NØYE: Kort tid etter at terrortiltalte Anders Behring Breivik fikk lese tiltalen mot seg selv, påpekte han at fluktbilen hans - en Fiat Doblo - var stavet feil av statsadvokatene. Foto: GRAFIKK: TOM BYERMOEN

Breivik påpekte skrivefeil i tiltalen

ILA LANDSFENGSEL (VG Nett) Anders Behring Breivik (33) bet seg merke i at politiet har stavet navnet på fluktbilen feil i tiltalen mot ham.

 • Mads A. Andersen
 • Marianne Vikås
 • Tim Peters
 • Endre Alsaker-Nøstdahl
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Eric B. Utheim
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Det kom frem da han møtte forsvarerne sine i Ila landsfengsel onsdag formiddag.

- Han påpekte enkelte feilstavinger og det han mener er faktafeil. Han nevnte det i en bisetning og vil nok ikke fokusere mye på det i retten, sier forsvarer Tord Jordet, som påpeker at Breivik selv vil kommentere tiltalen når rettssaken starter.

VG får opplyst at en av stavefeilene den terrortiltalte merket seg var at fluktbilen han brukte under terrorangrepet, en Fiat Doblo, ble skrevet «Fiat Duplo» på tiltalens første side.

Det var imidlertid ikke feilstavelser som opptok Breivik mest da han ble kjent med tiltalen. Forsvarerne hans ønsker ikke å gå inn på 33-åringens reaksjoner, utover å si følgende til VG:

Opptatt av språk

- Han er mer opptatt av sine motiver for handlingene enn av detaljene i de faktiske forhold, sier Jordet.

VG har tidligere skrevet at Anders Behring Breivik tok frem rødpennen for å påpeke det han mener er feil i rapporten om sin egen mentale helse.

Det har tidligere også kommet frem at terroristen går gjennom avhørene av seg selv svært nøye og påpekt en rekke formuleringer og eventuelle skrivefeil.

- Han er generelt opptatt av språklige formuleringer, sier Jordet.

Dette er imidlertid ikke den eneste feilen i tiltalen, for da den ble offentliggjort på en pressekonferanse tidligere i dag opplyste statsadvokat Svein Holden at ett av navnene på ofrene var stavet feil i papirutgaven, men rettet i den elektroniske versjonen som ble formidlet til media.

Skildrer skudd for skudd

Påtalemyndighetens tiltale er en detaljert skildring av terroristens grusomme ferd, ettermiddagstimene 22. juli i fjor. Hvert enkelt av de 77 drapene blir beskrevet i detalj.

«Fredag 22. juli 2011 ca. kl. 15.17 i Grubbegata i Oslo, etter forutgående overveielser og planlegging, parkerte han en VW Crafter varebil med registreringsnummer BR 99834 utenfor inngangen til Høyblokka i Regjeringskvartalet.»

Slik starter statsadvokatens tiltale mot Anders Behring Breivik. Så beskrives eksplosjonen i regjeringskvartalet, og hvordan den i løpet av de neste sekundene drepte åtte mennesker og skadet mange, ni av de hardest skadde er navngitt i tiltalen.

Tiltalen beskriver ned til hver minste grusomme detalj hvordan trykkbølgen, løse gjenstander og splinter drepte og såret dem som befant seg i kvartalet den dagen.

Ikke nevnt i tiltalen: - Han prøvde å drepe meg også

Ferden over Utøya

For dem som overlevde er det også redegjort for hvordan de kjempet for livet, og hva de har gått gjennom i etterkant.

I andre del av tiltalen trer kaldblodigheten og brutaliteten i terroristens handlinger frem i hver minste detalj. Her beskrives det hvordan han fra Regjeringskvartalet tok seg til Utøya, der det befant seg 564 personer når han ankom.

«Ved å utgi seg for å være polititjenestemann og ikledd et uniformslignende antrekk, ble han - medbringende blant annet en halvautomatisk rifle av merket Ruger Mini 14 cal. 233 og en halvautomatisk pistol av merket Glock 9 mm - transportert til Utøya om bord på fergen M/S Thorbjørn, hvor han ankom ca. kl. 17.15.»

De neste 16 sidene av tiltalen er en gjengivelse av Breiviks dødelige ferd over Utøya. I kronologisk rekkefølge beskrives det hvordan 100 mennesker, de fleste ungdommer og barn, blir skutt og såret. 67 av dem døde. To andre døde av andre skader under flukten fra øya.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik
 2. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Tiltalen skildrer terroren skudd for skudd

 2. Holden: Skjønner at det er tungt ikke å være navngitt i tiltalen

 3. - Breivik bekymret for forberedelsene til rettssaken

 4. Far til Utøya-overlevende: Fryser når jeg hører tiltalen

 5. Her skal Breivik hente bombebilen

Fra andre aviser

 1. Tiltalen er forkynt for Behring Breivik

  Aftenposten
 2. Over 200 skadet i Regjeringskvartalet - ni av dem navngitt i tiltalen

  Aftenposten
 3. Tiltalt for terror og overlagte drap

  Bergens Tidende
 4. Anders Behring Breivik tiltalt for terror og overlagt drap

  Aftenposten
 5. Tiltalen er forkynt for Breivik

  Bergens Tidende
 6. Snur - offentliggjør hele tiltalen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no