FANGET: En elg ble funnet i et basseng i Oslo søndag ettermiddag. Elgen måtte få hjelp fra Viltnemnda for å komme seg opp. Foto: Hulda Støren

Fant stor og sint elg i basseng

Hulda Støren fikk overraskende overnattingsbesøk i hagen av tre elger lørdag kveld. Søndag morgen fant hun en av dem hjelpeløs i bassenget i hagen som var tømt for vann.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Mye snø resulterer i blodbad: 606 elg drept på 54 dager

– Det er jo fint å ha dyr i hagen, og de kommer sikkert hit fordi de ser etter mat, og huset vårt er et stykke unna veien. Jeg har ikke sett dem tidligere, og i går overnattet de i hagen min, der jeg også har et basseng, forteller Hulda Støren som bor i Vestre Aker i Oslo.

– Stor og sint

Søndag fant hun imidlertid den ene elgen i bassenget sitt som var tømt for vann for vinteren. Han virket hjelpeløs og forvirret, forteller Støren, som umiddelbart ringte Viltnemnda i Oslo.

– Jeg sto i vinduet og så på elgen og passet på å ikke forstyrre ham. Han virket frustrert og forsøkte å komme seg opp med forbeina, men klarte selvsagt ikke det.

les også

Rekordvinteren koster Oslo kommune 1,3 millioner dagen

– Viltnemnda kom ganske fort, og med deres hjelp klarte han å få bakbeinet på kanten. Og slik hjalp de ham opp, forteller Støren videre.

Det var politiet i Oslo som først meldte om hendelsen søndag ettermiddag. De beskrev elgen i bassenget som stor og sint.

– Elgen som trolig var en fjorårskalv klarte til slutt å karre seg ut av bassenget da Viltnemda kom. Den fremstod uskadet og møtte moren sin nedi veien, så vi antar at den har det så bra som den kan ha det nå, skriver politiet på Twitter.

BLE SATT FRI: Elgen fikk gå i fred etter at den ble hevet opp av bassenget av Viltnemda. Foto: Hulda Støren

Råd til dem som observerer elg

I løpet av årets 54 første dager omkom det nesten like mange elg langs norske jernbanelinjer som i hele fjor, viser tall fra Bane Nor, som VG har fått tilgang til. 606 elg drept har blitt på de 54 dagene.

Det er årets snømengder som har fått statistikken til å skyte i været, og det har omkommet rundt 11 elg hver dag, opplyser Bane Nor.

Bymiljøetaten skriver på Facebook at mange melder fra om elg i boligstrøk i disse dager. Viltet trekker inn mot hagene fordi det er en hard vinter.

Elgen har imidlertid ikke utvist aggressiv atferd, og har for det meste blitt observert liggende i hager hvor den tygger drøv.

For dem som observerer elg, har etaten følgende råd:

  • Være obs på at det befinner seg en elg i nærheten. Om det skulle se elgen, ikke oppsøk den.
  • Ikke prøv å skremme den, men la den ligge i fred. Forhåpentligvis vil den komme seg tilbake til skogen når forholdene ligger til rette for det.

Oppsøker steder med mindre snø

Elgen oppsøker seg til hager fra marka der det er mye snø fordi den bruker langt mer energi på å finne mat der det er store mengder snø.

– Da slår nedarvet kunnskap og læring fra mordyret inn og fører elgen ned mot mindre snø og områder der det er lettere å bevege seg, og steder med frukttrær og annet med velsmakende knopper og skudd, skriver Bymiljøetaten.

En elg som skal fordøye kvist og annet tungt fordøyelig plantemateriale er imidlertid avhengig av å få ligge i fred under drøvtygging. Dette får den ikke så ofte fred til fordi den skremmes til et nytt sted etter kort tid.

– Til slutt blir situasjonen håpløs for elgen, dessverre ofte med fatale konsekvenser, skriver Bymiljøetaten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder