HAR RAST UT: Flommen i Trøndelag har ført til at jernbanen ved E14 gjennom Oladalen henger i løse luften. Foto: Tor Aage Hansen

Vannmassene synker - rasfaren øker

Flommen i Trøndelag er på vei tilbake. Nå blir faren større for ras.

Astrid-Helen Holm
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Sjefingeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat, Mads Johnsen, opplyser fredag morgen at flommen i Trøndelag har nådd toppen og begynt å trekke seg tilbake. Men samtidig med at vannet synker, øker skred- og rasfaren i utsatte områder.

- Ras- og skredfaren tar seg opp når vannet begynner å gå tilbake, men synker generelt i Trøndelag, sier han til VG Nett.

- Det er ikke foretatt noen flere evakueringer, men det er fortsatt høy vannstand, og det går stadig flere mindre ras, sier operasjonsleder Bjørn Haugan i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Flere husstander er fredag fortsatt isolert av vannmassene i trøndelagsfylkene, og flere veier er stengt som følge av ras og flom.

Natt til fredag raste også grunnen under jernbanen ved E14 i Oladalen ut, og jernbanen henger nå i løse luften. I følge Jernbaneverket er Melåkerbanen stengt flere steder.

SEND OSS DINE BILDER FRA FLOMMEN HER!

Drar med seg grunnen

På tross av at flommen er blitt betegnet som en 50-års flom, skal en ikke lenger tilabake i tid enn til 2006 før Trøndelag ble rammet av en flom som var enda større.

- Når vannstanden i elvene øker, renner vann inn i grunnen og forårsaker at vannstanden øker også i bakken. Når vannet begynner å gå tilbake, går dette fort og grunnen følge med ned i elven, sier Mads Johnsen.
(Saken fortsetter under bildet)

GRUNNEN GLIR UT: Utglidning fra Amunddalen i Klæbu kommune på torsdag. Foto: Terje Bargel/NVE


Hittil har det vært flere jordskred i ulike deler av Trøndelag. Johnsen betegner skredene som grunne, men sier det kan oppstå dramatiske situasjoner dersom skredene går nær husstander.

- Se etter sprekker

- Et tips er å se etter sprekkdannelser i bakken. Det er dette som er det sikreste tegnet på at det er fare for ras, sier han.
Johnsen påpeker at det områder nært vassdrag som er utsatte.

- Folk må være spesielt obs på ras i forbindelse med vassdrag. Det har til nå vært mange jordskred, men relativt grunne skred hvor topplaget av grunnen er blitt mettet med vann og blitt med vannmassene tilbake.

Sjefingeniøren oppfordrer folk som bort nært vassdrag og som er bekymret å melde fra til kommunen, slik at det kan foretas vurderinger på om evakuering er nødvendig.

(Saken fortsetter under bildet)

RASER UT: På fredag var NVE på befaring på Byåsen i Trondheim. En «hageutglidning» med mye nedbør kombinert med utfylling av hageområder fører til at grunnen raser ut. Foto: Terje Bargel/NVE


Fosen-området mest utsatt

Thomas Væringstad, vakthavende hydrolog i NVE, kan opplyse om at det er nordlige deler av Trøndelag som er hardest rammet av flommen.

- Det er området rundt østsiden av Fosen som har de største vannmassene, sier han til VG Nett.

Væringstad forteller at det fortsatt er forventet nedbør i løpet av dagen - men ikke like mye som onsdag og torsdag.

Mange stengte veier

I følge politiet er syv veier i Nord-Trøndelag stengt på grunn av vannmassene.

Veiene det er snakk om, skal være fylkesvei 26 og 28, to ulike steder på fylkesvei 42, og fylkesvei 74, 87 og 401.

Se listen over stengte veier på vegvesenets nettsider her.

(Saken fortsetter under bildet)

FLYTER OVER: I Stjørdal ved Hegra er Ydstiveien stengt etter at Stjørdalselva gikk over sine bredder i natt. I Hegra har to familier valgt å evakuere husene sine på grunn av fare for ras. Foto: Tor Aage Hansen.


Familier valgte evakuering

To familier i Hegra i Stjørdal kommune valgte i ni-tiden i morges å forlate husene sine etter at det gikk flere små jordras rundt eiendommene de bor i.

- Det var ingen som ble skadet før eller under evakueringen, men familiene ble skeptiske etter at det gikk flere små jordras der de bor, sier Lars Erik Besseberg, operasjonsleder i politiet i Nord-Trøndelag.

Nesten 50-års flom

Inger Karin Engen, hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, kan opplyse om at flommen i Trøndelag i natt ble målt til en 20-års flom på de fleste steder.

- Én målestasjon på Fosen målet flommen til å være noe oppunder en 50-års flom, sier Engen.

En 50-års flom måles ut fra gjennomsittsverdier på vannføringen. En flom som statistisk sett opptrer hvert femtiende år, kalles 50-års flom.

Engen understreker at en 50-års flom også kan opptre oftere eller sjeldnere, alt ettersom.

I følge NVE vil nedbøren som er meldt de kommende dagene, føre til at vannet vil trekke seg saktere tilbake. Det antas likevel at vannstanden har nådd toppen, og nå er i ferd med å gå nedover.
(Saken fortsetter under bildet)

STENGT TIL SØNDAG: Melåkerbanen er stengt til søndag på grunn av rasfare. Her fra i natt, like etter at et jordskred førte til at grunnen under jernbanen raste ut. Foto: Tor Aage Hansen


Melåkerbanen stengt til søndag

Kjell Bakken i Jernbaneverket kan opplyse om at det har gått ras flere strekninger på Melåkerbanen. Jernbaneverket jobber fredag med å utrede forholdene på de ulike jernbanestrekningene i Trøndelag.

- Når bakken mettes med vann, fører dette til utglidninger. Det er også grunnen til at vi har stengt Melåkerbanen.

Jernbaneverket har fredag høyt beredskapsnivå for å kunne rekke over de rasutsatte områdene i Trøndelag.

- Vi jobber på tross av at det fortsatt regner kraftig. Jernbaneverket kjører med arbeidsmaskiner på de aktuelle jernbanestrekningene og har også folk som arbeider til fots, sier Bakken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder