Erna Solberg: Joshua French er løslatt av hensyn til Kari Hilde French

Joshua French overføres til Norge basert på humanitære og helsemessige vurderinger.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg er i dag glad for å bekrefte at norske og kongolesiske myndigheter har kommet til enighet om at Joshua French overføres til Norge. Han kom i dag til Norge og får nødvendig helsemessig oppfølging og er i de beste hender, sier Erna Solberg på onsdagens pressekonferanse.

Kongolesiske myndigheter har lagt vekt på humanitære forhold i saken og hensynet til moren hans, Kari Hilde French, ifølge Solberg.

– Hennes innsats og omsorg for sin sønn har gjort inntrykk på oss alle. Løslatelsen er basert på en anmodning fra norske myndigheter. Vi er glade for fleksibiliteten kongolesiske myndigheter har vist, sier hun.

French ble transportert ut av Kongo med egnet fly og kompetent personell.

Bakgrunn: Dette er historien om Joshua French og Tjostolv Moland

Undertegnet i går

HYLLES: Arild Øyen Foto: Jørgen Braastad VG

Undertegnelsen foregikk på den kongolesiske presidentens kontor i går. Utenriksministeren og justisministeren i landet var blant annet til stede under signeringen.

Utenriksminister Børge Brende forteller at French ankom Norge klokken 11 onsdag morgen.

– Dette har vært en krevende sak for alle involverte. I dag går alle tanker særlig til Tjostolv Molands etterlatte, sier han. Moland ble funnet død i fengselet i 2013.

Kari Hilde French: – Gleden er ubeskrivelig

Mange oppturer og nedturer

– Vi har flere ganger trodd vi hadde funnet løsningen, sier Solberg til VG.

– Når forsto dere at det hadde kommet en løsning?

-– Det var en god indikasjon da det ble undertegnet i går at de imøtekom vår anmodning om å få French overført på humanitære og helsemessige grunner, sier Brende til VG.

Solberg forteller at de ikke var sikker på at overføringen var virkelig før French faktisk satt på flyet. Hun sier at Kari Hilde French var usikker på om dette var virkelig.

– Det sier litt om hvordan vi har opplevd opp- og nedturer. Hun var lettet og glad, sier hun.

Løsning alle kan akseptere

Brende sier på pressekonferansen at det er ikke er utbetalt penger for løslatelsen.

– Det er ingen benådning, og det er ingen soningsoverføring. French har ikke noen dom mot seg i Norge, understreker Brende.

Han takket blant annet det kongolesiske kirkenettverket og britiske myndigheter, som har bistått i prosessen.

– De har jobbet med å finne en løsning som alle kan akseptere, sier Brende om det kongolesiske kirkenettverket.

Brende understreker at rettssaken French ble utsatt for etter at Moland døde i 2013, i utenriksdepartementets øyne hadde store svakheter.

– Kripos kom også til helt andre konklusjoner. Det var viktig for oss å hjelpe en norsk statsborger som var i en veldig krevende humanitær og helsemessig situasjon, sier han.

Bakgrunn: Hemmelig avtale kan få French hjem

Svar på anmodning

Brende sier på spørsmål fra VG at det rammeverket som ligger framme nå, ikke er en avtale, men et svar fra kongolesiske myndigheter på en anmodning på helsemessig grunnlag, og at det er en forståelse utviklet mellom kongolesiske myndigheter og diplomaten Arild Øyen, som er engasjert av utenriksdepartementet til å følge opp saken.

– Vi har henvendt oss til kongolesiske myndigheter for å få han utlevert. Det er ingen avtale. Undertegnelsen foregikk på presidentens kontor i går, sier han.

Solberg ønsker ikke å forteller inngående om hvordan helsetilstanden til French er for øyeblikket.

På spørsmål om hun kan utdype viktigheten av denne saken, legger hun vekt på at French er den eneste nordmannen i utlandet med dødsdom hengende over seg.

– Norske myndigheter har hatt et engasjement knyttet til rettsprosessen i den siste dommen. Dette er en straffeutmåling som i Norge ikke ville vært mulig og som vi er prinsipielt imot, sier hun.

Jobbet intens

VG meldte tidligere i dag at Joshua French har landet i Norge etter å ha blitt løslatt fra fengsel i Kongo.

Norske diplomater har de siste årene jobbet intenst med å få den dødsdømte nordmannen hjem til Norge. UDs spesialutsending Arild Øyen har besøkt Kongo en rekke ganger, og holdt tett kontakt med kongolesiske myndighetspersoner i et forsøk på å løse den fastlåste situasjonen for French.

I februar skrev VG om hvordan norske og kongolesiske myndigheter i stillhet har forhandlet frem en avtale som innebærer at dødsdømte Joshua French overføres til Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder