NY BOK: Forfatter og journalist Kjetil Stormark har skrevet en ny bok om terrorangrepene 22. juli, basert på Anders Behring Breiviks private e-poster. Her i retten under den ti uker lange terrorsaken. Foto: Heiko Junge, NTB SCANPIX

Stormark: - Breivik kan ha blitt påvirket av andre

Utgir bok om Breiviks hackede e-poster

Sammenligner dokumentene med Wikileaks

SPARTACUS FORLAG (VG Nett) Bare dager etter 22. juli fikk journalist og forfatter Kjetil Stormark 7000 e-poster som var ulovlig hentet ut fra fire av Anders Behring Breiviks mailkontoer.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Stormark fikk e-postene fra den norske hackergruppen Noria, som ba ham om å gi materialet videre til politiet.

Det gjorde han, og ventet med å skrive om e-postene til Breivik fikk sin dom i tingretten. Mandag kom han med boken «Massemorderens private e-poster», som er basert på e-postene han fikk.

VGTV: Se intervju med Stormark etter pressekonferansen

- Kan ha blitt påvirket

Stormark mener noen av e-postene tyder på at Breivik kan ha blitt påvirket av andre i forkant av gjennomføringen av terrorangrepene.

- Omfanget av den kontakten tyder på at det kan være psykisk medvirkning, altså personer som har motivert Breivik til å gjøre det han gjorde 22. juli. Og bare den lille muligheten, for at det kan ligge noe slikt i denne saken, at vi kan oppleve 22. juli igjen, gjør at denne saken fortsatt må etterforskes med stor tyngde, sier han på pressekonferansen.

Han mener at mye informasjon kan være borte.

- Det var påfallende mange støtteerklæringer fra folk som var enige med Breivik i hans politiske grunnsyn og såpass mange som valgte å kommunisere dette kort tid etter terrorangrepene. Det bør være en tankevekker for mange. Det er også grunnen til at jeg velger å være ganske brutal i min gjengivelse av mange av disse meningene, sier Stormark.

VGTV: Se hele pressekonferansen til Stormark

- Umulig å sjekke alt

Forfatteren sier at han i noen sammenhenger vet en del om avsenderene av e-postene, mens andre har vært flinke til å skjule sporene sine.

- Hvordan har du undersøkt autensiteten i e-postene?

- Det har jeg gjort ved hjelp av verifiserbar informasjon som er bekreftet av andre kilder, for eksempel vitneopplysninger eller informasjon som politiet har gått ut med. Jeg har tilegnet meg et stort materiale som innleder hvert kapittel, forklarte Stormark.

Han viste til eksempler som da Breivik solgte en bil eller en rifle, og politiet har gjennomført vitneavhør med kjøperne som kan verifisere at opplysningene i e-postene er riktige.

Han vedgår likevel at han ikke har klart å sjekke alle de over 7000 e-postene.

- Jeg har sjekket det meste, men det er umulig å sjekke alt. Det er også eposter med mennesker som etter det jeg forstår ikke er avhørt ennå, blant annet spillkamerater som viser omfanget av dataspill han har brukt, sier han.

KOMMENTAR: Massemorderens gørrkjedelige eposter

Ble kalt inn til avhør

- E-postene kom meg i hende seks dager etter 22. juli. Etter å ha brukt natten til neste dag på å bekrefte autensiteten til materialet som kom fra norske hackere, så tok jeg raskt kontakt med politiet. Hackerne ville gjerne hjelpe politiet, det var motivasjonen deres. De kjente bare én journalist og det var meg, forteller Stormark under presentasjonen av boken mandag formiddag.

Etter å ha levert inn e-postene, ble Stormark kalt inn til avhør hos politiet, og han innrømmer at han var så bekymret da han skulle inn til avhør at han måtte ha med seg en person som satt utenfor politistasjonen og ventet til han kom ut igjen.

- Politiet valgte å møte meg på en ordentlig måte, men jeg har ikke hatt noe dialog med politiet etterpå, sa han.

Stormark sammenligner dokumentene med materialet fra varslernettstedet Wikileaks, ettersom han ikke påvirket hackerne til å gjennomføre hackingen.

- Det ville vært faglig havari av meg å ikke ta imot materialet, sier han.

Forfatteren sier han vil gjøre e-post-materialet tilgjengelig for forskere, journalister og andre som kan bruke det for å belyse saken videre. Han mener også innholdet i boken kan bidra til å forstå tilregnelighetsspørsmålet som sto sentralt i rettssaken.

Kontaktet forsvarerne

Stormark var i kontakt med Breiviks forsvareteam etter rettssaken for å informere om boken, med understreket at han ikke hadde behov for samtykke fra dem.

Forlaget som har utgitt boken, Spartacus, var usikre på om e-postene var tilstrekkelig grunnlag for å utgi en bok da Stormark kom til dem med ideen.

- Vi var usikre på om det var tilstrekkelig substans i dette, det var tross alt private e-poster. Vi måtte gå noen runder med oss selv. I tillegg har vi de etiske sidene, mange synes alt som har ansiktet til Breivik på seg er usamkelig, sier Per Nordanger.

Samtidig undertsreket han at spørsmål om lovlighet i å gjengi innholdet havnet "langt nede på listen" da de skulle vurdere publisering.

- Dette var i offentlighetens interesse, og da ser man på dette på en annen måte, noe dere journalister også kjenner til, sa han på pressekonferansen.

Stormark har tidligere skrevet boken «Da terroren rammet Norge: 189 minutter som rystet verden» og jobber også med en tredje bok om 22. juli. Den skal dreie seg om politiets beredskapsplaner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder