SLUTTET: Politiet har opprettet sak fordi Tynset-advokaten Bjørnar Kristiansen angivelig skal ha hatt et møte med en av de fornærmede i overgrepssaken i Alvdal og en tiltalt 46-åring han var forsvarer for. Foto: Mali Hagen Røe/Østlendingen

Mistenkt advokat trakk seg fra Alvdal-saken

Fratrådte like før saken skulle for retten

(VG Nett) Advokat Bjørnar Kristiansen (61) er mistenkt for å ha forhindret politiets etterforskning i den alvorlige overgrepssaken i Alvdal.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Bare uker før den omfattende overgrepssaken i Alvdal skulle opp for retten, fratrådte Kristiansen som forsvarer til den 46 år gamle barnefaren.

Etter det VG Nett kjenner til skal advokaten ha hatt et møte med sin daværende klient. Tilstede på møtet var også 46-åringens datter, jenta han nå er tiltalt for å ha medvirket til alvorlige seksulle overgrep mot.

Dette skjedde i en periode da politiet foretok flere viktige avhør.

Møtet er svært kontroversielt fordi politiet sto midt oppe i etterforskningen av en alvorlig straffesak, og det var fare for at den unge kvinnen kunne la seg påvirke til å endre sin forklaring.

VET DU NOE OM OVERGREPSSAKEN I ALVDAL?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

- Hvis denne saken er slik jeg har hørt, er dette påvirkning av et vitne, sier advokat Sverre Næss som er forsvarer for en av de andre tiltalte i saken.

Da den unge kvinnen fortalte politiet om møtet, skal det umiddelbart ha blitt tatt affære. Det ble da opprettet en politisak mot advokaten og Statsadvokaten sendte et brev til domstolen der de orienterte om hendelsen.

- Ukjent for meg

- Det var en totalvurdering av hele situasjonen. For meg var det unaturlig å bli med videre. Jeg ønsket ikke å bli med i en hovedforhandling, sier Kristiansen til VG Nett.

Han forteller at han ble oppnevnt som forsvarer for 46-åringen i juli.

- Jeg var forsvarer til politiets etterforskning av saken var ferdig.

Grafikk: Tom Byermoen

Tynset-advokaten avviser at han har drevet påvirkning av et vitne. Han har i helgen ikke besvart VG Netts henvendelse om at det er opprettet politisak etter det aktuelle møtet.

BAKGRUNN: Tiltalen som ryster Alvdal

Hedmark politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken overfor VG Nett. Det ønsker heller ikke sorenskriver Tom Urdahl, som er dommer i rettssaken som starter i Sør-Østerdal tingrett tirsdag.

- På et tidspunkt ba jeg forsvarerne i saken om å bestemme seg for om de skulle være med i hovedforhandlingen. Det var ikke behov for noe skifte, bortsett fra i Kristiansens tilfelle, sier Urdahl.

Frykter vitnepåvirkning

Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for jenta som var med på møtet hos Kristiansen. Hun har tidligere overfor VG Nett uttrykt frykt for at hennes klient kan ha blitt utsatt for vitnepåvirkning fra foreldrene.

Bohinen ønsker ikke å kommentere saken politiet har opprettet mot hennes advokatkollega.

- Men dette illustrerer min bekymring for vitnepåvirkning og bevisforspillelsesfare, sier Bohinen.

Les også: Alvdal-mor etterforskes for flere overgrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder