Sønnens siste ord: Skal bare på butikken og kjøpe noe

LØY TIL MOREN: Anders Behring Breivik (32) sa at han skulle ut og gjøre noen ærend, istedet reiste han ut for å gjennomføre norgeshistoriens verste terrorangrep. Foto: TROND SOLBERG

Breiviks mor ventet hjemme med middagen

(VG Nett) 22. juli satt Anders Behring Breiviks mor hjemme og ventet med spaghettien helt til politiet kom og hentet henne.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg skal bare en tur på Elkjøp og kjøpe noe til datamaskinen. Vi spiser middag når jeg kommer hjem igjen.

Det var det siste Anders Behring Breivik sa til moren før han satte i gang terrorangrepet, har en venninne forklart til politiet.

Kjøpte reker

Da var Breivik på besøk hjemme hos moren, etter at han hadde flyttet til gården på Åsta i mai. Han kom ikke hjem til moren før ved 23-tiden kvelden før. Da parkerte han bombebilen utenfor og gikk og la seg.

I avhør har han forklart at han fredag 22. juli stod opp ved 08-tiden og smurte smørbrød med ost og skinke i tre rasjoner - den ene fortærte han umiddelbart, mens de to andre skulle bli nistepakke under terrorangrepene.

Etter å ha spist frokost, sa han farvel til moren, satte seg i
bilen og kjørte mot regjeringskvartalet.

Da bomben gikk av, var moren i sentrum. Hun skal ikke ha fått med seg eksplosjonen, men reiste hjem for å lage spaghetti med kjøttsaus til sønnen, får VG opplyst.

Hun kjøpte også inn frosne reker som de kunne kose seg med på kvelden, etter at han hadde kommet tilbake fra turen til Elkjøp.

Ventet med maten

Hele ettermiddagen 22. juli ventet moren hjemme i leiligheten på Skøyen. Da sønnnen ikke dukket opp, forsøkte hun flere ganger å ringe ham, men Breivik tok ikke telefonen.

Senere viste det seg at Breivik hadde glemt den igjen i førerhuset på bombebilen, der han tente lunten på den rundt 900 kilo tunge gjødselbomben.

Da en nabo kom inn til henne på kvelden for å spørre henne om hun hadde fått med seg terrorangrepet, satt hun og fulgte sendingen på tv, får VG opplyst.

Moren skal derimot ikke ha forstått at det var sønnen som var gjerningmsannen før bevæpnet politi kom til leiligheten hennes ved 22-tiden.

Samtidig satt Breivik i avhør med politiet på Utøya. Da fikk han beskjed om at politiet sto utenfor døren til moren.

- Hun er hjemme, fortalte han politiet.

Laget mat til sønnen

Flere vitner har forklart til politiet at moren måtte lage mat til Breivik, og at hun også vasket og ryddet hjemme på rommet hans, mens han bodde hos henne fra 2006 til 2011.

En annen bekjent har fortalt hvordan moren ofte måtte avbryte kafébesøk fordi hun måtte hjem og lage middag til sønnen til faste tidspunkt.

Flere vitner har forklart politiet at Breivik ikke betalte leie hjemme hos moren, men at han betalte for maten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder