HVA SER DU HER?: Førsteklassingene på Breidablikk skole har bokstaven "E" som tema denne uken, og fikk dette bildet i hjemmelekse. Foto:PRIVAT,

1. klasse-elever fikk penis-tegning med hjem i lekse

Rektor: - Vi må jo bare legge oss flate

Agnieszka Wojtowicz trodde ikke sine egne øyne da seksåringene åpnet lekseboken de hadde fått med hjem fra læreren.

  • Ingrid Hvidsten
Publisert:

Dagens lekse til de seks år gamle tvillingguttene, som går i hver sin 1. klasse på Breidablikk skole på Heimdal i Trondheim, var en tegning av en elefant, et tre og en naken mannsperson.

Mellom den nakne mannens kjønnsorgan og elefantens snabel er det tegnet dråper.

– De har så vidt begynt med lekser. De har en kladdebok der læreren klistrer inn et bilde, og så står det «hva kan du skrive?», slik at barna skal skrive det de ser på bildet. Denne uken er det bokstaven E, forteller Wojtowicz til VG.

SKVATT: Småbarnsmor Agnieszka Wojtowicz syns det var ugreit å hjelpe seksåringene sine med leksene tirsdag kveld. Foto:Agnieszka Wojtowicz,

– Usmakelig

Hun forteller at hun ble helt lamslått da guttene bladde opp i lekseboken og hun skulle hjelpe dem med leksene.

– Barna skal forklare hva de ser på bildet, men jeg greier ikke å forklare dette selv, sier hun.

Hun delte et bilde av leksen på Facebook i går kveld, og fikk raskt bekreftet at hun ikke var den eneste som syns bildet var uegnet som lekse for førsteklassinger.

– Jeg har snakket med flere som er helt sjokkert. En mor sa hun ikke lot datteren gjøre lekser. Flere har også delt Facebook-innlegget videre. På det bildet ser jeg en elefant, et epletre og en ereksjon. Alt det begynner på E, men jeg skjønner ikke hvordan de ikke har tenkt. Jeg har aldri sett en slik barnetegning. Jeg lurer på om det er ment å være morsomt? Dette er bare usmakelig, sier Wojtowicz.

Stusser på bildet

Miriam Krogh-Ervik har en seksåring i samme klasse som Wojtowicz’ barn. Hun planla å gjøre lekser sammen med sønnen før skoletid onsdag.

– Vi kommer ikke til å løse denne oppgaven, nei. Det ville vært litt for tidlig på morgenen å svare spørsmål fra ungen om dette, sier hun til VG.

REAGERER: Mor Miriam Krogh-Ervik. Foto:Privat,

– Jeg er jo litt i stuss på hvordan vi skal tolke dette bildet. Jeg ser jo at det er en erigert penis. Det kan tolkes som en sædavgang, og det er jo vanskelig å se hva elefanten gjør. De kan ikke ha sett nøye nok på det. Når vi skulle gjøre lekser, ville gutten min og jeg sett nøye på det, sier Krogh-Ervik.

Som helsesøster har hun erfaring med å snakke med barn om kroppen, men tror dette bildet kunne bli i overkant både for henne selv og andre foreldre.

– Jeg tror ingen tar skade av dette, det er ikke det. Men det handler jo også om hvordan foreldrene tolker bildet, og hva de sier til sine barn. Jeg tenker jo at det er viktig å snakke om ting, men jeg ville ikke begynt akkurat med dét. Man tar nå en ting av gangen, tenker jeg, sier Krogh-Ervik.

Rektor: – Pinlig

Rektor Grethe Naalsund ved Breidablikk skole så på bildet da VG tok kontakt tirsdag kveld, og bekrefter at det er sendt ut til alle førsteklassingene.

– Jada, dette har blitt sendt ut. Fire-fem voksne har sittet og limt inn dette i bøkene, og ingen har reagert på at det er noe obskønt. De har sett på det som en barnetegning, sier hun.

Hun forteller at lærerne tirsdag kveld har samlet seg på skolen, og har sendt mail til foreldrene i første klasse med en beklagelse.

– Lærerne er glade for å ha blitt gjort oppmerksomme på dette. Nå har de funnet en ny tegning til i morgen. Når de kikker nærmere på tegningen ser de at folk kan tenke sånn på det. De har sett et epletre, en gutt og en elefant.

– Tenker du at dette er en uskyldig barnetegning?

– Ved første blikk ser det jo ut som en uskyldig tegning. Men lærerne syns dette var skikkelig pinlig. Og det er jo det. Vi må jo bare legge oss flate. De som jobber der har jobbet i mange år, og hatt mange førsteklasser. De har bare ikke sett det på den måten, sier Naalsund.

Rektoren forsikrer at utvelgelsen av bilder nå er strammet inn.

– Vi gjør ikke dette én gang til, for å si det sånn. Lærerne har fått seg en skikkelig lekse. Vi hadde jo aldri sendt ut den tegningen om vi hadde sett den på den måten du gjør. De har ikke sett det på den måten i det hele tatt. Dette er dyktige lærere, som jeg stoler fullstendig på. Så håper jeg virkelig ingen har tatt skade av dette, sier rektoren.

HYGGELIGE BILDER: De fleste bildene i lekseboka til førsteklassingene har vært helt vanlige, som illustrasjonen til venstre. Foto:PRIVAT,

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder