FORSVARER: Geir Lippestad forsvarer Anders Behring Breivik, som nå får tilgang til medier i fengselet. Foto: Jan Petter Lynau

- Breivik syntes det var spesielt å se seg selv i avisen

(VG Nett) I en pause i dagens avhør fikk Anders Behring Breivik (32) lese aviser for første gang etter terrorangrepene.

 • Marianne Vikås
 • Gordon Andersen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel


«Ingen ønsker å fremme inkassokrav», skrev Dagbladet om Breiviks økonomi med bildet av 32-åringen ikledd hjelm og falsk politiuniform - løpende fra regjeringskvartalet 22. juli. VG hadde ikke et ord om terroristen på redaksjonell plass i dagens avis.

- Vi forklarte ham at i dag kanskje er den dagen med minst medieomtale i VG og Dagbladet siden 22. juli. Vi sa at det har vært veldig mye, og at det nok vil komme mye i tiden fremover, sier forsvarer Geir Lippestad til VG Nett.

Les også: Slik blir Breiviks mediehverdag

- Uttrykte ikke skuffelse

Det var i en pause i avhøret på politihuset på Grønland i Oslo at den terrorsiktede 32-åringen fikk utdelt de to riksavisene etter at medieforbudet opphørte ved midnatt. Ifølge medforsvarer Vibeke Hein Bæra har Breivik også lest dagens Aftenposten.

- Han bladde gjennom avisene, og leste Dagblad-artikkelen, men reagerte ikke noe annet enn at han sa at han kjente seg selv igjen og at han syntes det var spesielt å se seg selv i avisen, sier Lippestad.

- Ble han skuffet over at det var så lite omtale i riksmediene?

- Nei, han uttrykte ikke noen skuffelse. Han leste også andre typer nyheter, og sa at han var glad for å få tilgang på medier, sier Lippestad.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ VEI FRA BOMBEN: Dette bildet av seg selv fikk Anders Behring Breivik se i Dagbladet i dag. Foto: Overvåkingskamera


Les også: Ber om fri fra Breivik-oppslag i julen

Har skrevet ut mye

Forsvarerteamet har gjort klar en ringperm i A4-størrelse med utskrift av nyhetsartikler som ble skrevet av norske og utenlandske nettaviser de fem første dagene etter terroren.

- Vi har tatt for oss de største norske nettavisene, samt noe fra CNN. Vi har skrevet ut alt, uten å være selektive, sier Lippestad.

Dermed vil Breivik blant annet kunne lese om den enorme mobiliseringen under rosetogene over hele landet, om samholdet og nestekjærligheten som utløste seg i kjølvannet og om mannen Breivik forakter - Jens Stoltenberg som ble utropt som den nye landsfaderen av det norske folk.

Les også: Frykter at Breivik vil spille syk

Gjennomgås av politiet

Han vil også få se bilder av blødende ofre i regjeringskvartalet, av de materielle ødeleggelsene han forårsaket og bilder av ungdommene han drepte på Utøya.

Permen vil imidlertid ikke inneholde papiraviser. Dermed kan ikke Breivik se hvor fylt til randen norske aviser var av saken den første uken. Medieklippene er nå til gjennomgang hos politiet, og kan trolig leveres ut allerede i løpet av de første dagene.

Les også: Vil avhøre faren i Norge

Håper på TV i kveld

Ettersom medieforbudet nå er opphevet, kan Breivik nå høre på radio, se på TV og lese aviser på cellen. Internett får han ikke tilgang til.

- Siktede sa at da han dro fra fengselet i dag, så var ikke TV-kabelen koblet i. Han sa at han håper det har skjedd innen han kommer tilbake, slik at han kan se nyheter, sier Lippestad.

Hovedtemaet i dagens avhør er Breiviks barndom. Ifølge Lippestad, som ble erstattet av en medforsvarer i ettermiddag, blir hans klient blant annet konfrontert med opplysninger de sakkyndige har hentet inn i sitt arbeid.

Lippestad ønsker ikke å kommentere hvilke opplysninger han konfronteres med, men sier at Breivik fremdeles fastholder at han hadde en god barndom og oppvekst.

Det er foreløpig uklart om hvorvidt Breivik har blitt konfrontert med opplysninger fra politiets avhør med hans halvsøster i USA.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik
 2. 22. juli

Flere artikler

 1. Lippestad krever medietilgang for Breivik

 2. Breivik har spurt etter moren

 3. Breivik anker ikke varetektskjennelsen

 4. Breivik lar seg fotografere under fengslingsmøtet

 5. Breivik i avhør: Ringte ikke trusselsamtale

Fra andre aviser

 1. Breivik opptatt av terrorkommentarer og utenlandske medier

  Aftenposten
 2. Lippestad krever medietilgang for Breivik

  Aftenposten
 3. Lippestad krever medietilgang for Breivik

  Fædrelandsvennen
 4. Ville vite hvor stor skade bomben hadde gjort før han dro til Utøya

  Fædrelandsvennen
 5. Breivik nekter for trusselsamtale

  Bergens Tidende
 6. Breivik opptatt av terrorkommentarer og utenlandske medier

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder