Foto: Åge Pedersen

Haugesunds Avis: Nye DNA-spor i Birgitte Tengs-saken

Hårstrå funnet i Birgitte Tengs-saken har blitt undersøkt i Østerrike. Der skal politiet ha fått positive svar, ifølge Haugesunds Avis.

Politiet har i en melding til flere medier skrevet at det «verserer feil informasjon i media» i forbindelse med saken om DNA-funnene. VG har spurt Sør-Vest politidistrikt hva de mener er feil, men de vil ikke kommentere ytterligere.

Ifølge Haugesunds avis skal sporene ha blitt undersøkt etter at saken ble gjenopptatt i januar 2017.

Da den 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept på Karmøy 6. mai 1995, skal det ha vært uvanlig mange hår på kroppen hennes. Det er disse hårene som nå har blitt analysert med nye metoder i et laboratorium i Østerrike.

Har du hørt VGS podcast om Birgitte Tengs-saken? Den kan du lytte til her.

Ifølge Haugesunds Avis er det disse funnene som er hovedbudskap i en redegjørelse som Sør-Vest politidistrikt vil komme med fredag. Kilder opplyser til avisen at funnene vil kunne brukes i etterforskningen av den over 20 år gamle drapssaken. Dette har imidlertid ikke VG fått bekreftet.

Saken ble opprinnelig henlagt i 2004, begrunnelsen for henleggelsen var at det på det tidspunktet, mente påtalemyndigheten, ikke var mer å etterforske i saken, skriver Stavanger Aftenblad, som også skal ha fått opplysninger om DNA-analysen.

Bekrefter analyseresultater

I en pressemelding uttaler politiinspektør Lars Ole Berge i Sør-Vest Politidistrikt følgende:

– Vi mottok nylig analyseresultatene, og vi går nå grundig gjennom rapporten.
Som vi har sagt tidligere, kommer vi ikke til å kommentere analyseresultatene
før vi har vurdert disse nøye og eventuelt foretatt nødvendige
etterforskningsskritt i saken.

Videre skriver de at ingen av de 160 tipsene som har kommet inn siden saken ble gjenopptatt i 2017 har ført til noe gjennombrudd.

Advokaten til Tengs’ foreldre sier til VG at han ikke vil spekulere i hva resultatene av analysene kan være.

Vi er spent, i likhet med veldig mange andre, men jeg har ingen kommentar før jeg vet mer konkret hva det går i.

les også

Birgitte Tengs-drapet: Har brukt millionbeløp på DNA-analyser

– Utrolig positivt

– Det er utrolig positivt. Vi har jobbet i alle år for å renvaske fetteren. Han har blitt renvasket av politiet tidligere, men det er greit å få bekreftelsen og greit å få oppklart denne saken. Saken har vært en verkebyll for hele lokalbefolkningen, sier Arvid Sjødin til VG.

Han har representert fetteren til Birgitte Tengs, som ble frikjent for drapet i 1998

– Jeg har bare fått høre fra politiet at de har fått svar på undersøkelsene som ble gjort i Østerrike og at de skal fortsette å etterforske saken. Utover det vet jeg ingen kunnskap om resultatene, sier Sjødin til VG.

– Hva tenker du dette kan bety?

– Det er nærliggende å tro at det ligger noe i undersøkelsene, fordi de sier at de skal etterforske saken videre, sier Sjødin.

les også

Krever 200 000 kroner etter Birgitte Tengs-rykter

Har brukt millioner

Haugesunds Avis skriver videre at svært mange av hårene har vært undersøkt før, men at mange DNA-analyser først har blitt brukt etter at saken ble gjenopptatt. I desember i fjor skrev VG at politiet har brukt flere millioner på DNA-analyser.

Den gangen opplyste politiet at de hadde fått inn godt over 2000 tips i saken, og at flere av disse kom i tilknytning til TV2-dokumentaren «Hvem drepte Birgitte».

Denne videoen er fra 2016, før Birgitte Tengs-saken ble gjenopptatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder