekke seg vekk fra politiet, men ble stoppet og kontrollert. Et par kniver ble funnet på ham, men han ble ikke vurdert som påvirket eller ruset, sier leder for politileder Øystein Holt.

Politipatruljen beslagla blant annet disse knivene, ifølge en pressemelding. De kontaktet også vakthavende jurist.

– Selv om mannen hadde satt seg opp mot patruljen og bar kniv i lomma, fant ikke juristen grunnlag for å innbringe ham, sier Holt.

ÅSTEDET: Politiets hundepatrulje utenfor huset der Thea Halvorsen Braavold ble funnet drept. Foto: Helge Mikalsen

Politipatruljen spurte hvor 45-åringen skulle. Han fortalte at han hadde kjæreste i Sandefjord og hadde tenkt seg dit, ifølge Holt.

– De tilbød å kjøre ham dit, i stedet for at han skulle praie en annen taxi uten penger.

Han ble sluppet av utenfor en butikk nær boligen til Braavold i sjutiden søndag. Hun ble senere samme dag funnet drept. Politiet mottok meldingen om en død kvinne klokken 15.20 søndag.

Opplysninger til VG om Sandefjord-drapet: Utsatt for massiv vold

Bistandsadvokat: Etterforskningen viktigst

Politiet var kjent med at 45-åringen tidligere er dømt for et drap han har sonet for.

Mannen slapp ut så sent som i 2018 etter å ha tilbrakt 14 år i fengsel, og er også straffedømt etter den tid. Mannen han tidligere er dømt for å ha drept, ble utsatt for omfattende vold og likskjending.

– Det viktig for oss er at politiet i første omgang fokuserer på å etterforske saken, så kan man heller i ettertid se på om det burde vært tatt andre politifaglige vurderinger, sier familiens bistandsadvokat Mette Ackenhousen.

Drapssiktede ble i Vestfold tingrett 4. februar varetektsfengslet for fire uker.

Hans forsvarer, advokat Jonny Sveen, opplyste etter fengslingsmøtet at han ikke har tatt stilling til straffeskyld. Han hadde heller ikke forklart seg om hendelsesforløpet.

45-åringen mener fortsatt at han ikke er i stand til å bli avhørt av politiet. Avhøret er derfor utsatt, men politiet skriver at de vil forsøke å gjennomføre avhør enten fredag eller i begynnelsen av neste uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder