INNRØMMER TABBE: Tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys ble fotografert i Havrenes barnehage i Flora i 2010, det samme året som den ble godkjent av hennesw samboer, kommunelege Jan Helge Dale. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Godkjente samboerens barnehage

Eks-minister Heidi Grande Røys: «Jeg ser den blemma»

Kommunelege Jan Helge Dale:«Jeg har aldri tenkt på den problemstillingen»

FLORØ (VG) Kommuneoverlegen i Flora godkjente barnehagen som tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys driver. Han er også hennes samboer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I forbindelse med en granskning av over 4 500 rapporter fra norske barnehager, har VG fått tilgang til dokumentet som viser at kommuneoverlege Jan Helge Dale godkjente barnehagen til eks-ministeren.

Godkjenningen kom uten at han hadde besøkt barnehagen.

Til VG innrømmer kommuneoverlegen at han burde ha erklært seg inhabil og er tydelig på at han gjorde en saksbehandlingsfeil.

- Jeg tenkte aldri på den problemstillingen, sier Dale.

SAMLESIDE: Les alt om VGs barnehagegransking her

SAMBOERE: Her er daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys på vei inn til regjeringens nyttårsmiddag i Oslo sammen med sin samboer, kommunelege Jan Helge Dale. Foto: NTB SCANPIX

Heidi Grande Røys var en sentral SV-politiker i den rødgrønne regjeringen under barnehageløftet, et av partiets aller største prestisjeprosjekt.

Da Grande Røys fikk godkjenningen, hadde hun året i forveien gått av som statsråd og tilbake til jobben som barnehagebestyrer i Havrenes barnehage i Flora.

For å få barnehagen godkjent, sendte hun inn et rapportskjema, der det blant annet var krysset av for at det manglet rutiner for utendørs renhold. Det manglet også håndvask i kantinen.

Måtte rettes opp

30. august 2010 fikk Grande Røys et brev fra kommunen om at disse forholdene måtte rettes opp. Dette brevet var undertegnet samboeren og folkehelsekoordinatoren i kommunen.

4. oktober kom godkjennelsen fra kommunen - også dette signert Jan Helge Dale.

- Godkjenningen ble behandlet av en annen saksbehandler i kommunen, som er underordnet rådmannen. Jeg hadde ingenting med det å gjøre, sier han.

- Men du har underskrevet dokumentene, og det er du som formelt har godkjent barnehagen?

- Ja, det er riktig. På dette tidspunktet var det ingen andre kommuneleger, men nå er kommunen med i et interkommunalt samarbeid på dette området.

- Barnehagen ble godkjent uten at det ble gjennomført befaring. Er det vanlig?

- Befaring gjøres ikke nødvendigvis hver gang. Barnehagene i kommunen godkjennes hvert tredje eller fjerde år, og vi har alle saksdokumentene fra tidligere liggende. Dette er noe vi har et langsiktig perspektiv på.

INNRØMMER BLEMME: Tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys. Foto: JØRGEN BRAASTAD


Heidi Grande Røys sier til VG at samboeren helt opplagt burde erklært seg inhabil, men at hun kun har forholdt seg til folkehelsekoordinatoren som behandlet saken.

- Min samboer har ikke vært aktivt inne i bildet, selv om han formelt sett har godkjent barnehagen.

- Dale har underskrevet brevene. Burde det ikke ha ringt en bjelle hos deg?

- I denne saken tenkte jeg ikke på det. Men det er helt opplagt at jeg burde ha gjort det. Jeg ser den blemma.

Kritiske

I gårsdagens VG stilte en rekke eksperter seg kritiske til kontrollen av norske barnehager.

Fagansvarlig for barnehager hos Barneombudet, Morten Hendis, sier til VG at saken fra Flora illustrerer problemene med dagens tilsynsordning, hvor kommunene driver kontroll med egne barnehager.

- Dette viser at det er en utfordring i små kommuner å holde sin sti ren - og at vi trenger noen utenfra som kikker barnehagene i kortene, sier Hendis.

Han er også kritisk til at godkjenninger som dette blir gitt, uten at noen fysisk oppsøker barnehagen.

- Det er ikke greit kun å fylle ut et skjema. Det må være en utfordring for en kommuneoverlege å godkjenne en barnehage han ikke har sett. Det er spesielt ikke å kontrollere et lokale som skal huse mange barn, sier Hendis.

- Dette viser jo at det er forferdelig vanskelig å kontrollere seg selv. Og det er det store problemet med dette systemet som vi har i dag.

Åpen

Grande Røys har flere ganger vært åpen på sin relasjon til kommunelegen i Flora.

BLE GODKJENT: Havrenes barnehage i Flora kommune. Foto: JØRGEN BRAASTAD


I et intervju med Teknisk Ukeblad i august 2008 omtalte hun Dale på følgende måte:

- Han er kjekk å ha, både som trøst og som den som gir meg et spark for å ta de rette beslutningene, sa hun.

Samboerparet er begge erfarne politikere. Heidi Grande Røys ble innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane i 2001. I 2005 ble hun utnevnt til fornyings- og administrasjonsminister.

Hun var statsråd da regjeringen, med SV i spissen, la frem stortingsmelding nr. 41 om Kvalitet i barnehagen, og som fornyingsminister engasjerte hun seg økt bruk av IKT i barnehagesektoren.
Dale er tidligere leder i Flora Arbeiderparti, og ble i fjor lansert som kandidat til stortingsvalglisten til Sogn og Fjordane Arbeiderparti.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder