DYR AFFÆRE: Skatteetaten sender ut selvangivelsen på papir til alle dem som har bedt om å få den på nett. Det koster dem 2,2 millioner. Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG

DYR AFFÆRE: Skatteetaten sender ut selvangivelsen på papir til alle dem som har bedt om å få den på nett. Det koster dem 2,2 millioner. Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG

Betaler 2,2 millioner for papir-selvangivelser

(VG Nett) Regjeringen har betalt én milliard for Altinn. Nå må Skatteetaten ut med 2,2 millioner ekstra fordi systemet er nede.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Dette er en stor utgift for oss, men vi er opptatt av lik service til alle skattytere, skriver avdelingsdirektør i Skattedirektoratet Jan Christian Sandberg i en e-post til VG Nett.

Grunnen til at selvangivelsen nå må ut i papirs form er at det utskjelte nettstedet Altinn, som skulle gjøre at skattebetalere slapp å få selvangivelsen i posten og at Skatteetaten slapp å sende den ut, ikke virker.

Dermed har Skatteetaten bestemt seg for å sende ut selvangivelsen på papir - også til dem som bare vil ha den på nett. Det betyr at den ender opp i postkassa til 413.000 flere enn det som var planen.

Prislappen? 2,2 millioner. De går til print, papir, konvolutter og porto, som kommer med postmannen en gang før påske.

- Blir dette litt surt for dere dersom Altinn åpner i dag eller i morgen? Da får jo mange uansett selvangivelsen på nett før de får den i posten?

- Situasjonen så langt i dag er fortsatt uavklart, derfor synes vi det er riktig å sende ut selvangivelsene til eAktører, sier Sandberg.

- Hvor tas disse 2,2 millionene fra?

- Kostnadene for dette vil tas på etatens driftsbudsjett.

Så selvangivelsen til Kenneth

Allerede tirsdag morgen kom de første tegnene på Altinn ville få problemer også i år. Mange kom ikke inn, og måtte i stedet stå i en slags digital kø for å se hvor mye de fikk igjen på skatten.

Bare timer senere kom flere inn, men i stedet for sin egen selvangivelse, fikk de opp lønn og skatt til 36 år gamle Kenneth fra Oslo. Da stengte Altinn dørene. Torsdag ettermiddag har de fremdeles ikke åpnet.

- Vi har kontroll over situasjonen fordi Altinn er stengt. Vi vil ikke åpne løsningen igjen før feilen er funnet og løst, sa fungerende skattedirektør Svein Rune Greni da han og skatteetaten etter beste evne svarte på VG Nett-lesernes spørsmål i går.

- Ingen skal oppleve dette

Næringsminister Trond Giske holdt i går en pressekonferanse, hvor han blant annet fortalte om rapporten som skulle evaluere Altinn.

- Vi vet ikke helt ennå hva som har forårsaket problemet. Kapasitetsproblemet fra i fjor er kanskje løst, men nå ser det ut som vi har et alvorlig sikkerhetsbrudd. Det er uholdbart at det ikke fungerer. Ingen skal oppleve det som Kenneth opplevde i går, nemlig at sensitive personopplysninger kommer på avveie.

Brønnøysund gikk i etterkant ut og rettet på deler av det som ble sagt på pressekonferansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder