BRUTALT: Den siste uken har det vært tre ulveangrep i Gran og et angrep i Hurdal som har tatt over 80 saueliv. Styreleder Kjetil Ulset (til venstre) i Gran sauebeitelag og leder Hans Kristian Skaug i sauebeitelaget i Lunner og Jevnaker. Foto: Frode Hansen VG

Krever statlig hjelp mot ulveangrepene

Trolig er minst 100 sauer tatt av ulv de siste dagene. Nå krever bøndene hjelp fra regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er klart at når antallet ulv vokser, så vil flere ulv komme dit ulven ikke skal være. Det vi nå ser i Oppland er at ulv kommer inn i beiteområdene, fordi antallet er så stort. Når vi ikke har fått stoppet totalantallet, er dette en varslet katastrofe, sier styremedlem og rovdyransvarlig i Norges Bondelag, Einar Frogner.

87 sau drept av ulv på under en uke: Folk er rystet

– En tragedie

Han har lenge sett frustrert på at antallet ulv vokser – noe han mener fører til at flere sauer blir tatt av ulven.

Onsdag var 87 sau tatt av ulv på under en uke i Gran kommune. Trolig har tallet steget til minst 100 nå, ifølge Kjetil Ulset i Gran saubeitelag. Tallet er kun et anslag, og vil bli fastslått i løpet av torsdag.

Også Merete Furuberg, leder i Norges bonde- og småbrukarlag, fortviler over de mange sauene som er tatt av ulv.

– Dette er en tragedie, og det i prioriterte beiteområder! Da skal dyrene trygt ut på beite. Regjeringen må ta ansvaret for rovviltpolitikken sin, sier hun.

Flere var så skadet at de måtte avlives: – Så ut som ulven hadde lekt seg gjennom saueflokken

Ikke bare i Gran det er ulv:

Nå krever Norges Bondelag og Norges bonde- og småbrukarlag at Klima- og miljødepartementet hjelper de lokale fellingslagene med ressurser til å ta ut ulv.

– Det å ta ut ulv i beitesesongen er kjempevanskelig. Jeg håper departementet setter inn ressurser til å hjelpe til å ta ulv, det er det mest effektive for å forebygge mer skade, sier Frogner.

Etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen ikke gikk med på rovviltnemndenes bestemmelse om å felle 47 ulver, ble tallet satt til 15. Dermed ble det tatt ut atskillig færre ulv enn det Bondelaget håpet på før beitesesongen for sau startet.

– Hvis de bestemmelsene som ble stoppet i Klima- og miljødepartementet, hadde blitt gjennomført, så hadde vi fått tatt ut ulv som ikke er tatt ut i dag. Så lenge vi har en så stor stamme som er aktiv, så får vi slike massakrer, sier han.

Live (10) var på vei til skolen: Tok bilde av ulv

Lover den hjelpen fellingslagene trenger

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Lars Andreas Lunde, bekrefter overfor VG at de kommer til å hjelpe de lokale fellingslagene med å ta ut ulv.

– Vi har vært opptatt av at Statens naturoppsyn skal være på tilbudssiden, og bidra med den hjelpen det måtte være behov for lokalt, sier han til VG.

Han er likevel ikke enig med Frogner i Bondelaget i at situasjonen vi nå ser i Gran ville vært unngått dersom Helgesen ikke hadde stoppet rovviltnemndenes bestemmelse om å felle 47 ulver.

– Det er en gal problemstilling. Det er ingen åpenbar kobling mellom det som skjer nå, og saken rundt fellingskvotene. Erfaringsmessig kommer ulven som har gått inn i beiteområdene fra revir i Sverige, og ikke fra ulvesonen, sier han.

Han understreker også at det aldri vil være helt trygt for sauer å ferdes i beiteområdene.

– Så lenge vi har ulv i Skandinavia er det umulig å gardere seg mot skade. Vi skal ha lav terskel for å ta ut rovdyr både før og under beitesesongen, men det er krevende å ta ut dyr uten sporsnø, og det har vi jo ikke om sommeren, sier Lunde.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder