Foto: REUTERS

Espresso House-ansatte i Norge forteller om ekstremt press

ESPRESSO HOUSE NORGE

  • Siri Nilsen Ahmer

Ansatte forteller om ekstremt press

Ansatte ved kaffekjeden i Sverige beskriver en hverdag hvor de gråter på jobb. Nå forteller norske ansatte om lignende forhold.

Tidligere ansatte i Espresso House Norge forteller: – Dette er rovdrift av unge mennesker

Foto: ARKIVFOTO: NTB scanpix

Børge Bruteig (30) har fått med seg Aftonbladets avsløringer og forteller til E24 at det samme gjelder her til lands. Han var daglig leder med ansvar for kjedens kafé på Aker brygge i Oslo mellom 2015 og 2017.

Platscheferna på Espresso House hetsas med hårda krav och löften om bonus

Foto: UNSPLASH– Det var kjempeartig i kanskje tre måneder. Så oppdaget jeg hvor mange som ble psykisk syke, gikk på veggen, og ut i lange sykmeldinger. Dette er rovdrift av unge mennesker satt i system.

Børge Bruteig til E24.


Foto: UNSPLASH

I likhet med de svenske baristaenes sjefer forteller Bruteig at man som manager for en kafé aldri får overtidsbetalt. Han sier at han har grått på jobb, trøstet folk og sett enkelte jobbe oppunder 300 timer i måneden.

«Folk gråt fordi det var så mye å gjøre» — Nyhetssak fra Peil

Foto: Arkivfoto: Fredrik Solstad


– (...) Det er sånn man gjør det: Det er billigere å få inn nye mennesker med nytt engasjement og pågangsmot enn å sette opp lønna på de vi har.

Børge Bruteig til E24.


Foto: Arkivfoto: NTB scanpix

Bruteig forteller at han lå i kamp mot ledelsen for å bedre forholdene i bedriften i lengre tid, men mener han aldri ble hørt. Han etterlyser at Arbeidstilsynet ser på kaffebarene.


Foto: ILLUSTRASJON: UNSPLASH

Ifølge E24 sier ansatte at de ble tvunget til å jobbe selv om de var syke, at de ikke fikk betalt overtid og at de ble frarådet å fagorganisere seg. Flere sier de har slitt med varige mén etter det som ble deres første møte med arbeidslivet.


Foto: Arkivfoto: NTB scanpix

Direktør Torodd Gøystdal har fått høre påstander om arbeidsforholdene i E24s artikkel, og kaller det både overraskende og leit å høre at ansatte ikke har hatt det bra. Han sier at de har en egen varslingstjeneste hvor man kan melde fra i slike tilfeller.

Flere artikler

  1. Politiker tok jobb på pleiehjem - fikk sparken da hun sa fra om mangel på smittevernutstyr

  2. Ba polske bærplukkere betale 7500 i måneden for å bo i køyeseng

  3. Treningssentrene har åpnet: – Livet er ikke det samme uten trening

  4. Ansatte gråt fordi det var så mye å gjøre

  5. Skyhøy overtidsbruk ved FHI: – Horrible tall